Van Meeuwen (SGP) vindt tv-spot passen in mediabeleid

HILVERSUM / SLIEDRECHT – De SGP bracht woensdagavond 7 juni 2023 net voor het NOS Journaal op NPO1 voor het eerst een spotje uit in de Zendtijd voor Politieke Partijen. De streng christelijke partij is van oudsher terughoudend met radio- en tv-optredens. Lang waren zelfs interviews ondenkbaar. De laatste jaren is er een verschuiving, zo zit de SGP al langer op sociale media.

Partijvoorzitter en inwoner van Sliedrecht Dick van Meeuwen zei eerder in het Reformatorisch Dagblad dat het tv-spotje past in het mediabeleid, om ‘de breedte van de samenleving’ te bereiken. (Foto SGP)

De Zendtijd voor Politieke Partijen bestaat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw op televisie, toen dat medium in Nederland werd geïntroduceerd. Kleurentelevisie was nog ver weg, het beeld was zwart-wit. De meeste partijen verwelkomden die mogelijkheid om hun standpunten zo duidelijk mogelijk voor het voetlicht te brengen, maar niet de SGP. In de reformatorische kerken waar de achterban op zondag naartoe ging werd de televisie vaak gezien als een uitvinding van de duivel. Nog steeds hebben veel stemmers op de partij om religieuze redenen geen ‘kijkkast’ in huis.

Boycothouding
In de loop der jaren werd de afwijzing wel wat minder principieel. In een ver verleden doken politici van de SGP nog wel eens weg als ze op of rond het Binnenhof een televisiecamera ontwaarden. Maar de vorige partijleider, wijlen Bas van der Vlies, stond televisieverslaggevers al vriendelijk te woord. Zolang hij ze maar ’toevallig’ tegen het lijf liep. Op verzoek meewerken aan een uitzending bleef lang uit den boze. Door mee te doen zou de partij indirect het tv-gebruik goedkeuren. Het zou voor de achterban drempelverlagend kunnen werken om ook een toestel aan te schaffen. In 2005 beëindigde de SGP formeel de “absolute boycothouding” tegenover radio en televisie. “Doe je niet mee aan radio en tv, dan kom je ook in kranten minder aan bod. Daarmee doe je jezelf tekort”, legde fractievoorlichter Menno de Bruyne toen uit. Maar eigen zendtijd op televisie, dat bleef een brug te ver. Tot woensdagavond.

5 gedachten over “Van Meeuwen (SGP) vindt tv-spot passen in mediabeleid”

 1. Wat een ontzettend rare reactie van dhr G. de Wit. Slaat kant noch wal en zegt meer over jouzelf dan over de groep die je lekker wilt framen.

 2. Die stemmers hebben echt wel een kijkkastje in huis hoor.
  Die staat gewoon stiekem in de kast of op zolder.

 3. Los van de conclusie dat je als SGP niet mee zou doen is dit het tweede begin van openheid naar de meer dan 20.000 stem en kiesgerechtende inwoners van Sliedrecht.
  Stemming in 2022 Gemeente op Kandidaten SGP 1139
  stemmen Draagvlak van 11187 stemmen was toen 10 %
  Ter info de eerste poging tot openheid was het niet meer gekoppeld zijn aan de CU Provinciale verkiezingen in 2023 resultaat 2462 stemmen een plus van 203 stemmen t.o.z.van 2018
  Draagvlak in 2023 is 21 % van de uitgebrachte stemmen in Sliedrecht.
  Begin van de ontkoppeling .? ? Succes

 4. Prima deze vernieuwde inzichten. Nu nog de invoering van de doodstraf uit het partijprogramma halen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld