SLIEDRECHT – Drukte maandagavond 7 januari 2018 bij sporthal De Basis. De gemeente Sliedrecht zette daar de deur open voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Iedereen was welkom. Van deze uitnodiging maakten verschillende inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties gebruikt en zij kwamen het College van B & W gelukwensen. In de nieuwjaarstoespraak haalde burgemeester Bram van Hemmen (CDA) de mantelzorgers aan. Hij vertelde zes jaar mantelzorg te hebben verricht bij zijn zus. “Het is zwaar, maar het is van onschatbare waarde.”
Burgemeester Bram van Hemmen sprak zich uit in een nieuwjaarstoespraak over een aantal zaken die speelden in 2018 en die gaan spelen in het nieuwe jaar. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Burgemeester Bram van Hemmen voelde zich wel thuis op de locatie van de nieuwjaarsreceptie, sporthal De Basis. “Een betere plek voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sliedrecht kan ik me dit jaar niet wensen. We zijn te gast in de mooie sporthal waar onze volleybalvrouwen, – volleybalmannen en de jeugd van Sliedrecht Sport tegenwoordig hun successen aaneenrijgen”, aldus Van Hemmen, die verder inging op de succes van volleybalvereniging. Van Hemmen: “En daar ben ik trots op.” In zijn speech lichtte hij een aantal punten eruit.
Vuurwerk(schade)
Niet tevreden toonde de eerste burger zich over de vuurwerkoverlast en de schade, die dat heeft veroorzaakt. Van Hemmen: “Dit jaar hebben we allerlei maatregelen genomen om de overlast van knalvuurwerk te beperken. We kunnen constateren dat dit tot half december goed heeft gewerkt. Ten opzichte van vorig jaar halveerde het aantal knallen. Ons vuurwerkdetectiesysteem registreerde in die periode dit jaar 108 knallen, tegen 227 knallen in dezelfde periode een jaar geleden. Een halvering dus.” De laatste twee weken van december zag Van Hemmen het beeld kantelen. “Het aantal knallen lag met 1418 meer dan twee keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal gemeten illegale klappers lag hoger. Dat blijkt ook wel uit de schade: bijna 15.000 euro! Vierduizend euro meer dan vorig jaar. Ik zal er geen doekjes om winden. Over de cijfers van de laatste twee weken van 2018 ben ik niet alleen diep teleurgesteld, ik ben er ook van geschrokken.” Van Hemmen vertelde dat hij met de raad in gesprek gaat over aanvullende maatregelen om dit systeem ook in de laatste twee weken van het jaar succesvol te laten werken. Want hij is er echt van overtuigd dat er een nog paar tandjes bij moeten.
Versnippering
Hij keek terug naar maart 2018. Toen waren er gemeenteraadsverkiezingen. Er kwamen twee nieuwe partijen bij in de gemeenteraad, D66 en Slydregt.NU. Van Hemmen: “Ook in Sliedrecht slaat blijkbaar de versnippering toe. En dat is goed nieuws. Over versnippering wordt weleens negatief gedaan. Ik deel die mening niet. Het zorgt voor een nieuwe dynamiek in het raadhuis. En ook dat is goed voor onze democratie. Want hoe breder het palet aan geluiden is, hoe beter de keuzes zijn die gemaakt worden en hoe meer de samenleving zich hierin zal herkennen.”
Zelf mantelzorger
Van Hemmen stond stil bij de inzet door mantelzorgers. Dat stond jaren dichtbij Van Hemmen. “In het bijzonder wil ik alle vrijwilligers en mantelzorgers bedanken voor hun inzet het hele jaar door. Jullie dragen allemaal bij aan een stabiel en gelukkig dorp! Als gemeente ondersteunen we nu al bijna 400 mantelzorgers die zich bij ons hebben gemeld. Mantelzorg is zwaar, dat heb ik van dichtbij meegemaakt toen mijn moeder de zorg voor haar ouders en haar buren op zich nam. En samen met mijn vrouw, mijn broer en mijn schoonzus ben ik zelf ook zes jaar mantelzorger geweest van mijn zus. Het is zwaar, maar het is van onschatbare waarde. Ik roep dan ook iedere mantelzorger op, die zich nog niet bij de gemeente heeft geregistreerd, om dat alsnog te doen. Dat is belangrijk zodat we alle mantelzorgers in ons dorp de ondersteuning kunnen bieden die ze verdienen. In het Bonkelaarhuis hebben we een speciaal steunpunt waar mantelzorgers altijd terecht kunnen voor hulp”, aldus Van Hemmen.
Bedrijfsleven
Volgens de burgemeester is in 2018 ‘hard gewerkt’ aan goede verhoudingen met de ondernemers in Sliedrecht. Van Hemmen: “We zijn begonnen met het project De Nieuwe Winkelstraat. En er zijn fondsen gekomen om de Kerkbuurt, het Burgemeester Winklerplein en de meubelboulevard op de Nijverwaard aantrekkelijker te maken. We hebben 3,8 miljoen euro subsidie gekregen om een deel van Sliedrecht-Oost aardgasvrij te maken.
Zwemdiploma
Sinds 1 januari 2018 kunnen alle kinderen die vijf jaar geworden zijn op kosten van de gemeente hun A- en B-zwemdiploma halen. “Een mooi initiatief van onze gemeenteraad. En belangrijk voor de veiligheid van onze kinderen in een dorp dat zo nauw is verbonden met het water. Het afgelopen jaar hebben bijna 300 kinderen van deze regeling gebruik gemaakt. De eerste diploma’s worden dit jaar uitgereikt”, sprak Van Hemmen.
Ondermijning
Criminaliteit liet ook Sliedrecht niet ongemoeid. Van Hemmen keek terug op uitgevoerde acties om zaken als ondermijning tegen te gaan. “De laatste weken van het vorige jaar hebben we twee keer een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen ondermijning. Eind november heeft de politie, en dat is een groot compliment waard, een enorm drugslab opgerold. En in december hebben we als gemeente samen met de politie, de belastingdienst, de douane en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit twee horecapanden gecontroleerd. Daarbij zijn illegale gokpraktijken, illegaal vuurwerk en een wapen aangetroffen. Tegen deze vormen van ondermijning treden we hard op. Dit zijn zaken die we in ons dorp niet kunnen tolereren”, vertelde Van Hemmen de aanwezigen.
Seksuele identiteit
Juist op de dag van de Nashvilleverklaring keek Van Hemmen terug op het allerlaatste besluit van de gemeenteraad in 2018. Van Hemmen: “Een ruime meerderheid heeft in een motie uitgesproken dat Sliedrecht voor iedereen een veilige plaats moet zijn, ongeacht iemands seksuele identiteit. Kortom: wij worden een regenboogdorp. En op dat besluit ben ik ongelofelijk trots.”
Chemours
Het chemiebedrijf Chemours dook opnieuw op in de nieuwjaarsspeech van Van Hemmen. Nog altijd is er wat wantrouwen bij het college. Beloftes ziet het college graag eerst uitgevoerd, om daarna te kunnen voelen en nog beter ruiken of het echt zo is. “Uiteraard gaat de strijd tegen de uitstoot van Gen-X en PFOA door Chemours onverminderd verder. Vorig jaar hoorde u mij zeggen dat nul uit de pijp de enige acceptabele uitkomst is. Dit jaar heeft Chemours forse investeringen aangekondigd om de uitstoot terug te dringen tot wel 99 procent. Dat is een mooi streven. Ik ben optimistisch maar heb ook zoiets van: eerst zien dan geloven. De gezondheid van onze inwoners is en blijft onze prioriteit. Daarom is en blijft het uitgangspunt nul uit de pijp”, aldus Van Hemmen.
Besluiten, onderzoeken en plannen
“We nemen komende maanden een besluit over een jaarlijkse kermis in het centrum. We doen een onderzoek naar de weekmarkt waarbij we kijken welke verbetermogelijkheden er zijn. We zijn van plan een besluit te nemen over het onderhoud en de bestemming van het raadhuis. En…last but not least….we schaffen een hondenpoepzuiger aan om een grote ergernis in het dorp aan te pakken”, sprak Van Hemmen, die ook verwees naar de door hem bedachte nieuwe campagne 25.000 paar ogen. Van Hemmen: “We doen een beroep op alle 25.000 inwoners van ons dorp. Onze ambtenaren zien namelijk niet alles. Ik zie niet alles. Daarom doen we ook een beroep op onze inwoners om met ons mee te kijken. Dat kan variëren van een losliggende stoeptegel tot het vermoeden van een wietkwekerij en van verwaarloosde kinderen tot dierenleed. Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk voor ons dorp. Als u het niet meldt, dan weten wij het niet en dan kunnen we geen maatregelen nemen. Als 25.000 paar ogen actief meekijken, wordt Sliedrecht nog mooier.”
Tevreden
Van Hemmen sloot zijn speech af met een gedicht van collega-burgemeester Bert Blase (PvdA) over tevredenheid. “Als ik de mensen op straat spreek en ik vraag ze hoe ze het vinden in Sliedrecht, dan hoor ik vaak dat ze het hier naar hun zin hebben. Sliedrechters zijn tevreden mensen. Maar soms denk ik dat dat we die tevredenheid wel wat meer mogen uitstralen. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter en daar blijven wij als gemeente hard voor werken. Maar toch zou ik best nog wat meer tevredenheid willen zien, ook hier in Sliedrecht. Ook in ons dorp gaan heel veel dingen gewoon erg goed. Dingen die misgaan mogen natuurlijk best benoemd worden. Maar laten we vooral ook oog hebben voor wat er allemaal wel goed gaat. Ik wens Sliedrecht wat meer tevredenheid toe.”
Komt u ook op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Sliedrecht? U bent van harte welkom op 7 januari 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in sporthal De Basis. pic.twitter.com/ziJE8PRrFJ
— Gemeente Sliedrecht (@Sliedrechtgem) January 4, 2019