Van Hemmen gaf politie opdracht voor huisbezoek

DEN HAAG / SLIEDRECHT – Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie zegt dat burgemeester Bram van Hemmen (CDA) achter het huisbezoek door wijkagenten bij Mark Jongeneel zat. De gemeente Sliedrecht ontkende dat eerder.

Minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie keurt de actie van de Sliedrechtse burgemeester Bran Hemmen (CDA) goed én dus de politieactie. (Foto Rijksoverheid)

Kamerlid Louis Bontes (VNL) vroeg de bewindsman of hij kon aangeven wie de opdracht heeft gegeven tot deze huisbezoeken en op grond waarvan? Daarop antwoordt de minister: “De politie voert haar taak uit in ondergeschiktheid aan het gezag, in casu de burgemeester.” De gemeente Sliedrecht heeft altijd ontkent dat burgemeester Bram van Hemmen de opdrachtgever was. Nu blijkt dat wel zo te zijn. Sliedrecht24 meldde eerder dat de redactie daarvoor bewijzen had. Toen de vraag nogmaals aan communicatie van de gemeente Sliedrecht werd voorgelegd, schreef de gemeente op maandag 25 januari 2016: “Alles is er wel over gezegd. We verwijzen dus naar alle eerder gegeven reacties.” 

Actief contact
Van der Steur deelt de afschuw en enorme zorgen over het feit dat de politie huisbezoeken brengt naar aanleiding van een kritische mening op Twitter over asielzoekerscentra niet. “De politie heeft tot taak het handhaven van de openbare orde. Wanneer de politie signalen en/of informatie krijgt die kunnen duiden op mogelijke openbare orde verstoringen, heeft de politie de verantwoordelijkheid deze te verifiëren c.q. duiden. Dat geldt ook voor uitingen op social media die worden opgevat als uitlatingen die zijn gedaan in de publieke ruimte en als zodanig worden beoordeeld. Het actief contact opnemen door de wijkagent met betrokkene(n) naar aanleiding van dergelijke signalen op social media is daartoe een van de mogelijkheden en maakt deel uit van het normale politiewerk. Dergelijk contact kan onder meer plaatsvinden in de vorm van een huisbezoek en gebeurt onder verantwoordelijkheid van het gezag. Overigens monitort de politie ook social media ingeval van verdenking van strafbare feiten zoals opruiing, bedreiging, ‘sexting’, en discriminatie. Bij die feiten ligt het gezag bij het OM”, schrijft Van der Steur in de beantwoording. 

Vrijheid van meningsuiting
Mark Jongeneel heeft het huisbezoek door wijkagenten als zeer intimiderend ervaren. Het zet volgens hem de vrijheid van meningsuiting onder druk. Jongeneel: “Het is verontrustend dat een liberale minister het normaal vindt dat de politie inbreuk pleegt op de privacy van de Nederlandse burger, wanneer desbetreffende burger gebruik maakt van zijn vrijheid van meningsuiting.” Van der Steur zou het betreuren als burgers zich geïntimideerd voelen door huisbezoeken van de politie, in de praktijk vaak de wijkagent. Van der Steur: “Van het inperken van het grondwettelijke recht van vrijheid van meningsuiting is in deze gevallen geen sprake. Frequent contact tussen politie en burgers juich ik toe en is onlosmakelijk onderdeel van goed politiewerk.”

Openbare orde
Het is met name de wijkagent die volgens Van dr Steur een belangrijke ‘ogen en oren-functie’ heeft in het kennen van de wijk en daartoe contact onderhoudt met de inwoners. “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en daar kan c.q. mag op geen enkele wijze aan worden getornd. Juist om deze reden treedt de politie zorgvuldig op in het beoordelen van signalen over mogelijke openbare orde verstoringen op onder meer social media. Het afleggen van huisbezoeken en het zo nodig aanspreken van burgers op hun uitlatingen op bijvoorbeeld social media doet zij in het kader van haar openbare orde taak. De crux hierbij is de mogelijke of daadwerkelijke verstoring van de openbare orde, niet de inhoud van de mening”, aldus Van der Steur, die de politie en dus Van Hemmen gelijk geeft in de ondernomen actie. 

Gedachtepolitie
Nederland is hiermee volgens Mark Jongeneel zijn status als vrijstaat voor vrijdenkers kwijtgeraakt. “Deze status had Nederland vanaf de 17e eeuw. In Nederland konden toen politieke werken worden gedrukt, terwijl dat in andere landen verboden was. Maar nu heeft Nederland een ‘gedachtepolitie’ die bij mensen op bezoek gaat, om ze te attenderen op hun mening. De volgende stap is natuurlijk dat ze mensen gaan vervolgen die uitkomen voor hun mening. Daarmee is Nederland verworden tot een Oost-Duitse politiestaat. En dat is allemaal mogelijk gemaakt door een liberale minister van de VVD”, aldus Jongeneel in een reactie.

Luid en duidelijk
Mark Jongeneel laat zich de mond niet snoeren. Dit zegt volgens hem veel over de huidige VVD. Jongeneel: “De VVD heeft zijn liberale veren verloren en is een eenheidsworstpartij geworden terwijl liberalen juist bekend staan om hun individualiteit. Maar vrees niet. Ik zal niet zwichten voor deze lieden. De vrijheid van meningsuiting moet ruim kunnen worden gebruikt. De grens moet liggen bij het oproepen tot geweld. Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. Laten we dus niet wanhopen, we blijven onze mening luid en duidelijk verkondigen!”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld