Van der Starre vertelt over Merwedegijzelaars: ‘Van aanslag naar represaille’

SLIEDRECHT – Half mei is het bijna tachtig jaar geleden dat bij een grote vergeldingsactie in de dorpen Sliedrecht, Werkendam en Hardinxveld-Giessendam honderden jonge en wat oudere mannen weggevoerd. Deze groep werd bekend als de Merwedegijzelaars. Anja van der Sterre komt daarover donderdag 23 maart 2023 vertellen op een avond van de Historische Vereniging Sliedrecht. De aanvang is 19.30 uur in de aula van het Griendencollege, Prof. Kamerlingh Onneslaan 109.  

Dit is het Sliedrechtse monument van de Merwedegijzelaars aan de Adriaan Volkersingel. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De razzia was een reactie van de bezetter op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch, nabij de Helsluis. Bij de razzia zijn meer dan 500 mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog weggevoerd naar Kamp Amersfoort. Ongeveer de helft werd binnen zeven weken vrijgelaten. De mannen die dit geluk niet hadden, werden op transport gesteld naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in verschillende kampen te werk werden gesteld. Bijna dertig gijzelaars overleefden het niet.

Persoonlijk
Anja van der Starre (55) is de jongste dochter van de inmiddels overleden Merwedegijzelaar Bas van der Starre uit Sliedrecht. Omdat de trieste geschiedenis van de Merwedegijzelaars in de vergetelheid dreigde te raken, richtte ze eind 2005 een digitaal monument voor de slachtoffers van de razzia op. De landelijke aandacht resulteerde er in 2020 mede in, dat er een fysiek monument voor de Merwedegijzelaars in de drie betrokken gemeenten is gekomen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld