Van den Herik begint voorbereidingen voor ontmantelen Franse dam

DUCEY (F) / SLIEDRECHT – In Frankrijk hebben Van den Herik en NGE Guintoli van Electricité de France (EDF opdracht gekregen voor de voorbereidingen van de ontmanteling van de dam ‘La Roche Qui Boit’ in rivier La Sélune, niet ver van Ducey in Normandië, Frankrijk. Dat bericht Van den Herik vrijdag 12 juni 2020. 

De dam van ‘La Roche Qui Boit’ in de rivier la Sélune. Achter de vijftien meter hoge en 125 meter lange dam bevindt zich een reservoir met ongeveer anderhalf miljoen kubieke meter water. Van den Herik is verantwoordelijk voor het baggerwerk en de opslag van ongeveer 210.000 kubieke meter sediment. (© EDF Didier via Van den Herik)

Uniek in dit project is volgens Van den Herik het gebruik op grote schaal van geotubes. Het sediment wordt via leidingen getransporteerd naar die grote geotubes, die zijn aangeleverd door het Duitse bedrijf Huesker. Halverwege wordt het sediment gemend met biologisch afbreekbare polymeren, die ervoor zorgen dat het water wordt gescheiden van de grond. Het afwateringsproces begint al tijdens het vullen van de tubes.

Natuurbescherming
Nadat het sediment voldoende is gedroogd zal NGE-Guintoli de geotubes openen om de gedroogde grond in de omgeving te verplaatsen. Dit project zal ongeveer anderhalf jaar duren en de voorbereidingen zijn al gestart. Behouden van flora en fauna staan voorop in dit project. EDF heeft het ontmantelingsproces van de dam aangepast aan de levenscyclus van de aanwezige soorten en er wordt gezorgd dat hun leefomgeving in stand blijft. Eén van de acties is het aanleggen van poelen voor beschermde diersoorten, zoals de springkikker. Ook wordt een voormalig arbeidershuis aangehouden om te dienen als verblijfplaats voor beschermde vleermuizen. Natuurorganisaties houden het gedrag van otters nauwkeurig bij om er zeker van te zijn dat deze zich goed kunnen aanpassen aan de veranderde omstandigheden. 

Nauwkeurig aangestuurd
De combinatie NGE-Guintoli en Van den Herik hebben al eens eerder samengewerkt aan een project in Frankrijk. Daarbij werd 300.000 kubieke meter zand weggehaald van een strand nabij een kerncentrale. EDF koos voor de combinatie, omdat zij voldeden aan de classificatie vereisten en ook vanwege de natuurlijke en efficiënte benadering met het gebruik van Geotubes. Omdat het ontmantelingsproces van de dam grote consequenties heeft voor de omgeving wordt het project nauwkeurig aangestuurd door EDF. De uiteindelijke afbraak van de dam begint in 2021 en wordt naar verwachting in 2022 afgerond. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld