USAR-lid Noteboom terug uit Beiroet: ‘In het havengebied lag alles aan puin’

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Robert Noteboom (41 ) is net terug uit Libanon. De geboren Sliedrechter is sinds dertien jaar lid van USAR NL, ploegchef bij de vrijwillige Brandweer Sliedrecht (sinds 1999) en in vaste dienst bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid als specialist incidentbestrijding. Het Nederlandse reddingsteam heeft hulp geboden in Beiroet in Libanon na de enorme explosie in de havenstad. Daarbij vielen zo’n 5000 gewonden, bijna 160 doden en raakten honderdduizenden mensen dakloos. 

Deze foto is gemaakt op de luchthaven van Beiroet. Robert Noteboom was één van USAR-teamleden. Hier staat hij samen met een speurhond. Hij is weer terug! Maandag landde hij op vliegveld Eindhoven en daarna deed hij nog een coronatest. De derde van de missie. Het was tenslotte een uitzending naar een land met code oranje. (Foto via Robert Noteboom)

USAR NL wordt meestal ingezet bij aardbevingen, zoals in Nepal waar Noteboom ook was of bij een verwoestende orkaan zoals op St. Maarten. “Wij zijn gespecialiseerd in aardbevingen en instortingen. Een missie duurt meestal zo’n tien dagen. Voor die tijd hebben we voldoende eten en spullen bij ons om constant inzetbaar te zijn”, vertelt Noteboom weer terug in het Baggerdorp.

Hulpvraag
Dinsdagmiddag 4 augustus 2020, een week geleden, was de enorme explosie in de Libanese havenstad. “Ik zag de enorme explosie op het nieuws en schrok er van. Woensdagmorgen om 07.00 uur werd gekeken wie er beschikbaar zou zijn voor USAR NL. Een missie telt meestal zo’n zeventig mensen. Iedereen werkt bij een hulpdienst. Het is tenslotte ook vakantieperiode, maar ik kon mee. We vertrokken vanaf vliegveld Eindhoven. Het was de snelste inzet ooit! Het is altijd zo dat een land een hulpvraag moet doen, dan moet de minister toestemming geven en dan kan je vertrekken. We waren met 64 mensen en acht speurhonden”, aldus Noteboom.

Tekst gaat verder onder tweet.

Havengebied
In de nacht kwam de Nederlandse USAR missie aan in Beiroet. Noteboom: “Je gaat dan op zoek naar een plaats waar je een kamp kunt opslaan. Dat gebeurde nadat we voor de tweede keer (in Nederland ook al bij vertrek – red.) een coronatest hadden gedaan. Een plaats waar we het kamp konden opslaan, werd gevonden op een militair terrein. Vanwege de onveiligheid werd afgeraden om in de nacht te werken. Het land is wel stabiel genoeg om er heen te gaan. USAR NL ging aan de slag in het havengebied, waar alles aan puin lag.”

Onder het puin
Vraag is natuurlijk of je weet waar je moet beginnen. Twaalf reddingsteams waren in het gebied aangekomen om aan de slag te gaan. Noteboom: “We hebben net als in Nepal de coördinatie opgezet. Hadden daarvoor ook specialisten bij ons. Het rampgebied werd in sectoren, in vakken, verdeeld en de teams konden aan de slag. Er was sprake van een totale verwoesting. Het is een enorme explosie geweest. Het Nederlandse team heeft niemand onder het puin gevonden in alle dagen. Je gaat met een ‘search and rescue’ opdracht.” Het team bergt normaal doden en redt gewonden. 

Hulp ambassade
De Nederlandse ambassade in Beiroet was zwaar getroffen. “We zagen dat de ambassade en het personeel zwaar geraakt waren. Velen raakten gewond. De vrouw van de ambassadeur was zo ernstig gewond, dat ze later is overleden. We zagen de totale ontreddering en vroegen of we hen ergens mee konden helpen. Dat is gebeurd. We hebben de route naar de ambassade weer gangbaar gemaakt, dienstwoningen helpen mee opruimen en dergelijk. In sommige huizen leek het erop als of er een handgranaat was ontploft. De mensen waren ons enorm dankbaar. Onze arts heeft met personeel gesproken, naar hun verwondingen gekeken en adviezen gegeven. Gelukkig waren velen thuis aan het werk vanwege het coronavirus, anders waren er in de ambassade vast meer slachtoffers gevallen. We hebben hen ook met wat persoonlijke spullen geholpen. Het was net het plusje aan deze missie”, vertelt Noteboom.

Tekst gaat verder onder tweet.

Tevreden en dankbaar
Maandag 10 augustus 2020 zat de missie erop en werd de terugreis naar Nederland begonnen. Noteboom: “De lokale autoriteiten gaven aan dat wij niet langer meer nodig waren. Het was een iets andere missie. Er is in Beiroet veel leed, maar de mensen daar zijn zo vriendelijk. De lokale bevolking bedankte ons hartelijk, raampjes van auto’s gingen open, zo mooi! Het werk waarvoor je op pad wordt gestuurd, liep ook deze keer wat anders dan gepland. Ik kijk zeer tevreden en met een dankbaar gevoel terug op de missie naar Beiroet.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld