DEN HAAG / DORDRECHT / SLIEDRECHT – Op de laatste dag voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer donderdagavond 6 juli 2023 tijdens een plenair debat in meerderheid ingestemd met een motie van het kamerlid Eva van Esch (PvdD) ‘Nul uit de pijp’ bij Chemours in Dordrecht. Doel de omgeving niet verder laten verontreinigen.
Van Esch stelde,… constaterende dat Chemours nog steeds PFAS naar de lucht mag uitstoten en in het water mag lozen, constaterende dat de leefomgeving van Chemours hierdoor wordt vervuild en dit de gezondheid van de omwonenden schaadt, verzoekt de regering te onderzoeken hoe we zo snel mogelijk ‘nul uit de pijp’ van Chemours kunnen realiseren. (Foto uit video Tweede Kamer)
De motie werd mede-ondertekend door Harmen Krul (CDA), Sandra Beckerman (SP), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Kiki Hagen (D66) en Kauthar Bouchallikh (GroenLinks).
Tekst gaat verder onder foto.
Tweede Kamerlid Harmen Krul reageert donderdagavond op de motie, die later later op de avond werd aangenomen. (Foto uit video Tweede Kamer)
Motie aangepast
Kamerlid Krul refereerde aan de hoorzitting woensdag 5 juli 2023. “Het is het tweede debat alweer. Dank aan de collega’s dat ik hieraan mag deelnemen. Ik deel het gevoel van mevrouw Van Esch dat gister op z’n zachtst gezegd niet bevredigend was. Mijn zorg zit ‘m erin dat deze motie zo eng, zo nauw geformuleerd is dat die een onbevredigend antwoord gaat brengen. Als mevrouw Van Esch misschien bereid is om te kijken of de regering kan onderzoeken hóé we daartoe komen, dan heeft ze de steun van het CDA. Maar op deze manier vind ik de motie net te eng geformuleerd”, aldus Krul. Van Esch vond het geen probleem. “Ik wil graag dat we er komen, dus als daar eerst een onderzoek voor nodig is, dan vind ik dat prima”, vulde Van Esch aan, die daarop de motie iets wijzigde.
Tekst gaat verder onder foto.
Minister Mark Harbers tijdens de beantwoording donderdagavond in de Tweede Kamer. (Foto uit video Tweede Kamer)
Verder onderzoeken
Minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat vertelde dat het bevoegd gezag er binnen de juridische mogelijkheden alles aan doet om de emissie terug te dringen. Hardbers: “Ik zie ook dat dit effect heeft. Indien een bedrijf voldoet aan zeer strengen voorwaarden dan mag er een zo minimaal mogelijke emissie plaatsvinden. Eerder dit jaar heeft de provincie Zuid-Holland een rechtszaak verloren, waarin er een verder luchtemissie zou worden afgedwongen met nieuwe zuiveringstechnieken. De provincie is daar tegen in hoger beroep gegaan. Dat is wat er nu loopt. Ik ben wel bereid om op een rij te zetten en te onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om lozingen nog verder te minimaliseren en de Tweede Kamer daarover te informeren. Dus daardoor kan ik de motie oordeel kamer geven.”
Stemming
Bij de stemming stelde plv. kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) vast dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD, de SGP, het CDA, BBB en de PVV voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties (Groep Van Haga, JA21 en FvD) tegen, zodat zij is aangenomen.
Gelukkig geeft de Tweede Kamer duidelijk signaal richting Chemours: stop met het vervuilen van de leefomgeving. Mooie afsluiting van politiek jaar. Maar wordt natuurlijk vervolgd! ✊️https://t.co/ebotYk52nP pic.twitter.com/AlTOnFX8Mr
— Eva van Esch (@EvavanEsch) July 7, 2023
Dupont Chemours moet dicht en de grond moet gesaneerd worden op kosten van dit bedrijf.