Transitievisie Warmtenet 2021 baart partijen zorgen, maar biedt ook kansen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De Transitievisie Warmte 2021​ moet leiden tot het verder verduurzamen. De partijen hamerden er dinsdagavond 15 juni 2021 tijdens een oordeelsvormende raadsvergadering dat het alleen haalbaar is, als het voor iedereen ook betaalbaar is. De transitievisie is een ‘lokaal ding’, maar is onderdeel van de Regionale Energie Strategie. De SGP-ChristenUnie gaat nog een stapje verder, want de fractie ziet kansen voor het Sliedrechtse bedrijfsleven. 

In de raad werd dinsdagavond gesproken over de Transitievisie Warmtenet 2021. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

PRO Sliedrecht heeft sterke twijfels bij het warmtenet van HVC. “Het verbranden van afval en gebruiken van gas leidt niet tot vermindering van CO2. En de zorgen bij woningbezitters zijn enorm. Daarom vraagt PRO Sliedrecht het college bij de VNG te pleiten voor een tegemoetkoming voor huizenbezitters. Als dat niet werkt, dan is de portemonnee van onze inwoners uitgeput”, sprak raadslid Glawish Safai Pour (PRO Sliedrecht). 

Niet instemmen
Het komt er volgens fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) op neer dat Nederland zich overlevert aan een grote bedrijvenlobby voor gedwongen winkelnering. “Lang leve het corporatisme! Op dit moment is nog de Gaswet van kracht die iedere Nederlander het recht geeft aangesloten te worden. De nieuw warmtewet neemt dat recht weg. Dat gaat naar de gemeente. Die bepaalt dan hoe je warmtevoorziening eruit komt te zien, met uiteindelijk ook een ‘binnendringingsrecht’ om ‘gasklevers’ simpelweg met harde dwang af te sluiten. Nederland is in transitie van een democratie naar een totalitaire staat. Waar men handelt uit emotie in plaats van rationeel na te denken. Dit zal een historische vergissing blijken en hier gaan wij zeker niet mee instemmen”, sprak Jongeneel. 

Publieke handen
Het is volgens fractievoorzitter Cees Paas (SGP-ChristenUnie) sprak van een bijzondere dag. “Het is een warme dag. Keuze vrijheid, onafhankelijkheid en gezamenlijkheid. Dat eerste is de ene keer hoopgevend en anders weer twijfelachtig. We willen de keuzevrijheid houden zonder beperking. Het gaat verder hoe inwoners hun warmtevoorziening willen regelen. We missen een visie van wie het net is. HVC ligt het nu aan en het is in handen van HVC. Er is een wet om de infrastructuur in publieke handen te houden. We hebben zorgen wie op het net toegankelijk is. De visie van SGP-ChristenUnie is dat het net in publieke handen moet komen en dat graag terugzien in deze visie. Wat ons betreft zetten we in op een veiligheid van de energiebron. Het zou ons leuk lijken als het college Sliedrechtse bedrijven kan stimuleren in te zetten op aquathermie. De Sliedrechtse ondernemers hebben de innovatiekracht om daarin te investeren. Om de duurslagheidslag te maken! Het faciliteren van bedrijven om in klusters te bekijken hoe ze gezamenlijk de warmtevraag kunnen oplossen”, aldus Paas.

Grote zorg
Er wordt niet gesproken over wat het betekent voor de huizenbezitter vond de VVD. “Dat maakt in de uitvoering of het het überhaupt haalbaar is”, stelde fractievoorzitter Roelant Bijderwieden (VVD), die de visie van de SGP-ChristenUnie onderschrijft. Bijderwieden: “De grote zorg van de VVD is dat nu behoorlijk wordt ingestoken op aardwarmte, terwijl andere warmteopwekkingen broodnodig kunnen zijn. Wie gaan dat doen? Dat willen we zo goed mogelijk faciliteren. De transitie is nodig en dat hebben we ook besloten. Er zitten nog haken en ogen van de continuering van de warmte. Het moet ergens staan en het behoeft aandacht.”

Zorgvuldig
Het CDA wil dat doen op een haalbare, betaalbare en begrijpelijke manier. Raadslid Vincent Prins: “In 2050 moeten 7 miljoen Nederlandse huizen aardgasvrij zijn. Daarvan staan er meer dan 11.000 in Sliedrecht. We hebben daar een haalbare aanpak voor nodig. In de Transitievisie Warmte staat dat we de overstap naar een aardgasvrije gemeente zorgvuldig en stap voor stap gaan realiseren. Laten we ervoor zorgen dat het woord “zorgvuldigheid” in de komende jaren voortdurend in ons hoofd zit. Alleen dan is de energietransitie haalbaar.”

Perspectief bieden
Het CDA het erg verstandig dat in de Transitievisie Warmte staat dat wijken pas van het gas af gaan als dat betaalbaar is. Prins: “Tot die tijd gaan we natuurlijk niet zitten niksen. In alle wijken kunnen we al aan de slag met isoleren. Vanuit het participatieplatform kwamen er positieve reacties op een idee voor buurtisolatieplannen. Een collectieve inkoopactie op grond van een buurtisolatieplan kan leiden tot lagere isolatiekosten voor een hele buurt. Het CDA verwacht dat het college serieus gaat kijken naar hoe we met buurtisolatieplannen kunnen besparen op de isolatiekosten. Inwoners willen weten wanneer hun huis van het gas af moet. Is dat over een paar jaar? Of zijn ze pas in 2045 aan de beurt? Het CDA snapt dat dat nu nog niet bekend is. Toch is het belangrijk om zo vroeg mogelijk perspectief te bieden. Wat ik hoop, is dat de aarde minder snel opwarmt dan nu wordt voorspeld. Dan kunnen we in 2050 met trots zeggen dat dat mede mogelijk is gemaakt door Sliedrecht!”

HVC
Wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid verduidelijkte dat HVC in publieke handen is. “Dat is het veiligst!’, aldus burgerraadslid Joop de Vries. Spek: “HVC is handen van 44 gemeenten en zes waterschappen. Het is dus honderd procent in publieke handen. Het enige is dat HVC het warmtegedeelte van het bedrijf in 2027 kostendekkend wil hebben. De nieuwe warmtewet moet straks de leverings- en bestaanszekerheid regelen.” Spek noemde waterbedrijf Oasen als de leverancier van water en het leidingnetwerk. HVC noemde Spek als de warmteleverancier. “De relatie met Oasen vind ik ongelukkig. In de warmtenet kan er concurrentie zijn. Dat is een wezenlijk verschil. Voor warmte zou ik ook Sliedrechtse bedrijven willen kunnen aansluiten die restwarmte produceren”, reageerde Paas. Spek meldde ook nog dat HVC een buis voor slibverbranding naar Sliedrecht leggen. Die procedure loopt volgens Spek en hoopt dat dat in 2023 het geval zal zijn.

Energiecorporatie
Maandelijks overlegt Spek met alle betrokken partijen waaronder woningcorporatie Tablis Wonen, HVC en netbeheerder Stedin. Eén keer in het half jaar wordt volgens Spek overlegt met het ministerie in het kader Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Spek benadrukte ook dat elke inwoner de keuze heeft welke energiebron hij of zij wil gebruiken. De wethouder ziet de transitiewarmte en de RES als een uitdaging voor Sliedrechtse bedrijven. Het is nog niet gelukt om een energiecorporatie in te richten, maar er is inmiddels wel een initiatiefnemer vertelde Spek. Toch wil Spek nog deze zomer met andere belangstellenden om de tafel. Dinsdag 29 juni 2021 wordt het een debatstuk in de besluitvormende gemeenteraadsvergadering.

5 gedachten over “Transitievisie Warmtenet 2021 baart partijen zorgen, maar biedt ook kansen”

  1. De Pvda heeft in de woordvoering zeker dit benoemd. Let op de kosten voor alle partijen!!!. SLD24 is dit vergeten te vermelden. Per buurt wordt gekeken naar de mogelijkheden.

  2. Terrecht dat huizenbezitters benoemd worden, zeer terrecht. Maar welke politieke partij heeft het eigenlijk over huurders?
    Maandelijks overleg met Tablis Wonen is nog geen gesprek met huurders die ermee zitten.
    In Sliedrecht Oost wonen toch heel wat huurders. Durf als politiek dit eens aan te kaarten.
    Iedere Sliedrechter moet tellen en rechten hebben en houden.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld