Toeristen weten Sliedrecht nauwelijks te vinden door gebrek accommodaties

SLIEDRECHT – “Het valt op dat het aanbod aan toerisme en recreatie in Sliedrecht kleinschalig en beperkt is. Er is geen verblijfsrecreatie aanwezig in de gemeente en op het moment van schrijven wordt er via AirBnB slechts één accommodatie aangeboden. De gemeente heft dan ook geen toeristenbelasting. Ook in de overige categorieën is het aanbod aan voorzieningen beperkt m.u.v. horeca en natuur/buitenrecreatie”, staat in de definitieve rapportage ‘Visie op recreatie Sliedrecht’, die maandagavond 8 maart 2021 tijdens een digitale beeldvormende vergadering vanaf 19.00 uur aan de gemeenteraad van Sliedrecht wordt gepresenteerd en met hen besproken. 

Toeristen weten Sliedrecht nauwelijks te vinden door een gebrek aan verblijfsaccommodaties. Ook ontbreekt het op punten aan lef en je durven laten zien. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Dit staat in de publieksversie. Kennelijk bestaat er ook nog een andere versie. Waar anderen dan politici geen kennis van mogen nemen? Staan daar nog meer punten in? Gedetailleerder? De opmerking leidt tenminste tot nieuwsgierigheid waarin de versies verschillen. 

Niet of nauwelijks
Wie de rapportage leest, komt eigenlijk tot de conclusie dat er nauwelijks iets te doen is in het Baggerdorp. Het is een tamelijk ambtelijk opgesteld abc-rapport. De opstellers concluderen dat recreatie en toerisme een beperkte omvang heeft in de gemeente Sliedrecht. Er zijn relatief weinig recreatieve voorzieningen t.o.v. omliggende  gemeenten en het aantal inwoners en het aanbod is redelijk eenzijdig. “Gezien de koers op groei en ontwikkeling, wordt het belang van recreatieve voorzieningen alleen maar groter. Wanneer we Sliedrecht met de omgeving vergelijken, valt op dat de omgeving meer mogelijkheden heeft qua recreatie en toerisme. De recreatieve voorzieningen in Sliedrecht hebben slechts een beperkte aantrekkingskracht op bezoekers van buiten. En toeristen, zeker met het gebrek aan verblijfsaccommodaties, weten Sliedrecht nog niet tot nauwelijks te vinden”, staat in de rapportage.

Aanbod beperkt
Vanuit het perspectief van recreatie zien de onderzoekers dat Sliedrecht over een aantal sterke punten beschikt. “De centrale ligging nabij grote steden zorgt ervoor dat Sliedrecht toegang heeft tot een grote potentiële afzetmarkt. Daarnaast beschikt Sliedrecht over een duidelijk profiel en sterke identiteit. En de zelfredzaamheid in Sliedrecht is groot, wat het inspelen op kansen kan versterken. De belangrijkste kansen die we voor Sliedrecht zien zijn onder andere de populaire toeristische regio waarin Sliedrecht is gelegen. Een regio die jaarlijks veel bezoekers trekt en daar kan Sliedrecht van profiteren. Maar deze bezoekers komen niet vanzelf. Daarvoor is goed recreatie aanbod nodig en moeten de basisvoorzieningen op orde zijn, zoals informatieborden en parkeervoorzieningen. Tot slot is de aanwezigheid van de rivier een belangrijke kans die kan worden benut”, aldus de onderzoekers, die naast kansen en sterke punten ook een aantal uitdagingen zien. Het recreatie aanbod is in Sliedrecht beperkt en eenzijdig qua aantrekkingskracht. In combinatie met de beperkte ruimte in Sliedrecht (‘op slot’ qua ontwikkelmogelijkheden) en de visie, daadkracht en lef die wordt gemist op bestuurlijk vlak, maakt het lastig om in te spelen op de kansen.

Bedreiging
Ook kunnen de sterke punten volgens de onderzoekers daardoor niet optimaal worden benut. Ze schrijven: “Deze negatieve punten worden versterkt door een aantal ontwikkelingen buiten Sliedrecht, zoals de toenemende druk op de publieke ruimte met een toegenomen vraag naar (recreatieve) voorzieningen. Daarnaast vormen de plannen om van de Merwedehaven in Dordrecht een recreatieve bestemming te maken een bedreiging voor het ontwikkelen van de rivier in Sliedrecht. Tot slot vormt de populaire toeristische regio waar Sliedrecht in gelegen is naast een kans ook een bedreiging. Sliedrecht valt, vanwege haar beperkte recreatieve aanbod, vrijwel in het niet voor bezoekers van buiten, maar het zorgt er ook voor dat eigen inwoners hun geld elders uitgeven, omdat in de buurgemeenten meer wordt geboden.”

Behoefte 
Het vergroten van de leefbaarheid van Sliedrecht voor haar eigen inwoners en aantrekken van meer ‘dagjesmensen’ door het beter ‘beleefbaar’ maken van de rivieroevers en het havenfront (aanbodontwikkeling), een nieuwe (gedeeltelijk) toeristisch- recreatieve functie voor het Raadhuis (aanbodontwikkeling), het verbeteren van de recreatieve verbinding tussen de Alblasserwaard en Merwede (aanbodontwikkeling), het verbeteren van de uitstraling en levendigheid van het centrum van Sliedrecht (uitstraling), de bestaande bezienswaardigheden beter promoten (zichtbaarheid) en Sliedrecht profileren als ‘Volleybal-hoofdstad’ (zichtbaarheid). “We concluderen dat de inwoners van Sliedrecht behoefte hebben aan meer recreatieve voorzieningen, zoals horeca, waterrecreatie, uitgaansgelegenheden en aantrekkelijke recreatiegebieden (bv. het watertorenterrein of strandjes). Er is behoefte aan een strandje, gericht op beleving en reuring met bijbehorende voorzieningen als horeca, waterrecreatie (bijv. suppen of bootverhuur) en speelmogelijkheden kenmerkend voor de plezierzoeker. En avontuur-, stijl en inzichtzoekers gaan graag naar het theater of een andere culturele voorziening.” De rapportage staat vol aanbevelingen. 

11 gedachten over “Toeristen weten Sliedrecht nauwelijks te vinden door gebrek accommodaties”

 1. Het lijkt alsof we altijd ergens tegen zijn als reageerders maar men maakt het ernaar. Wat een raar onderzoek. Iedereen in Sliedrecht weet toch gewoon dat we niet aantrekkelijk zijn voor toeristen? Dat kan ook gewoon een keuze zijn en daar hoeft niets mis mee te zijn. Lopend door Sliedrecht in elke wijk (noodzakelijk door corona) zie ik niets aantrekkelijks. Daar hebben we ook alles aan gedaan zoals:
  – dempen van Middeldiep, slopen van de 3 bruggen en huizen en een school en parkeerplaats bouwen.
  – Echt alles volbouwen, waar je ook loopt, vol met huizen en vooral, overal geparkeerde auto’s. Geen enkele straat m.u.v. de Kerkbuurt is autovrij.
  – Geen theater meer, daar staan hoge flats.
  – geen bruggetjes over vijvers, nee, steeds een stukje vijver en dan weer een weg. Niks voor kinderen met een kano.
  – Overal geparkeerde auto’s, ook in nieuwe wijken niet gekozen voor auto’s in een parkeergarage.
  – Onmogelijk om vanaf de A. Volkersingel lekker door te lopen langs de rivier….nee, daar zit een bedrijventerrein.
  – Strandje uit mijn jeugd? Gewoon weg.
  – etc…etc…

  Die keuze is gemaakt. Daar moeten we ons bij neerleggen. Wat nog wel zou kunnen is vanaf nu beter na te denken en het tenminste voor de bewoners aantrekkelijker te maken. Voorbeelden:

  – vijvers met elkaar verbinden en bruggetjes erover aanleggen als de straat toch open moet (gebeurt heel vaak) en jaarlijks een kanowedstrijd voor de kinderen organiseren.
  – Noordkant natuurgebied van maken met het bekende treintje dat steeds rond rijdt met camperplekken of tiny houses die te huur zijn.
  – Samenwerken met buurgemeenten zodat Giessendam een groot strand kan maken waar ons treintje ook naar toe gaat.
  – Geen enkele, maar dan ook geen enkele woning neerzetten zonder ondergrondse garage.
  – 30 km zone in heel Sliedrecht.
  – Maandelijks muziekfeest voor alle bandjes, groepen, koren etc. met bijvoorbeeld een thema.
  – Kortingkaarten openbaar vervoer voor toeristen van de Drechtsteden en Gorinchem.
  – Varend met elkaar verbonden: Bootverbinding niet alleen de huidige bestemmingen maar ook Gorinchem en Loevesteijn e.d.
  – Dancings, Bioscoop, theater etc.

  Maar doe het niet voor toeristen……doe het ook en vooral voor ons, de inwoners van Sliedrecht want wat moet de jeugd hier in vredesnaam doen? Je zou toch vuilnisbakken opblazen uit verveling!

 2. Begin vorig jaar gesprek gehad met wethouder Ton Spek over mogelijkheden, tegen lage kosten, camperplaatsen te realiseren. Kon toen niet meer in het budget voor 2020 worden ingepast zei hij. Maar voor 2021 zou hij proberen daar iets mee te doen (bv. de Noordelijke parkeerstrook van het parkeerterrein achter het zwembad) én zéker in de toekomst zag hij mogelijkheden, als ten Noorden van het spoor een zgn. recreatiegebied (sportparken, etc.) gerealiseerd gaan worden. Maar dat duurt nog wel even.
  Camperaars zijn relatief kort verblijvende (enkele dagen) toeristen die, vanuit een centrale plek, de omgeving gaan verkennen. Nou, o.a. Noordelijk de Alblasserwaard, Oost de Avelingen en Gorinchem, Zuid de Biesbos en West Dordrecht en Kinderdijk naast Sliedrecht zelf met voldoende horeca, Merwede, haven, Nationaal Baggermuseum en winkelgebieden, bieden voor enkele dagen genoeg vertier. Zéker als je kijkt naar openbaar vervoer mogelijkheden (o.a. bus, trein, waterbus). Je moet ergens starten, dus, wat belemmert nu nog de realisatie van camperplaatsen om deze vorm van potentiele toeristen alvast naar Sliedrecht te krijgen? Mond-tot-mond reclame zorgt vanzelf voor toename ervan.

 3. Hallo Agnes. Je schrijft wat ik al zovaak heb gezegd /geschreven. Sliedrecht is een ongastvrij dorp. Als wij gasten (zakelijk of privé) over hadden uit buitenland moesten we die naar Dordrecht of Rotterdam brengen.. Te gek voor woorden voor een dorp met grote internationaal opererende bedrijven die hun gasten niet eens een fatsoenlijke accomodatie kunnen aanbieden

 4. Dan Sliedrecht toch de poorten open moeten gooien op Zondag!
  Want ook dan zijn er zeker recreanten

 5. Haha, helaas….. Sliedrecht heeft het echt niet in zich om toeristen aan te trekken! Welke elementen heb je nu nodig als het gaat om toerisme? Gezellige winkelstraat en/of -centrum, mooie karakteristieke gebouwen, recreatiegebieden, etc. Dat hebben we niet!
  Zolang we inzetten op zonnepanelen, windmolens, lichtmastreclame, veel woningen, zal het nooit iets worden. Zorg voor een heerlijk uitgebreid natuur- en recreatiegebied ten noorden van de spoorlijn. Dat compenseert wat de inwoners van Sliedrecht al zolang missen en trekt wellicht ook wat meer dagjesmensen.

 6. Ha, de opstellers van het rapport hebben toch wat over het hoofd gezien. De meest bezochte toeristische attractie in Sliedrecht is de kringloopwinkel aan de Rivierdijk.

 7. Beste redactie,
  Allereerst bedankt voor de uitgebreide aandacht voor dit onderwerp van de Beeldvormende raadsvergadering van maandag 8 maart a.s.
  Eén kennelijk opgeroepen onduidelijkheid bij de redactie neem ik graag aan de voorkant weg. In de gepresenteerde zogenoemde publieksversie van de visie ontbreken enkele voorbeeldfoto’s die niet rechtenvrij zijn te gebruiken door de gemeente. Het concept zoals ik dat voor de verdere discussie en besluitvorming doorgeleid, mag daar geen gebruik van maken.
  Verder hoop ik op een goede deelname en levendige discussie die ons een stap verder kunnen brengen in de ambities met recreatie.
  Groet,
  Ed Goverde, wethouder

 8. De behoefte is zeker aanwezig. Het café aan de haven word nogal eens bezocht, als het weer het toelaat, door passanten, vooral Belgen, Duitsers op de fiets. De vraag is dikwijls of je in Sliedrecht kunt overnachten of wat er te doen. Ze overnachten meestal in Dordrecht omdat er hier geen mogelijkheid is.
  Misschien toch een puntje om eens over na te denken.
  Agnes
  Café korevaar

 9. Watertoren hotel van maken met strandje.
  Meer promoten bagger geschiedenis.
  Bars,cafés promoten met bagger industrie.
  Beter verbinding met Dordrecht,Rotterdam en promoten.
  En meer groen aanplanten.

 10. Misschien nog een paar reklame masten plaatsen die het dorp verlichten? Sorry maar dit wordt nooit wat.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld