‘Toenemende vraag naar vrijwilligers’

SLIEDRECHT – “We zien een toename in het aantal organisaties dat zich aanmeldt voor de digitale vacaturebank en ook een toename in het aantal vacatures”, zegt Margriet van Beest, vanaf het eerste uur in 2003 betrokken is bij het Vrijwilligerspunt in Sliedrecht. Nieuwe vrijwilligers zijn daarom van harte welkom.

Margriet van Beest en Riet Wieman zijn vrijwilligers en draaien iedere week het spreekuur voor het Vrijwilligerspunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht in gebouw De Reling (eigen foto)

Zij kunnen binnenlopen tijdens het spreekuur maandagochtend tussen 09.00 – 11.00 uur en maandagmiddag tussen 14.00-16.00 uur. 

Verschraling
Van Beest: “Mensen die na een periode van ziekte weer in het werkritme willen komen, mensen mét of zonder baan, die hun CV willen verrijken of die vrijwilligerswerk willen doen om de taal te oefenen.” Momenteel is er een verschraling van het aantal vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers daalt volgens een algemeen onderzoek van 41% naar 37% terwijl het aantal uren dat zij zich inzetten ook daalt van 21 uur naar 18 uur. Voor een belangrijk deel wordt dit veroorzaakt door het toenemende beroep van de overheid op burgers om informele hulp en mantelzorg te verlenen aan mensen in hun omgeving.  

Mogelijkheden
“Sinds januari 2015 is het voor mensen met een WW-uitkering ook een stuk makkelijker gemaakt om vrijwilligerswerk te doen. Minister Asscher heeft een nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk in laten gaan, waardoor iedereen met een WW uitkering vrijwilligerswerk kan doen bij (niet-commerciële) organisaties. Ondervinden zij toch problemen met het UWV, dan kunnen zij dit melden bij het meldpunt WW en bij de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk”, aldus Wieman. Voor hen die nog twijfelen over het doen van vrijwilligerswerk, geeft Wieman nog tips: “Praat eens met vrijwilligers of ga lekker op je gemak achter de computer zitten en bekijk de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk in de vacaturebank”.

Voor meer informatie over het Vrijwilligerspunt en de digitale vacaturebank kan men surfen naar de website van de Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld