SLIEDRECHT – Het college van B & W lijkt tevreden over de manier waarop op dit moment de participatie burger-overheid plaatsvindt in Sliedrecht. Dat blijkt uit de woorden van burgemeester Bram van Hemmen (CDA). Het college rapporteerde aan de gemeenteraad een evaluatie van het eerste half jaar.
Burgemeester Bram van Hemmen: “Wij blijven goede manieren zoeken en nieuwe manieren proberen om dat te bereiken. Wij houden onze oren en ogen open en blijven met onze inwoners in gesprek.” (Foto gemeente Sliedrecht)
Eind oktober vorig jaar stelde de gemeenteraad het ‘Her(r)ijkt beleid burgerparticipatie’ vast. Deze nota ging over hoe de gemeente en inwoners samen op kunnen trekken. Samen door als gemeente ruimte te geven aan initiatieven van inwoners en andere belanghebbenden (overheidsparticipatie). En samen door inwoners en andere belanghebbenden te betrekken wanneer de gemeente plannen maakt (burgerparticipatie).
Voorbeelden
We zijn nu ruim een half jaar verder en Van Hemmen noemt als participatie-initaitieven tussen inwoners en de lokale overheid de bordjes met WhatsApp-buurtpreventie, het plaatsen van een ballenvanger bij de Julianastraat, de plannen van de ‘Hart voor Elkaar-commissie’ die in september bij de 10-hoog flats een sportieve activiteit voor de kinderen wil organiseren en afsluiten met een barbecue waar iedereen welkom is én het plan van kunstenaar Johan Huijzer om in de voormalige Bleyburgh-school aan de Maaslaan een creatief centrum te maken.
Samenspraak en overleg
Volgens Van Hemmen zijn er nog andere voorbeelden van samenspraak en overleg te noemen. “Het onlangs door de raad vastgestelde jeugdwelzijnsbeleid is een prachtig voorbeeld van hoe een beleidsnota niet achter een bureau op het gemeentekantoor tot stand komt, maar samen met alle betrokkenen uit het dorp wordt geschreven”, aldus Van Hemmen. Hij noemt ook het project ‘Met Veiligheid de Wijk in’. Dat heeft verschillende ideeën opgeleverd, waarmee inwoners de veiligheid in hun wijk willen verbeteren. Van Hemmen: “Soms zijn dit ingewikkelder verkeersproblemen die we bijvoorbeeld meenemen in de mobiliteitsvisie, maar er is ook een aantal concrete ideeën aangedragen zoals het plaatsen van verkeersmaatjes, die geelgroene poppetjes, ter bevordering van de verkeersveiligheid. Ook dit willen wij mogelijk maken met een bijdrage uit het budget voor inwonerinitiatieven.
Participatieambassadeurs
Onlangs stelde de gemeenteraad het uitvoeringsbeleid speel- en sportruimten vast. De komende vijf jaar worden de plannen op buurtniveau gepresenteerd. “Ouders en kinderen uit de buurt kunnen reageren op de plannen en meebeslissen bij het type nieuw speel- of sporttoestel en voor zover mogelijk ook bij de herinrichting van de vrijgekomen locaties. Participatieambassadeurs Er is een groep medewerkers opgeleid tot participatieambassadeur. Deze ambassadeurs delen actief goede participatievoorbeelden uit Sliedrecht en van buiten Sliedrecht met alle medewerkers. Zij zijn ook een vraagbaak waar medewerkers, directieleden en collegeleden terecht kunnen met vragen over participatie”, aldus Van Hemmen in een bericht aan de gemeenteraad. Het college van B & W wil de energie en creativiteit in het dorp benutten. “Wij blijven goede manieren zoeken en nieuwe manieren proberen om dat te bereiken. Wij houden onze oren en ogen open en blijven met onze inwoners in gesprek.”
Eerder afgesproken
Wat nu gebeurt past in het college uitvoeringsprogramma ‘Gewoon doen!’ (CUP): “De samenleving van vandaag is anders dan de samenleving van gisteren. Niet langer weet de overheid het altijd beter. Niet langer is het gemeentekantoor de plaats waar het gebeurt. Wij gaan uit van vertrouwen in de samenleving. We gaan uit van initiatieven die uit het dorp komen.” Dit staat nog steeds als een paal boven het Merwedewater en is hoe wij met onze inwoners aan ons dorp willen werken. Er zit energie en creativiteit in ons dorp en dat willen we benutten.”