Stichting Sliedrecht Groen betreurt bomenkap in dorp

SLIEDRECHT – Stichting Sliedrecht Groen is niet blij dat in korte tijd in het dorp tientallen bomen verdwijnen. “Het totaal aantal bomen staat in een week of vier op ongeveer 83 stuks, waar een kapvergunning voor is ingediend. Bij het aantal zijn nog niet de bomen geteld, die particulieren kappen, waarvoor een kapvergunning is aangevraagd. Dan zijn er ook nog 10 bomen, waar woningcorporatie Tablis Wonen mee bezig is. Kortom hoe groen is Sliedrecht nog”, zegt een teleurgestelde Raymond Coenraats van de Stichting Sliedrecht Groen.

Volgens Raymond Coenraats geldt voor de meeste bomen een herplant plicht. Het nadeel is volgens hem dat er dunnen bomen herplaatst worden en de juist de mooie grote bomen weggehaald worden.

Hij reageert op de bijna dertig bomen, die verdwijnen in de Prickwaert. Enkele weken geleden stelde de gemeente Sliedrecht de Stichting Sliedrecht Groen over het plan op de hoogte. Coenraats: “Ze verdwijnen wegens ophoging, meer parkeerplaatsen en zieke bomen. De zieke bomen zouden uiteraard weg gehaald moeten worden. Wij zijn er natuurlijk niet blij mee dat deze bomen weg moeten. We hebben van de gemeente een tekening gehad met de bomen, die weggehaald zouden worden en hebben een voorstel gekregen om een wandeling te maken langs de bomen om te kijken wat wij er van vinden.” Dat laatste moet nog gedaan worden en zou volgens Coenraats zo spoedig mogelijk gebeuren. “De bomen die gekapt worden zouden niet tegen de ophoging kunnen. Dus zouden ze dood kunnen gaan en dus worden ze voor de zekerheid gekapt.”

Verrassing
De Stichting Sliedrecht Groen is overvallen met het plan om twintig bomen weg te halen aan de Tiendweg. “Dat is voor ons ook een verassing en ook daar staat de vraag open waarom en welke bomen gaan er weg. Wel is er een landelijke probleem bij de essen waar Nederland veel last van heeft namelijk de essenziekte. Bij de vorige aanvraag van de kap van 24 bomen zaten bijna alleen maar essen. Het kan dus goed zijn dat de twintig bomen essen zijn. Ook hier staat de vraag open bij de gemeente Sliedrecht”, licht Coenraats toe.

1 gedachte over “Stichting Sliedrecht Groen betreurt bomenkap in dorp”

  1. Wat een slechte actie!! Waarom moeten de bomen gekapt? Ophogen kan toch ook als de bomen blijven staan? Gezonde bomen kappen vind ik een misdaad! Zo wordt Sliedrecht nooit een groene gemeente! Dan komen er zeker van die kleine miezerige boompjes voor terug?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld