Stichting De Kaai beheert miljoenen en is niet transparant

SLIEDRECHT – Het 7 leden tellende bestuur van Stichting De Kaai lijkt het machtigste stichtingsbestuur van het dorp. Ze beheren ruim 4 miljoen euro (cijfers 2015-red.), maar het bestuur wil niets weten van transparantie. Het bestuur weigert bijvoorbeeld een reeks vragen van Sliedrecht24 te beantwoorden. De redactie stuurde donderdag 29 december 2016 per e-mail tientallen vragen en gaf de stichting ruim een maand de tijd (t/m 31 januari 2017-red.) de vragen te beantwoorden. De reactie kwam woensdag 18 januari 2017 met één zin in een brief : ‘Het bestuur heeft besloten van verdere reactie af te zien.’ De opstelling verdraagt zich niet met Governancecode.

De foto telt 7 bestuursleden. Op de website van Stichting De Kaai naast de foto staan 6 namen. (Foto Stichting De Kaai)

Het bestuur van de stichting bepaalt hoe met het geld wordt omgegaan (vb. beleggen of op de bank). Sommige bestuursleden maken al jaren deel uit van dit bestuur. Niemand die hen controleert (op één keer per jaar de accountant na-red.). Zij bepalen waar en aan wie geld wordt besteed bij een verzoek voor ondersteuning. 

Persoonlijke relaties
De website van de stichting is niet actueel, niet volledig. Stichtingsvoorzitter is Joke van Bakel-Middelweerd, secretaris Jan Blokand (maar er worden ook brieven gestuurd door Barbara Keuzenkamp en Wieske Welbedacht, zie volgende alinea), als penningmeester wordt genoemd Walter Borsje. Als algemene bestuursleden staan op de niet up-to-date website  A.J. van Wijngaarden-Verschoor en de heren A. Boer en H. Meijwaard. Op het bestuursleden staat een sterk VVD-stempel. Toch schrijft de stichting online:  “Iedere aanvraag wordt puur inhoudelijk beoordeeld. Stichting De Kaai heeft geen politieke of religieuze achtergrond of banden. Kortom: Stichting De Kaai is er voor iedereen!” In werkelijkheid spelen persoonlijke relaties wel degelijk een rol en kennen de bestuursleden hun ‘vrienden en vriendinnen’. 

Externe inhuur
Barbara Keuzenkamp Company Support (BKCS) in Dordrecht wordt door Stichting De Kaai ingehuurd. “Wieske Welbedacht verzorgt met name alle taken voor de opdrachtgever die bestaan uit de PR en Marketing voor de Stichting, het voorbereiden van de vergadering, het verzamelen en betaalbaar stellen van de aanvragen aan de Stichting. Om de paar jaar wordt het jubileum gevierd waarvoor BKCS een belangrijk aandeel heeft in de organisatie”, staat op de website van BKCS. Omdat de stichting niet transparant is, is niet bekend of geld aan meerdere externe partijen waaronder ook een accountant worden uitgegeven. Niet dat dit verboden is, maar transparantie over kosten aan derden ontbreekt ook.

Ondersteuning
Stichting De Kaai heeft als doel het geven van steun aan de gemeenschap. “En dat omvat heel veel. Zoals culturele en maatschappelijke instellingen, stichtingen en verenigingen, natuur en milieu, monumentenzorg, volksgezondheid, onderwijs en maatschappelijk werk. Stichting De Kaai steunt niet alleen Sliedrechtse en regionale doelen, maar ook landelijke fondsen, zoals de Nierstichting, het Rode Kruis en de Kindertelefoon”, valt te lezen op hun website. Het gaat dus niet alleen om aanvragen, maar ook aan ‘de willekeur’ van het stichtingsbestuur. 

Geheimzinnig
Organisaties, stichtingen en verenigingen in Sliedrecht proberen vooral vrienden te blijven met de stichting, omdat zij met enige regelmaat geld ontvangen. Hoeveel dat is, houden sommige verenigingen geheim. Het bestuur van de Stichting De Kaai is zich daarvan bewust. Het noemt op hun website wel een aantal verenigingen aan wie geld is gegeven, maar beslist niet allemaal. Omdat de stichting al jaren bestaat, is dat vast een groot aantal organisaties. Ook bedragen worden niet genoemd en zo blijft voor de buitenwacht onbekend hoe de Stichting De Kaai met hun gelden omgaat. Ook zijn er organisaties uit Sliedrecht die meerdere malen een beroep deden op de stichting De Kaai en nul op rekest kregen. Andere clubs ontvangen met enige regelmaat geld.

Historie
Op de website van de stichting staat de historie beschreven. ‘Eind jaren zestig, begin jaren zeventig is op initiatief van Bouwvereniging De Waert, een aantal koppelingen tot stand gebracht van gemeenschappelijke antenne-inrichtingen (Vb. 5- en 10-hoogflats), de zgn. GAI’s. Zo ontstond de Centrale Antenne Inrichting (CAI) te Sliedrecht. Mede onder druk van de landelijke overheid wordt, in 1983, door het toenmalige bestuur van De Waert, de CAI verzelfstandigd. Zo ontstond Stichting C.A.I. te Sliedrecht. Na de verkoop midden jaren negentig van de bedrijfsactiviteiten richt de stichting zich onder de nieuwe naam “Stichting De Kaai” op het nieuwe doel, het geven van financiële steun aan de gemeenschap.’ Bestuurder van het eerste uur bij de Stichting De Kaai en oud-directeur van De Waert was Jan van de Sluis (80). Hij zegt bij de stichting ‘een schop onder de kont’ te hebben gehad, na er 24 tot 25 jaar deel van te hebben uitgemaakt. “Ik was herkiesbaar, maar een meerderheid stemde uiteindelijk tegen. Dat hadden ze samen bekokstoofd. Uit de vergadering ben ik toen weggelopen”, vertelt Van de Sluis.

Niet open
Van de Sluis noemt de stichting De Kaai ‘een gesloten groep’. “Voor de buitenwereld moet je open zijn. Al heb je maar een adviesraad of klankbordgroep. Het geld is niet van de bestuurders. Die moeten er een goede bestemming voor vinden met het zwaartepunt op besteding binnen Sliedrecht.” Van de Sluis herinnert zich ook nog de beleggingen die met het geld werden gedaan. “Daar heb ik me soms wel aan geërgerd. Dan werden daar weer stukken gekocht, dan weer verkocht. Er is veel geld verspeeld rond 2008. Later zou weer geld zijn terugverdiend, heb ik op straat horen zeggen.” Sliedrecht24 heeft ook de gemeente Sliedrecht gevraagd hoe tegen de stichting De Kaai wordt aangekeken. De gemeente heeft nog niet gereageerd.

Gestelde vragen
Sliedrecht24 stelde donderdag 29 december 2016 per e-mail aan Stichting De Kaai tientallen vragen en geen enkele is beantwoord. Ruim een maand had de stichting de tijd om op de vragen te reageren, waardoor een duidelijk beeld zou kunnen ontstaan over de stichting. Het ging om de volgende vragen: 

  • Wie maken op dit moment deel uit van uw stichtingsbestuur?
  • Op de foto op uw website staat een bestuur op leeftijd. Waarom geen jonge mensen, die sommige aanvragen mogelijk beter kunnen beoordelen?
  • Wat is de rol van ene mevrouw Barbara Keuzenkamp, die niet in uw bestuur zit volgens uw website?
  • De heer Blokland noemde zich voorzitter en secretaris, maar mevrouw Keuzenkamp schrijft de brieven.
  • Waarom zijn de rollen binnen uw bestuur onduidelijk?
  • Waarom bent u slordig in uw communicatie en stuurt u antwoordbrieven niet aan de aanvrager, maar naar een willekeurig postadres?
  • Deze mevrouw Keuzenkamp staat bekend dat ze zaken niet voorniets doet. Wat is haar vergoeding?
  • Hoeveel vergoeding ontvangen bestuursleden van stichting De Kaai jaarlijks?
  • Waar gebruikt stichting De Kaai ook gelden voor buiten giften aan aanvragers?
  • Welke kosten maakt u als stichting?
  • Aan wie draagt u als stichtingsbestuur verantwoording af?
  • Wie controleert uw administratie?
  • Aan welke organisaties heeft u in 2016 geld gegeven en hoeveel?
  • Waarom heeft uw stichting ontvangers van uw website verwijderd en de bedragen?
  • Waarom zette u eerder op uw website een bedrag bij o.a. stichting MerweRadio, dat niet klopte met de werkelijkheid?
  • Wilt u per organisatie aangeven wat de argumenten waren om hen geld te geven?
  • Kunt u aangeven hoe een keuze voor een gift tot stand komt?
  • Waarom vinden wij deze gegevens niet terug op uw website?
  • Volgens uw website was stichting De Kaai in 2016 geen ANBI-organisatie.
  • Waarom niet meer?
  • Waar zijn uw jaarcijfers over 2016?
  • Waarom ontbreken uw cijfers van voor 2011 online?
  • Waarom bent u als stichting De Kaai niet open hoeveel geld u in kas heeft?
  • Waarom vertelt u niet op uw website wat u doet en heeft gedaan in de afgelopen jaren met het geld dat u als stichting beheert?
  • Waarom bent u niet eerlijk dat u geld verloor met beleggingen (ook niet terug te vinden op uw website)?
  • Waarom bent u als stichting De Kaai slechts via een postadres benaderbaar en niet per telefoon of e-mail (staan niet online)?

19 gedachten over “Stichting De Kaai beheert miljoenen en is niet transparant”

  1. Heb enige tijd een reactie hier willen plaatsen met algemene informatie over de werking van fondsen. Deze is niet geplaatst. Heel erg jammer. Zo creeer je stemmingsmakerij. Geef mensen ruimte om een weerwoord te geven!

  2. Beste Jaqc,

    Wij leggen hier iets gevoeligs bloot. Daar kan niet iedereen het mee eens zijn.

    Niemand durft deze stichting vragen te stellen zoals wij en klaarblijkelijk heeft de stichting geen behoefte om de vragen te beantwoorden. Dat zijn ze inderdaad ook niet verplicht. Het laat wel de regenteske manier van besturen zien, die niet meer anno 2017 is. Alle openheid ontbreekt. Wij zochten naar de transparantie en gaven het stichtingsbestuur een maand om een manier te vinden om te reageren. Hier ligt een brief met 1 zin: ‘Het bestuur heeft besloten van verdere reactie af te zien’.

    Wij hebben in alle openheid alle vragen die we stelden gepubliceerd. Een ieder mag zijn eigen beeld trekken over dit bestuur.

    Redactie Sliedrecht24

  3. Beste Jaqc,

    Wij leggen hier iets gevoeligs blood. Daar kan niet iedereen het mee eens zijn.

    Niemand durft deze stichting vragen te stellen zoals wij en klaarblijkelijk heeft de stichting geen behoefte om de vragen te beantwoorden. Dat zijn ze inderdaad ook niet verplicht. Het laat wel de regenteske manier van besturen zien, die niet meer anno 2017 is. Alle openheid ontbreekt. Wij zochten naar de transparantie en gaven het stichtingsbestuur een maand om een manier te vinden om te reageren. Hier ligt een brief met 1 zin: ‘Het bestuur heeft besloten van verdere reactie af te zien’.

    Wij hebben in alle openheid alle vragen die we stelden gepubliceerd. Een ieder mag zijn eigen beeld trekken over dit bestuur.

    Redactie Sliedrecht24

  4. Mevrouw De Rover,

    Zo werken wij inderdaad.

    Zo voorkomen wij dat mensen persoonlijk worden aangevallen (zie regels onder
    ‘Van de redactie’ en spam ook hier verschijnt.

    Elk bericht komt hier online maar met enige vertraging.
    Zeer gebruikelijk als krant.

    Redactie Sliedrecht24

  5. Ik zit het stuk ook te lezen. Volgens mij is een stichting niet richting sliedrecht24 verplicht een antwoord te geven. De jaarrekening werd gecontroleerd door Versteegen accountants volgens mij. De manier waarop je zo als stichting wordt weggezet vind ik niet zo netjes. Er wordt gebruik gemaakt van publiciteit om je zin te krijgen. Zijn er echt zoveel mensen die dit willen weten, of is het een persoonlijke kwestie van een eerder bestuurder die blijkbaar zich aan de kant gezet voelt? Ik kan deze manier niet waarderen, misschien gewoon een gesprek aanvragen?

  6. De Weresteyn wordt aan alle kanten vergeten. Er is zelfs geld over om gebouwen af te breken, zoals de Delta werf.

  7. Beste Roel,

    De stichting is niets verplicht, maar als je dan een aantal vragen stelt, hen daar een maand de tijd voor wilt geven en na drie weken sturen ze één zin terug in een brief ondertekend door mevrouw de voorzitter, dan moet je je als journalist achter de oren krabben.

    Nergens is namelijk een transparantie aan giften volledig te vinden. Waarom zou je over dit geld geheimzinnig doen?

    We hebben het stichtingsbestuur de kans gegeven meer duidelijkheid te geven.
    Ze beheren tenslotte een groot bedrag aan (gemeenschaps)geld.

    Een motivatie om niet te reageren ontvingen we niet.

    Redactie Sliedrecht24

  8. Waarom pakt niemand deze Stichting aan wegens diefstal?
    Zij hebben de opbrengst van de verkoop van de CAI in een Stichting gestopt ipv het geld aan de rechtmatige eigenaars terug te geven.
    Goed van Sliedrecht24 om hier eindelijk eens wat duidelijkheid over te krijgen.

  9. Dat zag ik zojuist ook.
    Maar in hoeverre is een stichting volgens u verplicht om meer informatie te geven?

    En wat weet u over de goede doelen, die door de stichting worden gesteund? Ten behoeve van de inwoners van Sliedrecht.

    Er bestaat ook nog een A A de Haanstichting, die zich op dit terrein beweegt en uit eigen ervaring weet ik, dat zij behoorlijk wat goede doelen steunen in de hele Alblasserwaard.

  10. Stichting `De Kaai`is geen enge stichting. Ze is kennelijk niet transparant)er’ dan wettelijk vereist is.
    Maar misschien dat de Kamer van Koophandel wat inzicht kan geven.
    Overigens weten heel wat Sliedrechtse verenigingen, dat je bij `De Kaai`verzoeken om steun voor het een of andere project kunt indienen
    en dat die verzoeken zeker niet altijd worden afgewezen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld