Stichting bereidt leggen van nieuwe struikelstenen voor

SLIEDRECHT – Stichting Struikelstenen Sliedrecht wil in totaal ruim veertig struikelstenen in het dorp leggen. Ondanks de beperkingen vanwege corona is de stichting begonnen met de voorbereiding van het plaatsen van nieuwe struikelstenen voor, nog dit jaar en in 2022, van de Merwedegijzelaars Jos van der Knaap, Gerrit Gijsbertus de Bruin, Barend de Bruin, Arie Kors Groeneveld, Cornelis de Rek en een heel bijzondere steen voor Eline Sanders. Ook wordt een zestal stenen vervangen in het late voorjaar van 2022.

Dit zijn de stenen van de familie Den Hartog, die eerder zijn gelegd. Er komen meer struikelstenen bij in Sliedrecht, mogelijk dit najaar en volgend jaar. (Archieffoto Maria Stam-Smeets / Stichting Struikelstenen Sliedrecht)

De stenen voor deze Merwedegijzelaars Jacob van der Knaap en Gerrit Gijsbertus de Bruin heeft de stichting al een poosje in huis. Helaas kon een eerder geplande legging in november 2020 niet doorgaan. “Binnen de gegeven omstandigheden en in overleg met de families zullen de stenen nu worden gelegd op zaterdag 18 september a.s. De eerst te leggen steen is die voor Jacob, deze zal om 10.30 uur in de Julianastraat worden gelegd. Daarna lopen we naar de Wilhelminastraat voor de steen van Gerrit”, schrijft de stichting donderdagavond 26 augustus 2021 in een nieuwsbrief. Het leggen van de struikelstenen vindt dit keer in besloten kring plaats.

Vervangen
In mei 2022 is het plan om zes eerder gelegde stenen voor Merwedegijzelaars te weten Teunis Ceelen, Klaas Görtemöller, Pieter Harkema, Pieter van Hemert, Arie de Kluijver en Steven Gerrit van der Kreeft te vervangen. In de loop van de tijd bleek het namelijk mogelijk om op de stenen ook te vermelden dat het om een Merwedegijzelaar gaat. Stichting Struikelstenen Sliedrecht zegt daarover: “De entourage rond Gunter Demnig suggereerde om in plaats van ‘omgekomen’ het begrip ‘bezweken’ te gebruiken. Op de te leggen stenen van Gerrit Gijsbertus de Bruin en Jacob van der Knaap hebben we die aanpassingen al doorgevoerd.”

Bijzondere steen
De stichting hoopt Demnig in het najaar van 2022 weer in Sliedrecht welkom te mogen heten. “We zijn van plan nog vier stenen te leggen. Dat betreft drie Merwedegijzelaars te weten Barend de Bruin, Arie Kors Groeneveld en Cornelis de Rek en een heel bijzondere steen voor Eline Sanders, de grote zus van Marleentje en Bertje, die al eerder een steentje hebben gekregen in de Hugo de Grootstraat”, aldus de stichting. Over de stenen van Barend de Bruin en Cornelis de Rek vindt nog overleg plaats, waardoor Demnig volgend najaar hoogstwaarschijnlijk alleen de stenen voor Arie Kors Groeneveld (Rivierdijk 256) en Eline Sanders (Hugo de Grootstraat 70) zal leggen.

1 gedachte over “Stichting bereidt leggen van nieuwe struikelstenen voor”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld