SLIEDRECHT – Verschillende organisaties kwamen woensdagmiddag 14 juni 2017 bij elkaar in het raadhuis. Daar werd in het bijzijn van wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) de Stichting Alles Kids gelanceerd, die er naar streeft alle kinderen in Sliedrecht een onbezorgde jeugd te geven, ongeacht de situatie van hun ouders. Ondertussen bestaan in het dorp een aantal stichtingen die mensen in armoede helpen. Over fusie van stichtingen werd woensdagmiddag niet gesproken.
Het bestuur van Stichting Alles Kids buiten het raadhuis, waar woensdagmiddag juist de Buitenspeeldag voor kinderen plaatsvond. De bestuursleden v.l.n.r.: bestuurslid Cennet Uyar, penningmeester Natascha Suger, bestuurslid Patrica Seltonrijch, voorzitter a.i. Joost Schelling en secretaris Esther Nugter-Jansen. De stichting bestaat op papier sinds half maart 2017. (Foto Sliedrecht24)
De bijeenkomst was op het moment dat buiten het raadhuis de Nationale Buitenspeeldag werd gehouden. Juist een vrolijke sport- en spelgelegenheid voor alle kinderen uit Sliedrecht.
Geld
Van Haaftenfonds (sinds 1952-red.) had de doelstelling om jongeren te steunen bij hun studie als daarvoor van huis uit geen geld was. Ze konden niet meer aan de eigen doelstellingen voldoen. Wethouder Visser werd benaderd of ‘zij iets met het geld kon’. Visser: “De doelgroep was er er wel. Esther Nugter werd benaderd en uiteindelijk leidde dat tot de lancering Stichting Alles Kids. Ik draag het met liefde over.” De stichting heeft dus per direct een buffer om te kunnen helpen.
Pitch
Tijdens een pitch vertelden betrokkenen waarom ze graag zich inzetten voor kinderen in armoede. Bestuurders of vertegenwoordigers van vluchtelingenbegeleiding Participe, de gemeente, raadsleden en andere organisaties als Stichting Jeugd Actief, stichting Sociale Moestuin, Stichting Leergeld, het particuliere initiatief De Zonnestraaltjes, Voedselbank Sliedrecht, stichting Jarige Job, stichting Sun, stichting Anders e.a. voerden kort het woord over wat ze tot heden hebben gedaan. Een enkeling las situaties voor, waarin kinderen de dupe zijn van bepaalde gezinssituaties.De middag werd geleid door ambtenaar Jeroen Loeve (o.a. armoedebeleid) bij de gemeente Sliedrecht.
Geen geld
Dominee Joost Schelling (die dominee in Woerden is geworden-red.) noemde het oprichten van de Stichting Alles Kids ‘een mooi afscheidscadeautje’. Als bestuurslid van de stichting gaf hij uitleg wat de stichting doet. “We gaan mensen niet helpen met geld, maar met iets waar ze blij van worden, iets waar ze naar verlangen. We reageren op o.a. signalen van burgers, op ouders.” In Nederland leven 288.000 (cijfers van 2016 uit SCP rapport 2016-red.) kinderen t/m 12 jaar in een gezin met armoede (netto-inkomen tussen de € 1.300,– en € 2.000,–). “We worstelen allemaal met de vraag hoe bereiken we ze? Want er is stille armoede en het is soms lastig achter de voordeur kijken. We ondersteunen ouders bijvoorbeeld bij het vieren van een verjaardag (op school en het thuisfeestje-red.). Voor dat extraatje. De eigen regie van de ouders vinden we wel belangrijk. Zij moeten de melding maken, maar dat kunnen ook organisaties zijn. Er is door sponsoring bijvoorbeeld ‘een verjaardagstas’ met van alles en nog wat. De stichting gaat werken met vouchers. Er is een grens aan het aantal kinderen, die per jaar geholpen kunnen worden.
Kans misbruik
Vanuit de zaal kwam een vraag hoe om te gaan met privacy. “We vragen niet naar bewijsstukken. Dat gaan we niet doen. We denken juist dat we als bestuursleden dingen kunnen inschatten. We willen weg uit opnieuw weer last van aantonen. Met de kans dat iemand misbruik maakt. Maar in ieder geval heeft het kind er geen last van. We verstrekken alleen informatie aan derden als de persoon of personen er zelf toestemming voor hebben gegegeven.”, vertelde Schelling. Als een aanvraag wordt goedgekeurd gaat er een voucher de deur uit met een nummer. Met die voucher komt het gezin en weet de organisatie om welk feestje het gaat. De namen blijven anoniem en binnen het bestuur van Stichting Alles Kids.
In aanmerking
Daarna volgde nog een uitleg door de Stichting Leergeld Drechtsteden. “Elk kind moet mee kunnen doen. Een kind kiest niet voor een situatie, waar het in opgroeit. Uitsluiting is schadelijk voor een kind”, aldus directeur Bob van de Burgt van Stichting Leergeld Drechtsteden. Ouders met een lang inkomen (120% van het WSM, mogelijk wordt deze opgerekt naar 150%-red.) komen in aanmerking, je moet wonen in de Drechtsteden en de leeftijd tussen 0 t/m 17 jaar hebben. Naar schatting 5.500 kinderen in de regio Drechtsteden groeien op in een situatie, waar een laag inkomen is. Van de Burgt: “Vorig jaar hebben we 4.958 kinderen geholpen in de regio. In Sliedrecht groeien 324 kinderen op in deze situatie.” Als je in aanmerking wil komen voor leergeld, moet je worden aangemeld of dit zelf doen. “Er wordt een huisbezoek gebracht door vrijwilligers om voorlichting te geven en de mogelijke voorzieningen. Ook wordt gekeken naar de gezinssamenstelling. De betaling is in natura, bijvoorbeeld aan de school, vereniging, instantie of met een cheque. Leergeld is niet éénmalig”, aldus Van de Burgt. In aanmerking komen schoolkosten (fiets, computer, tablet, schoolspullen, werkweek, schoolreis, ouderbijdrage, schoolfonds), sportkosten/recreatie (contributie, sportspullen, zwemlessen), muziek en cultuur (lessen, apparauur, theater, bioscoop en museum) en er is een talentenfonds. “Het talentenfonds zijn we twee jaar gestart voor kinderen met veel talent”, aldus Van de Burgt.
Geen vergoeding
Stichting Leergeld Drechtsteden geeft geen vergoeding voor reiskosten; kosten m.b.t. geloofsovertuiging, schoolmelk, schoolfoto’s of borg; betalingsachterstanden, deurwaarderskosten, incassokosten; pc accessoires; reguliere vakanties met o.a. gezin of familieleden; persoonlijke cadeaus en zaken die met privésfeer te maken heeft; sportkleding zonder lidmaatschap van een vereniging; mobiele telefoon.Over de hardheidsclausule zegt Van den Burgt: “Het kan voorkomen dat één van de vastgestelde criteria de doelstelling van de stichting in de weg staat ten opzichte van het kind. Casussen die hiervoor in aanmerking komen, worden apart behandeld.”
Contact
Wie in contact wil komen met de Stichting Alles Kids kan dat doen via de website, per e-mail: info@alleskidssliedrecht.nl of tel. 06-39142868.