door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Wie tegenwoordig door de gemeente rijdt of fietst, komt steeds vaker grofvuildumpingen op straat tegen. In de directe omgeving van met name flatgebouwen is het rond ondergrondse containers met enige regelmaat een grote bende. Gemeente Sliedrecht heeft voor afvalverwerking (aangepaste) regels vastgesteld. Niet alle inwoners houden zich daaraan. Omwonenden zijn gefrustreerd.
De situatie op maandagmiddag 12 mei 2025 achter de Nachtegaalflat met de ingang aan de Thorbeckelaan. Op de foto is een kapotte spiegel met scherven zichtbaar. Op social media gaan foto’s rond waar op deze locatie nog véél meer troep te zien is. Omwonenden zijn het meer dan zat. Dat ook Gemeente Sliedrecht er niet blij mee is, spreekt voor zich. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Sinds 1 augustus 2024 vindt de grofvuil inzameling voor huishoudens verschillende keren per maand plaats. Essentieel is dat daarvoor wél een afspraak wordt gemaakt. Deze afspraak kan online of via de speciale app worden gemaakt. Ook via telefoonnummer 14 0184 kan een afspraak worden gemaakt. Regelmatig is daar een ophaaltermijn aan gebonden van een maand of langer. Zonder afspraak is het niet toegestaan om grof vuil op straat te zetten.
Tekst gaat verder onder foto.
Gevolgen
Dumpingen van grofvuil hebben niet alleen tot gevolg dat het een bende op straat wordt. Er ontstaat ook een soort ‘kringloop op straat’. Buurtbewoners kijken of ze iets kunnen gebruiken en nemen het mee. Een bijkomend gevaar is dat kinderen ermee gaan spelen. Scherpe voorwerpen of uitstekende scherpe delen zijn geen uitzondering. Ook gaan kinderen er in de buurt mee slepen, zodat het vuil zich verspreidt. Het ‘zien’ van afval op straat heeft ook een ‘domino-effect’: het wordt ‘makkelijker’ voor omwonenden uit nabijgelegen straten om er zelf ‘iets bij te dumpen’.
Frustratie
Bedrijfsafval kan niet ingeleverd worden. Onder inwoners met privé-afval heerst al enige tijd frustratie over het feit dat auto’s met grijs kenteken niet meer toegelaten worden op het Milieupark aan de Lelystraat. Bij de gemeentewerf kan een aanhangwagen worden gereserveerd. Niet alle auto’s beschikken echter over een trekhaak. Een ander hot item is het ‘afvaltoerisme’ uit omliggende gemeentes. Daar wordt een tarief per afvalzak in rekening gebracht.
Verstandig zou zijn als gemeente afspraken maakt met omringende gemeenten die een pasjessysteem hebben.
Het is een bekend gegeven dat zo’n systeem o.a. ervoor zorgt dat er meer zwerfafval is en dat mensen gaan dumpen in andere gemeenten zonder dit systeem. Dat gebeurt hier in Sliedrecht ook.
Dat hele systeem moet in de regio gewoon op de schop. Omdat nu de ene gemeente de dupe wordt van de andere. Mensen kunnen hier in de container hun afval niet meer kwijt omdat die vol zit door dat dumpen en zetten het er dan naast.
Het is voor een deel ook een mentaliteitsprobleem, maar in de praktijk zullen er altijd mensen zijn die zich niet aan regels zullen houden en dat pasjessysteem is al voldoende gebleken dat het averechts werkt.
Dan heb je in ieder geval een deel van het probleem te pakken. Misschien is er ook iets te bedenken voor mensen die enkel af en toe een bedrijfsauto lenen om wat weg te brengen om die apart te zien dan een echt bedrijf. En voor niet-commerciële kringlopen zou er een uitzondering op de regels gemaakt moeten worden.
Dat klopt Adri van Wingerden Smit. Bij de 5 hoogflats 55+ zijn de grofvuilhokken pas onlangs gesloten.
Er kwam van Tablis Wonen een brief dat de gemeente helaas gestopt was met deze dienst.
Dus per direct. Tablis Wonen betreurd dit wel.
De hokken zijn gesloten, weer een ruimte die er doelloos bijstaat.
Sleutel wordt omgedraaid, functie weg en een leeg hok.
Ik vroeg de 3 medewerkers van de gemeente die op dat moment het grofvuil leegde vorig jaar wanneer er iets gedaan kon worden aan de verwaarlozing van de voetpaden.
Het antwoord was “zelf schoffelen mevrouw”……
De mensen zijn vaak niet voor niets in een 55+ complex gaan wonen was mijn antwoord.
Ze liepen met z’n drieën te lanterfanten en dan het gesteggel welke tegel bij wie hoort…..
Gemeente Sliedrecht is verre van sociaal geworden.
Het was te verwachten dat het een bende zou worden. Ze zouden deze veranderde regels terug moeten draaien. In het verleden was het een halve dag een bende bij de flat, nu bijna elke dag. Jeanette de Groot dat grof vuilhok bij de Valkhof is al heel lang weg hoor. Maar je zal maar gaan verhuizen dan kan je nergens je vuil kwijt. Ik heb geen auto dus kan het ook niet wegbrengen. Ik zou zelf niet snel iets dumpen naast de vuilbak maar ik snap het wel dat mensen dit doen want iedereen is klaar met dit beleid.
De nieuwe regels m.bt. het milieu park zijn inderdaad waardeloos. Aan de andere kant, een groot gedeelte van het gedumpte materiaal op de foto’s bij dit artikel zijn met een klein beetje inspanning klein te maken zodat het of in de container kan of in wel naar milieu park gebracht kan worden binnen de regels. De maatschappij, dat zijn nog steeds wij…. dus ook de gemeente die dit mede mogelijk maakt met waardeloze regels.
Gaat geweldig zo mensen…. En maar volhouden dat het alleen op deze manier kan.
Arie de Ruiter laat terecht zien wat de bron achter deze ellende is en dat Sliedrecht er op deze manier een puinhoop van maakt.
Wanneer wordt een besluit herzien?
Als het te laat is??
Noemen ze dit “besturen”
Richting de afgrond zeker…
Ben thuis aan het verbouwen en wilde zelf de zooi naar gemeentewerf brengen. Ben op 1 dag 3x naar legitimatie gevraagd omdat op mijn auto reclame staat voor een groot slaapwarenhuis(leaseauto)….
Busje van de ‘lokale slaapboer” mocht zonder problemen de werf op.#ietsmet2matenmeten?#
Waar ik me al een tijdje over verwonder, op het winklerplein maken in ieder geval 4 ondernemers gebruik van de afvalbakken. Wat mij betreft best, en ik neem dan maar aan dat er toestemming van de gemeente is, of een overeenkomst.
Probleem is echter wel, dat ik regelmatig met een half vuilniszakje van een 1 persoon huishouden voor een soort afvalbelt sta , met meeuwen en kraaien er omheen..
Die vervolgens ook nog eens vol is, zo vaak de gedachte gehad om het er maar bij te zetten, maar dat is niet de oplossing denk ik.
De markt is een ander probleem denk ik, en hoort er gewoon bij. Wordt ook prima geveegd en schoongemaakt na afloop.
Echt een super idee, geen busjes op de gemeentewerf meer. Dan krijg je dit. Je kan in plaats van busjes weren ook gewoon om een identiteitsbewijs vragen, maar dat is waarschijnlijk te veel werk voor ze.
Sliedrecht is een schip zo der roer drijft al jaren stuurloos rond
Het was zo n fijn dorp
Laatst met mijn kapotte bankstel naar de gemeentewerf.
Helaas meneer, u heeft een grijze kentekenplaat.
Toen heb ik hem maar voor het gemeentehuis neergezet.
Ik moet nl. nog steeds afvalstoffenheffing betalen ondanks dat ik een grijskenteken auto heb.
Geprobeerd een fauteuil op de vuilstort te brengen met een geleend zakelijk busje omdat fauteuil niet in auto past en er geen trekhaak op auto zit, daar hadden ze bij de vuilstort geen boodschap aan, het alternatief een afspraak maken om op te laten halen werkt niet, er is pas plek over 6 tot 8 weken.
Op onze vraag wat we nu met de fauteuil moeten was het antwoord zet maar ergens naast een container????
Wij proberen alles goed te doen maar stuiten op een muur van onwil, want ja je mag je afval niet brengen met een werkbusje ( had al enorm veel moeite gekost om te regelen), dan snap ik dat dit het gevolg is , het is gewoon onmogelijk geworden om grofvuil weg te brengen
Deze rotzooi werd door velen reeds verwacht bij de nieuwe maatregelen van het milieu park.
Waar is de reactie gebleven waarin ik aankaartte dat de gemeente/het milieupark ook niet de capaciteit heeft om het grofvuil te verwerken? De planning zit altijd helemaal vol, dus zelfs als inwoner is het vrijwel onmogelijk om je grofvuil op te laten halen.
Ik ga verhuizen en heb meer afval dan toegestane 1m3 (wat echt helemaal niets is), maar tegen de tijd dat er ruimte in de planning is ben ik al verhuisd. “Ja, moet je het zelf maar brengen”. Mijn auto is niet groot genoeg, heeft geen trekhaak én ik kan het niet alleen tillen. “Ja, dan moet je maar een container huren.”.
Waarvoor betaal ik de gemeentelijke afvalstoffenheffing als ze niets voor je kunnen betekenen.
De 5 en 10 hoogflats van Tablis Wonen hadden een grofvuilhok.
Ik weet niet precies welke complexen hiervan uitgezonderd waren.
De grofvuilhokken werkte prima zoals het werd bedoeld.
De bewoners konden het grofvuil kwijt en de gemeente haalde dit op wanneer het ze uitkwam.
Helaas is de gemeente hiermee gestopt waar Tablis Wonen niet zo blij mee is.
Er gaat ook zwerfvuil binnen de complexen belanden.
Gemeente Sliedrecht is een dumpplek voor omliggende gemeenten en maakt het moeilijk voor eigen inwoners.
Totaal geen leiding of handhaving.
Ooit was Sliedrecht een schoon dorp!
Ik heb bij ons in de straat het idee, dat er mensen wonen, zoals statushouders, asielzoekers en andere mensen die de Nederlandse taal niet(goed) machtig zijn, niet goed geïnformeerd worden met hoe dit soort dingen werken. Aanbieden van afval, zelf kom ik geregeld in de centrale hal zelfs belangrijke post tegen, waar ik van denk.. die moet je echt wel effe openmaken en mee naar huis nemen.
Voorheen was het eerste dinsdag van de maand. Even bellen en hup geregeld. Nu zouden er vaker ophaalmomenten zijn. Yeah right. Probeer het maar eens via internet… lukt niet. Even bellen: ‘het moet via internet mevrouw.’ Maar dat lukt niet. ‘Dan zitten we vol’. Hou internet maar in de gaten. Planning moet nog gemaakt.
Waardeloos. Dumpen is natuurlijk niet netjes maar wordt zo wel in de hand gewerkt.
markt vuil dag kan best noemen. woensdag voor naar markt ga dump je vuil.
elke weekend is prijs breng ik vuilnis zak weg of glazen potten zie vuil liggen.
karton maak je klein nee gooi halve doos er in blokkeert de boel.
Dit probleem is voor een groot deel te danken aan de nieuwe regel op het Sliedrechtse milieupark. Zo lang ze er bij blijven dat huishoudelijk afval bedrijfsafval wordt, louter en alleen door de kentekenplaat van een voertuig, kan ik en anderen geen mensen meer helpen hun spullen op te ruimen. Lange wachttijden voor het ophalen door de gemeente zijn het gevolg. Het online invullen van een afspraak voor het ophalen lukt ook veel mensen niet.