Startnotitie binnenstedelijke vernieuwing Sliedrecht-Oost dinsdag in gemeenteraad

SLIEDRECHT – Op de agenda van de gemeenteraad staat dinsdagavond 1 november 2022 de Startnotitie binnenstedelijke vernieuwing Sliedrecht-Oost, waarvan de gemeente Sliedrecht en de woningcorporatie Tablis Wonen de initiatiefnemers zijn.

De startnotitie bevat de aanpak voor de planuitwerking voor Sliedrecht-Oost. Voortgekomen uit het programmaplan Ruimtelijke Vernieuwing (PRV) 2022-2030. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Het afgelopen anderhalf jaar heeft de gemeente samen met de woningcorporatie een verkenning uitgevoerd naar de herontwikkelingsmogelijkheden van Sliedrecht-Oost, omdat er sprake is van een sterke concentratie sociale woningbouw, de onder druk staande leefbaarheid in de wijk, onbenut potentieel van de openbare ruimte en omdat een deel van de woningvoorraad verouderd is en toe is aan vernieuwing.

Intentiefase
Uit de verkenning is een strategie op hoofdlijnen voortgekomen die een vernieuwd en gemengd Sliedrecht-Oost nastreeft. Deze strategie en onderliggende uitgangspunten zijn opgenomen in het PRV. Het resultaat van de verkenning is dat beide partijen voldoende aanleiding en kansen zien om aan de slag te gaan met de volgende fase: de intentiefase. Daarover is het college intussen een intentieovereenkomst aangegaan met Tablis Wonen. In de intentiefase is het doel om via een ruimtelijke, maatschappelijke en financiële verdieping tot een haalbaar project te komen. De intentiefase kan daarom ook beschouwd worden als een fase waarin een haalbaarheidsstudie uitgevoerd wordt om tot samenwerkingsafspraken te komen. Het resultaat van deze studie is o.a. een stedenbouwkundige kader, een ontwikkelstrategie en een samenwerkingsovereenkomst (SOK).

Planning
Het proces dat wordt ingegaan met deze startnotitie leidt naar o.a. een nieuw stedenbouwkundige kader dat in tweede kwartaal van 2023 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd voor besluitvorming. Om een volledige en integrale afweging te maken, wordt de ontwikkelstrategie samen met het stedenbouwkundig kader in het tweede kwartaal 2023 voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming, in plaats van dit najaar. De ontwikkelstrategie bevat hoofdzakelijk de fasering van de verschillende deelgebieden, kaders voor het ontwikkelproces, grondrouting, financiën en wijze van contracteren. Over de gemaakte samenwerkingsafspraken in de SOK met Tablis Wonen, wordt de gemeenteraad op hetzelfde moment geïnformeerd.

Informeren bewoners
Rond deze tijd worden de huurders van woningcorporatie Tablis Wonen, de huurders van de gemeentelijke
accommodaties en de particulieren – die in het studiegebied vallen – geïnformeerd. “Communicatie heeft in deze fase nog een informatief karakter, omdat er nog getekend en gerekend wordt met studielocaties. Nu er in de haalbaarheidsstudie nog locaties kunnen afvallen of toegevoegd kunnen worden, ronden we eerst de haalbaarheidsfase af voordat op wijk of buurtniveau maatschappelijke input wordt opgehaald. Het organiseren van participatie met alle belanghebbenden is een nadrukkelijk onderdeel van de volgende fase, de samenwerkingsfase”, schrijft het college in het raadsvoorstel. Betrokken belanghebbenden tot dusver zijn de huurders van de gemeentelijke panden, particulieren met eigendom, stakeholders rondom de sportvelden aan de Thorbeckelaan, huurders van de sociale huurwoningen (vertegenwoordigd in SliM Wonen) en de maatschappelijke adviesgroep van de gemeente (MAG). Tijdens de intentiefase wordt volgens het college met een participatie aanpak beschreven hoe deze groepen worden betrokken. Het stedenbouwkundig kader en de ontwikkelstrategie worden vervolgens in het tweede kwartaal van 2023 tegelijk voorgelegd aan de gemeenteraad voor vaststelling. 

4 gedachten over “Startnotitie binnenstedelijke vernieuwing Sliedrecht-Oost dinsdag in gemeenteraad”

  1. Mooie samenvatting Koos den Dunnen! En weer een voorbeeld waar het college B&W haar eigen (godelijke) gang gaat, de woningbouw en projectontwikkelaar het vuile werk laat opknappen en geld laat binnenharken en daarna de direct betrokken inwoners van Sliedrecht na lange tijd van onzekerheid voor een voldongen feit plaatsen.

    Hoe moeilijk is het om met inwoners in gesprek te gaan en met hen toekomstplannen te maken?

    Het wordt tijd dat het college haar gezagscrisis bij complexe problemen toegeeft zodat wij inwoners ze kunnen gaan helpen door middel van bijvoorbeeld burgerberaden. Welke raadsleden hebben het lef een burgerberaad aan de orde te stellen in de raad?

  2. Haha, Rob, zo moeilijk is het niet hoor. De STOK regelt alles en aan het einde worden via de MAG de inwoners geïnformeerd zodat de acceptatie van alle betrokkenen volledig is.
    Gewoon, communicatie waar je veel zegt en toch niks. Dit is inderdaad echt erg.

  3. Ongelooflijk, wat een lap tekst. En wat nietszeggend in taalgebruik. Dit kan ongetwijfeld de helft korter en veel duidelijker zodat iedere inwoner van Sliedrecht ook begrijpt wat hier bedoeld wordt. Heeft de gemeente wel eens nagedacht over communicatie in taalniveau B1?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld