Start Buurtgezinnen enthousiast ontvangen; ‘Hulp in vroeg stadium aanbieden’

SLIEDRECHT – Bijna een maand is Buurtgezinnen in Sliedrecht actief. Speciaal voor gezinnen, die net een duwtje in de rug kunnen gebruiken, die nu soms overbelast zijn. Zij krijgen de hulp vanuit een stabiel gezin. Coördinator Annette van Hofwegen van Buurtgezinnen in Sliedrecht vindt het belangrijk dat hulp in een vroeg stadium wordt aangeboden. 

Coördinator Annette van Hofwegen. De gemeente Sliedrecht ging een samenwerkingsovereenkomst aan. Het voor Sliedrecht nieuwe initiatief is gebaseerd op een oude gedachte, namelijk ‘opvoeden doen we samen.’ (Foto Judith Lorier)

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Van Hofwegen: “Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.”

Veilig en gezond
Oprichter Leontine Bibo van Buurtgezinnen, dat nu vijf jaat bestaat, zegt dat het soms behoorlijk tegen kan zitten. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Bibo: “Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.”

Ondersteuning
De hulp is volgens Van Hofwegen ‘alledaags en gelijkwaardig’. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning. “De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplaats bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!”, legt Van Hofwegen uit.

Vrijwilligswerk
Buurtgezinnen Sliedrecht zoekt stellen met goede opvoedervaring. Je kan denken aan ouders met kinderen, grootouders of stellen zonder kinderen. Wil je op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft en heb je per week tenminste een dagdeel beschikbaar? Dan kun je je hier online aanmelden als steungezin. Ook vraaggezinnen kunnen zich hier online aanmelden via de website. Wie vragen heeft, kan een e-mail sturen naar: annette@buurtgezinnen.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld