SLIEDRECHT – Wethouder Ton Spek (CDA) ging dinsdagavond 15 februari 2022 in op vragen van het CDA en Slydregt.NU over de problemen van afgelopen zondag 13 februari 2022 rond warmtenet. De storing begon met een stroomstoring in het elektriciteitsnetwerk van Stedin rond 05.30 uur. Spek vertelde met HVC een pittig gesprek te hebben gehad, omdat de communicatie rond de storing van warmtenet ‘rommelig’ verliep.
“Het gaat niet alleen om het informeren van het college, maar juist van de klanten. Samen met Tablis Wonen vinden we het hoog tijd dat er enige mate van professionele communicatie moet plaatsvinden in geval van calamiteiten. Bij langdurige storingen moet er ook eerder geëscaleerd worden naar woningcorporatie en gemeente”, aldus Spek. (Schermfoto Gemeente Sliedrecht)
Het systeem van pompen, ketels en expansiesysteem in de Tijdelijke WarmteCentrale is toen van slag geraakt. Spek gaf een uitleg: “Aanvankelijk leek een reset door de eerste lijns-storingsdienst te helpen, maar rond de klok van half 10 ging het systeem weer in storing. Na een tweede reset poging, is de leverancier erbij gehaald en die heeft om kwart voor drie de ketels weer aan de praat gekregen. Hoewel er toen wel alweer warmte geleverd werd, bleef het zeer instabiel omdat de twee ketels niet met elkaar communiceerden. Pas ’s avonds heeft men één van de ketels uitgezet en ketel 2 een hogere stooklijn gegeven. Na 23 uur was de warmtelevering weer stabiel.”
Langer dan acht uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is degene die volgens Spek als onafhankelijk toezichthouder toezicht houdt op nutsbedrijven. “Warmtenetten worden gezien als nutsvoorziening met een hoge leverbetrouwbaarheid, net als het gas- en elektriciteitsnet. De ACM beoordeelt of de leverancier van warmte voldoet aan de organisatorische, financiële en technische eisen. Pas dan wordt vergunning verleend”, aldus Spek. Het ACM kwalificeert grote storingen als storingen die langer dan acht uur duren. Spek: “En dit mag volgens de ACM eenmaal per jaar gebeuren, zonder dat er compensatie verplicht is. Deze normen zijn ook overgenomen in de Service Level Agreement (SLA) dat HVC met Tablis Wonen gesloten heeft.”
Rommelig
“Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het geheel aan communicatie rommelig is verlopen. In de eerste plaats natuurlijk naar de bewoners die geen warmte hadden. Er was geen centrale informatievoorziening via website of social media”, verduidelijkte Spek, “Sommige bewoners zijn per sms geïnformeerd, anderen per e-mail en een aantal helemaal niet. Het calamiteitenplan of -protocol is niet gevolgd. Ook heeft de escalatie en communicatie binnen HVC volledig ontbroken. Hierover heb ik zondagavond contact gehad met HVC.”
Stevig gesprek
Het gesprek met HVC was volgens Spek een pittig. Spek: “Ik heb duidelijk gemaakt dat het onacceptabel is dat er in deze situatie zo slecht wordt gecommuniceerd. Een storing is altijd mogelijk, in elk systeem. We hebben in Sliedrecht ook stroomstoringen (Stedin) of soms storingen met water (Oasen). Iedereen weet dat ook privé een CV-ketel stuk kan gaan. Maar belangrijk is dat er dan snel gereageerd wordt, eenduidigheid is in communicatie en als het langer duurt ook geëscaleerd wordt. Door Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht niet te informeren is ons ook de mogelijkheid ontnomen mee te denken in deze situatie. En er voor u, als inwoners van Sliedrecht, te zijn.” Resultaat van het gesprek is dat HVC Spek later terugbelde en aankondigde om maandag een brief te laten uitgaan en de compensatieregeling van toepassing te verklaren.
Eerdere storingen
Spek vond het niet normaal dat een hele wijk, de hele dag zonder warm water en verwarming heeft gezeten. “Daar ben ik boos en verontwaardigd over.” Ook vertelde Spek over eerdere storingen. “In totaal is de temperatuur de afgelopen twee jaar bij zes storingen elf uur onder de 50 graden geweest, inclusief afgelopen zondag. Daarnaast is het water ongeveer 22 uur onder de temperatuur van 70 graden geweest. Deze storingen hebben alleen afgelopen zondag in een wintermaand plaatsgevonden, de overige in de nazomer”, vertelde Spek.
Draagvlak
Helder moet zijn, zo sprak Spek, dat het warmtenet door HVC aangelegd wordt voor eigen rekening en risico. Spek: “Zij doen dat in Sliedrecht omdat er een businesscase is: Tablis Wonen heeft besloten een groot deel van het bezit aan te sluiten op het warmtenet omdat dat de laagste maatschappelijke kosten met zich meebrengt om hun bezit te verduurzamen. De gemeente heeft in kader van Proeftuin Aardgasvrije Wijken een eenmalige subsidie ontvangen om ook particulieren te interesseren voor het warmtenet. De storing helpt niet mee aan het draagvlak. Maar ik denk dat één storing ook het draagvlak niet meteen wegneemt, als er door de aanbieder van warmte goed en adequaat gereageerd wordt. Dat is helaas nu niet gebeurd.” De beoordeling of het warmtenet rendabel is, is aan HVC. Zij exploiteert dat voor eigen rekening en risico. Daarover legt ze verantwoording af aan haar aandeelhouders. Sliedrecht is één van de aandeelhouders. Spek: “Stoppen met het warmtenet is dus geen besluit van de gemeente, maar een besluit van de eigenaar HVC.” Binnenkort is er een afspraak met HVC om hier eens goed over door te spreken. Deze afspraak is volgens Spek reeds gepland.
Uw vraag is een detailvraag, die alleen de gemeente kan beantwoorden. Wij brengen een verslag van wat er op de avond is gezegd. Blijf bij feiten en dor geen aannames als u ontevreden bent met een antwoord. U weet dat wij altijd kritisch zijn.
Sliedrecht24, uw reactie om dat zelf maar aan de gemeente moet vragen vind ik vreemd, en wel om de reden, Dan weet ik wat er besproken is, maar de overige lezers van uw nieuwssite niet.
Nu lijkt het wel of u de heer Spek in bescherming neemt, dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Wij zijn van de hoofdlijnen in dit geval. Wat let u om dat aan de gemeente Sliedrecht te vragen.
Sliedrecht24, ik neem aan dat er nog een transscryptie van dat “Pittige gesprek” op jullie pagina geplaatst wordt. Dan wordt alles duidelijk neem ik aan.
Eigenlijk had naast Ton Spek ook Tablis Wonen moeten staan. Voor huurders is weinig duidelijk en alles wordt voor ze besloten ook al zijn ze tegen.
Huurders zijn ook inwoners van Sliedrecht. De uitleg die we kregen kwam nog van Ton Spek, zo heb ik het ervaren.
Misschien handig om Tablis Wonen ook uit te nodigen? Ik weet niet hoe zoiets werkt.
De voetbalvereniging heeft zich toch ook laten horen.