door Peter Donk
MOLENLANDEN / SLIEDRECHT – Inwoners van Wijngaarden (gem. Molenlanden) verenigd in de Klankborgroep Wijngaarden hebben onlangs met de Sliedrechtse wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Beheer en Openbare Ruimte en een ambtenaar gesproken over de bouwplannen in Sliedrecht-Noord en de komst van een asielzoekerscentrum (azc). Ze zijn meer te weten gekomen over de plannen en zijn tegen een groot azc.
Wethouder Ton Spek op de foto eerder in een podcast van online krant Sliedrecht24. De Klankbordgroep Wijngaarden sprak onlangs uitgebreid met Spek over de plannen in Sliedrecht-Noord. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
“De projectontwikkelaars die eigenaar zijn van de grond in Sliedrecht-Noord is gevraagd om met een gezamenlijk plan te komen, dat had eind september klaar moeten zijn. Dat is niet gelukt.”, bericht de klankbordgroep. Spek heeft hen toegezegd Wijngaarden bij de plannen te betrekken, onder andere via de klankbordgroep. Spek heeft hen verteld dat er gedeelte hoogbouw, tot 5, 6 of 7 lagen hoog, komt in Sliedrecht-Noord. Dit komt in de buurt van het station (centrum), zodat het wat hoogte betreft aansluit bij de bedrijfsgebouwen op het Stationspark. Langs het spoor komt eerst een park, dan de hoogbouw, aflopend naar laagbouw richting de polder en richting de Tolsteeg. Bij de Tolsteeg komt geen hoogbouw. De bouw zal gefaseerd worden uitgevoerd, de fasering wordt bepaald door de projectontwikkelaars. Spek noemde aan de Klankbordgroep Wijngaarden een fasering van ongeveer 150 woningen per jaar. Sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen en dure koopwoningen.
Inrichting gebied
De Middelwetering zou de grens moeten zijn van het bouwgebied. Dit is volgens Spek ook de bedoeling. “We hebben erop aangedrongen dat er verder geen bebouwing komt aan de noordzijde van de Middelwetering, dus ook geen (agrarische) bedrijfsgebouwen. Verder zou de Middelwetering verbreed kunnen worden zodat het nog duidelijker is waar de polder eindigt en de woonwijk begint. Een bredere wetering kan gebruikt worden voor recreatiedoeleinden. Denk aan varen, vissen, schaatsen. En een bredere wetering zou voor Sliedrecht-Noord een oplossing kunnen zijn voor de benodigde compensatie voor waterruimte”, schrijft de klankbordgroep. Aan de Sliedrechtse kant van de wetering zal volgens de bewonersgroep waarschijnlijk een fietspad komen. “Aan de polderkant wordt gedacht aan pad voor ontsluiting van de weilanden, dat ook gebruikt zou kunnen worden als wandelpad. De polderkant moet “groen” worden ingericht. Of dat echt gaat gebeuren vragen we ons af, kopers van dure huizen langs de wetering willen vast niet tegen struiken aankijken. Aan de kant van het spoor komen geluidsschermen”,
Polder
Spek heeft volgens de Klankbordgroep Wijngaarden ook aandacht voor de inrichting van de polder. “Zijn wens is bijvoorbeeld dat daar meer bomen komen te staan en dat er ruimte komt voor ecologisch groenbeheer. Daar zou dan subsidie voor beschikbaar moeten komen”, bericht de klankbordgroep, die een aantal partijen heeft aangedragen met kennis van de karakteristieke landschapsinrichting van de Alblasserwaard.
Tekst gaat verder onder foto.
(Kaart via Klankbordgroep Wijngaarden)
Parallelweg
De Tolsteeg wordt steeds drukker, onder andere vanwege sluipverkeer. Een fietspad langs de Tolsteeg kan de veiligheid van fietsers, ruiters en wandelaars verhogen. “Het fietspad staat bij het Waterschap Rivierenland al jaren op de planning, maar heeft geen prioriteit. De klankbordgroep heeft het waterschap gevraagd om het plan af te stoffen en uit te voeren. Spek zal op ons verzoek de wens voor een fietspad onder de aandacht brengen van het Waterschap”, zegt de klankbordgroep. De wijk Sliedrecht-Noord krijgt geen ontsluiting via de Tolsteeg, alleen via de provinciale weg. Mogelijk wordt de Parallelweg aan de noordzijde, tussen de Tolsteeg en de Provinciale weg, afgesloten voor autoverkeer. Klankbordgroep: “Om te voorkomen dat dit meer sluipverkeer gaat geven door Wijngaarden op de momenten dat de A15 vol staat, zou de doorgaande route van de Parallelweg aan de noordzijde via het tunneltje doorgeleid kunnen worden naar de Parallelweg aan de zuidzijde. De route via de Tolsteeg zal minder aantrekkelijk gemaakt moeten worden.”
(Sluip-)verkeer
Omdat er nu al veel sluipverkeer over de Tolsteeg gaat, heeft Spek volgens de Klankbordgroep Wijngaarden toegezegd om tellingen uit te voeren om een beeld te krijgen hoe vaak de Tolsteeg gebruikt wordt als sluiproute door niet-lokaal verkeer. Klankbordgroep: “Ook de kruising Oosteinde – Provinciale weg hebben we besproken. Spek heeft inmiddels in beeld dat hier een oplossing moet komen, zeker als de verkeersdrukte wegens Sliedrecht-Noord toe gaat nemen. Omdat de verbreding van de A15 tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem tien jaar is uitgesteld, is men in regionaal verband aan het kijken of er subsidiemogelijkheden zijn voor oplossingen voor het tegengaan van sluipverkeer.”
Locatie en omvang azc
Klankbordgroep Wijngaarden sprak met Spek ook over het azc dat gepland is aan de Zwijnskade, tegen de gemeente Hardinxveld-Giessendam aan. De klankbordgroep bericht: “Als klankbordgroep hebben we aangegeven dat de meeste inwoners van ons dorp niet tegen opvang van asielzoekers zijn, maar dat men zich wel zorgen maakt over de grootte van de opvang en de mogelijke onveilige situaties die kunnen ontstaan. De gekozen locatie is nog niet helemaal definitief. De gemeente Sliedrecht gaat in gesprek met de gemeenten Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam, om te kijken of het mogelijk is een gezamenlijke opvang te realiseren, eventueel op een andere locatie. Mocht dat niet lukken, dan wordt het de locatie aan de Zwijnskade. Wat voor asielzoekers in het AZC in Sliedrecht worden opgevangen, heeft de gemeente geen invloed op.”
Aantal asielzoekers
Eerder was bekend geworden dat de opvang wordt ingericht op 250 bewoners. “Dit vindt het COA eigenlijk een te klein aantal. Het is goed mogelijk dat het COA in de toekomst meer opvangplaatsen wil op deze locatie. Voor de bewoners komen er eigen voorzieningen zoals een huisarts. De bewoners van kleinere opvanglocaties, zoals de gemeente Molenlanden voor ogen heeft, kunnen eventueel ook gebruik maken van deze voorzieningen. Het AZC in Sliedrecht zal gericht worden op de gemeente Sliedrecht. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld eigen busjes te laten rijden naar de supermarkten of het centrum. Omdat er in Wijngaarden weinig tot geen voorzieningen zijn waarvan de vluchtelingen gebruik gaan maken, is niet de verwachting dat men de polder in trekt”, stelt de klankbordgroep.
Veiligheid en informatieavond
Er worden volgens de klankbordgroep verschillende maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen. “Zo wordt er gesproken over verlichting, een trottoir en een fietspad langs de Zwijnskade. De gemeente Sliedrecht zorgt ook voor een veiligheidsplan”, stelt de klankbordgroep na het gesprek met Spek. Binnenkort wordt door de gemeente Sliedrecht en het COA volgens de klankbordgroep een informatieavond georganiseerd in dorpshuis ’t Wingerds Hof in Wijngaarden. Er komen volgens de klankbordgroep ook informatieavonden in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam.
2022
Er zouden Max 250 asielzoekers komen…..
Volgens Jan en Ton zouden er kansrijke asielzoekers komen.
2023
COA vind 250 opvangplekken te eigenlijk weinig.
Volgens Sliedrecht heeft het geen invloed op de komende asielzoekers…..
Ben benieuwd naar het veiligheidsplan.. het verhaal rammelt aan alle kanten.
Zoals verwacht natuurlijk.
Dit klinkt ook zoals het hoort, hier is een begin van echt overleg met bewoners die zich prima hebben voorbereid en een wethouder die daar, als ik het goed lees, echt op in gaat. Het zou mooi zijn als de bestuurders niet de geschiedenis ingaan als ‘verstening’ wethouders maar als participatie wethouders die de inwoners serieus neemt.