Japans restaurant Oishi Fusion

Spek praat over ‘onze aarde’ en duurzaamheid bij Jonge Vrouwenkring

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Met als thema ‘De aarde is van God’ wisselde wethouder Ton Spek (CDA) van Milieu en Duurzaamheid woensdagmorgen 20 november 2019 van gedachten met de leden van de Jonge Vrouwenkring van de Hervormde Gemeente Sliedrecht in de Maranathakerk aan de Lijsterweg. 

Op een interactieve manier werd door Spek, die ook regelmatig preekt o.a. tijdens de diensten in verpleeghuis Wearthove, over de Bijbelse grondhouding, de Sliedrechtse ‘Duurzaamheidsagenda’ en persoonlijke handvatten voor ‘groen geloven’. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Spek spreekt wel vaker voor groepen. Dat deed hij eerder bij schippers en bij een schoolbestuur. Nu dus bij de Jonge Vrouwenkring met een ‘Bijbelse lijn’, waarbij Spek verwees naar Bijbelteksten. “De aarde moeten we beheren. Op dit moment teert de mensheid op reserves. Alles wat de aarde in één jaar voor ons kan maken, was maandag 29 juli 2019 al verbruikt”, sprak Spek, “We houden het zo niet vol! Het kan zo niet doorgaan! Het kan niet anders dan met een mondiale aanpak. De lucht heeft geen grenzen. Water komt uit Duitsland en stroom door Nederland naar zee.”

Tekst gaat verder onder tweet.

CO2
De spreker ging in op het gemaakte Klimaatakkoord in Parijs. Spek: “Met elkaar hebben we afgesproken dat de temperatuur op aarde deze eeuw maximaal 2 graden mag stijgen. Het is één van de zeshonderd regeltjes en een giga-opgave. De belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde is CO2. Als dat niet wordt omgezet naar zuurstof, dan wordt de aarde nog warmer. Bomen zijn dus van groot belang. Bij bijna alle handelingen, bijvoorbeeld een auto starten of een kachel aan zetten, komt CO2 vrij. Vrijdag 28 juni 2019 heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd en is de uitvoering begonnen.” Spek vertelde over de hoofdlijnen. 

Aardgasvrij en warmtenet
Sliedrecht wil volgens Spek, dan weer even in zijn rol als wethouder, in 2050 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de gemeente zelf in de energie kan voorzien. Voor die tijd staat er volgens Spek nog veel te gebeuren. “Woningen moeten aardgasvrij worden gemaakt en voorzien worden van een warmtenet. En dat kan niet overal. Denk aan huizen buitendijks of monumentale, oude gebouwen. We nemen afscheid van de ketel voor de centrale verwarming. We willen een klimaatbestendig dorp zijn. Op energie zijn we heel fanatiek! We kunnen verder in Sliedrecht ook beter zijn in de circulaire economie. Denk aan het hergebruik van plastic afval, plastic dat om verpakkingen zit moet gescheiden worden”, stelde Spek. Hij kreeg meteen te horen dat niet overal voldoende containers zijn om het afval gescheiden weg te gooien. 

Quiz
Met een korte quiz testte Spek of de vrouwen kennis hadden over het energieverbruik in Sliedrecht, hoeveel kan worden bespaard en gebruik van zonneakkers en windmolens. Spek constateerde dat we de komende jaren in Sliedrecht staan voor een ‘immense opgave’. 

6 gedachten over “Spek praat over ‘onze aarde’ en duurzaamheid bij Jonge Vrouwenkring”

 1. “De kerk en de christenen hebben de aarde in beheer gekregen om hem te bewonen, bewerken en bewaren, maar vaak hebben ze er puinhoop van gemaakt. Bij sommige kerken staan vaak de duurste en de grootste auto’s.”
  Is dit de zoveelste reactie van een gefrustreerde ex-kerkganger?
  Generaliseren is kennelijk een vak geworden en nuanceren een vloek.

  Op het totaal van de wereldbevolking hebben kerken en Christenen altijd een minderheid gevormd.
  Alleen al cijfermatig kun je hen, ook, van het milieuprobleem niet alleen de schuld geven.
  Die schuld draagt, bewust of onbewust, de hele mensheid.

 2. De kerk en de christenen hebben de aarde in beheer gekregen om hem te bewonen, bewerken en bewaren, maar vaak hebben ze er puinhoop van gemaakt. Bij sommige kerken staan vaak de duurste en de grootste auto’s.

 3. Het was een interessante en mooie ochtend! De God waarin wij geloven heeft de aarde geschapen,daarom zijn horen we op een verantwoorde manier met de schepping om te gaan.
  De ochtend was georganiseerd door de Jonge Vrouwenkring, jong en oud was welkom!

 4. Nu mensen steeds ouder gaan worden, zoals men zegt, worden jonge vrouwen ook steeds ouder.
  Het begrip “jong” is dus aan herwaardering toe.
  Mijn vader zei in dit verband: Een man is zo oud, als hij zich voelt. Een vrouw is zo oud als ze
  er uit ziet!

  Overigens is het een prima initiatief, deze bijeenkomst.
  Het kan er ook aan bijdragen, dat de karikatuur verdwijnt, dat in bijvoorbeeld behoudend
  Protestantse kring er geen aandacht voor dit onderwerp is. Het tegendeel is namelijk al vele jaren waar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld