‘Spannende dagen voor Griekenland’

SLIEDRECHT – Er mag dan een ‘agreekment’ zijn tussen Europa en partner Griekenland van 82 tot 86 miljard euro noodhulp, maar of de reeks aan maatregelen door het Griekse parlement voor woensdag zijn te loodsen, is nog maar de vraag. Ook Sliedrechters met Griekse roots hebben hun vraagtekens. 

Nico Papaïoannou heeft nauwe banden met Griekenland, maar is in Nederland geboren. Hij heeft in Griekenland familie wonen, onder wie zijn vader die daar lange tijd in het jaar verblijft.

Mr. Nico Papaïoannou werkzaam bij Koppelaar Notarissen aan de Molendijk heeft een Griekse vader en een Nederlandse moeder. Hij werd tweetalig opgevoed en heeft de situatie in Griekenland op de voet gevolgd.

Hervormingen
“Er moet wat veranderen in Griekenland. Ze moeten nu ook belasting gaan betalen, want dat gebeurde niet altijd. Het is tijd voor hervormingen. Ik ben wel blij dat ze binnen de EU blijven. Dat is het beste anders gaat het nog langer duren”, zegt Papaïoannou. Zijn vader woont negen maanden van het jaar in Griekenland. Zijn moeder houdt het zo lang niet uit, omdat ze de (klein)kinderen dan mist.

Benieuwd
Papaïoannou Sr. ging naar Griekenland toen hij de pensioenleeftijd had bereikt. “Zoals ik van mijn ouders hoor, merken zij weinig van de onrust. Je hoort de geluiden uit Athene. Pa en ma wonen er zo’n veertig kilometer vandaan of verblijven op één van de eilandjes. Er is ook een verschil tussen een onder- en bovenklasse. Het zijn spannende dagen voor Griekenland”, aldus Papaïoannou. Als het parlement woensdag niet instemt met het akkoord, komt er ook geen geld voor Griekenland. Volgens de Griekse premier Tsipras kan Griekenland weer economisch groeien nu een Grexit is afgewend. “Misschien dat het akkoord Tsipras sterker maakt, maar ik ben benieuwd.” Papaïoannou hoopt volgende maand weer naar Griekenland te gaan. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld