Softdrugsbeleid wordt aangepast; 1-gramsregeling vanaf 2023 van de baan

door Peter Donk
SLIEDRECHT – Het besluit van voormalig burgemeester Bram van Hemmen (CDA) dat jongvolwassenen (18-21 jaar) in de Sliedrechtse coffeeshop één gram softdrugs per dag mochten kopen, in plaats van de vijf gram die landelijk als norm geldt, is vanaf 1 januari 2023 verleden tijd. Dat maakte burgemeester Jan de Vries (CDA) donderdagmiddag 6 oktober 2022 bekend tijdens een belegde mediabijeenkomst. Toch is er ook een zorgelijk beeld volgens De Vries.

Jan de Vries (CDA) van Openbare Orde en Veiligheid donderdagmiddag tijdens een persconferentie. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Het doel was het beperken van het gebruik door minderjarigen. De Vries: “Op basis van een aan de raad toegezegde evaluatie is geconcludeerd dat deze maatregel helaas niet het beoogde effect heeft gehad. Het softdrugsgebruik onder minderjarigen in Sliedrecht is eerder toegenomen dan afgenomen. Daarnaast lijkt de handel te zijn verplaatst naar de straat.” 

Preventie
Het gebruik van verdovende middelen heeft grote nadelige effecten op het functioneren van de gebruiker. Daarnaast levert illegale (straat)verkoop veel overlast op. De politie constateert dat, net als jongerenwerkers en inwoners. Ondanks dat de in 2017 genomen maatregel geen effect heeft gehad en er verplaatsing naar de straat plaatsvond, heeft burgemeester De Vries besloten om de 1-gramsmaatregel per 1 januari 2023 op te heffen. “Gezien de zorgelijke ontwikkelingen over het toenemende gebruik en de straathandel zal de gemeente Sliedrecht onverkort inzetten op de preventie van middelengebruik en wordt gewerkt aan een integrale aanpak van de straathandel”, berichtte De Vries donderdagmiddag, die lof uitte over de enige coffeeshophouder (in de A.W. de Landgraafstraat – red.) in het dorp, die de regels keurig handhaaft. De Vries: “De handel in de coffeeshop is beter dan de handel op straat. Betere kwaliteit, toezicht en minder overlast. De coffeeshop met een grote regionale functie is daar ook van doordrongen.”

Steeds jonger
De burgemeester heeft samen met het college gezocht naar de beste methode om nadelige effecten door gebruik en overlast tegen te gaan. De Vries: “Het college zet zich in voor een veilige en gezonde leefomgeving. Het nadelige effect van het structureel gebruiken van verdovende middelen is groot. We ontvangen zeer zorgelijke signalen over het toenemende drugsgebruik bij onze jeugd en zien ook dat deze groep steeds jonger wordt. Daarnaast is er veel overlast van de illegale verkoop.” In 2017 is maatregel ingesteld om de verkoophoeveelheden voor jongvolwassenen te beperken. Deze maatregel heeft volgens De Vries niet het gewenste effect opgeleverd. Er zijn zelfs 12- en 13-jarigen die drugs gebruiken, bleek uit de gezondheidsmonitor. Het baart volgens De Vries ook de jongerenwerkers zorgen. 

Preventie en handhaving
De gemeente Sliedrecht vindt het onverminderd belangrijk dat het drugsgebruik onder onze jongeren wordt teruggedrongen. De Vries ziet de handel in (soft)drugs in zijn gemeente toenemen. “Om dit te bereiken richten we ons op preventie en voorlichting aan de hand van het reeds vastgestelde Preventie –en handhavingsplan 2020-2023. Drugspreventie speelt hierin een belangrijke rol. Met een integrale aanpak op de gebieden educatie, regelgeving en handhaving willen we inzetten op de preventie van middelengebruik. Daarnaast wordt samen met onze partners gewerkt aan een Integrale Aanpak Straathandel om de illegale straathandel tegen te gaan”, aldus De Vries, die niet over één nacht ijs is gegaan met de nieuwe maatregel. “Mijn voorganger heeft er niet voor niets voor gekozen. Je moet aantonen dat het werkt. Een symbolische maatregel is het niet, maar we hebben niet gezien dat het positief heeft uitgewerkt. Nu is het kijken hoe we met scholen en ouders verbeteren kan. In die zin ben ik blij dat we de evaluatie eerder hebben toegezegd.” De Vries zal komende tijd ook zelf de boodschapper zijn en sterk op de handhaving inzetten samen met de andere collegeleden (sport, onderwijs, e.d.). 

Bestuurlijke dwang
De Vries hoopt dat de situatie inwoners tot nadenken zet en de bewustwording vergroot. Het is aan ouders hoe ze het juiste gesprek voeren met hun kinderen. Ook de jongerenwerkers zijn daarin belangrijk. “Ouders moeten alert zijn op signalen bij hun kinderen”, vindt De Vries. Meer inzet op straat verwacht De Vries voor preventie en handhaving met de huidige opsporingsmensen niet. “Als het nodig is, schrik ik niet terug om bestuurlijk te handhaven (last onder dwangsom – red.) naast gerechtelijke handhaving”, zegt De Vries, “want de criminele circuits eromheen. Er zit vaak zware criminaliteit eromheen, zoals ondermijning. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. We moeten niet naïef zijn. De patronen in het land zijn ook hier te zien. De georganiseerde en zware criminaliteit zoekt ook zijn weg.” Een evaluatie van de nieuwe maatregel komt er niet. 

2 gedachten over “Softdrugsbeleid wordt aangepast; 1-gramsregeling vanaf 2023 van de baan”

  1. Nooit kunnen begrijpen hoe je in de huidige tijd met een overkill aan info over de nadelige gevolgen van alcohol, sigaretten en drugs toch aan die ellende gaat beginnen. Je sloopt je eigen lichaam waar je er maar 1 van hebt. Je wordt vroegtijdig dik, traag en dommer, om zomaar paar nadelen te noemen. Wie vindt dat nou een aanlokkelijk perspectief?

  2. De strijd tegen de verdovende middelen is allang gestreden. De opsporing, handhaving en juiste prioriteiten stellen is compleet mislukt. Hopen dat de kinderen gespaard blijven om aan die “Zooi” beginnen..

Plaats een reactie

*=Verplicht veld