Soeka achter dijksynagoge trekt geïnteresseerden Joodse tradities

SLIEDRECHT – Bezoekers van de dijksynagoge aan Rivierdijk 51 kunnen zondag 8 oktober 2023 kennismaken met een tweetal Joodse feesten, het soekot (loofhuttenfeest) en het andere najaarsfeest simchat thora. Je bent welkom tussen 14.00 – 16.00 uur. Ook zaterdag kwamen belangstellenden naar de dijksynagoge. 

Bewust is de loofhut voorzien van een open dak. Een joodse familie leeft hier een week in tijdens het feest en ontvangt daar ook familie. Soms liggen er palmtakken op het dak. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Al jaren wordt de soeka (loofhut) in het najaar in de achtertuin van de dijksynagoge opgebouwd met open dak naar de hemel. Compleet ingericht met fruit en andere opbrengsten van het land zoals dit hoort bij het feest van soekot, ook wel het Loofhuttenfeest genoemd. In de Joodse traditie is soekot nog altijd een belangrijk feest, een oogstfeest waarbij genoten worden van de opbrengsten van het land. Een feest waarbij de luxe van warme huizen verlaten wordt. In de loofhut wordt de mens zich bewust van zijn of haar eigen kwetsbaarheid, afhankelijkheid van de eeuwige en de betrekkelijkheid van aardse rijkdom. In de soeka kan kennis genomen van de sfeer en betekenis van dit bijzondere feest. Vrijwilligers zijn aanwezig om uitleg te geven.

Tekst gaat verder onder foto.
Ook zaterdag maakten tientallen belangstellenden gebruik van de mogelijheid om binnen te kijken en buiten achter de dijksynagoge, waar een soeka (loofhut) staat opgesteld. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Najaarsfeest
Daarnaast wordt aandacht besteed aan simchat thora, eveneens een najaarsfeest. Dit is het feest van de vreugde der wet, een vrolijke viering waarin het traditie is dansend met thorarollen door de synagoge te gaan. Het wordt gevierd op de laatste dag van het zeven dagen durende loofhuttenfeest. Het is een moment van dankbaarheid aan de eeuwige voor de ontvangst van de thora, met alle opdrachten voor het dagelijks leven, speciale gebeurtenissen in het bestaan en de joodse feesten. Je kunt ook (voor een groep) een afspraak maken om de Dijksynagoge en Soeka met eigen gezelschap te bezoeken. Stuur daarvoor een e-mail naar: info@dijksynagoge.nl

Plaats een reactie

*=Verplicht veld