Slydregt.NU ziet Regionale Energie Strategie totaal niet zitten

SLIEDRECHT – Het plan voor de Regionale Energie Strategie (RES) van het Drechtstedenbestuur is volledig verkeerd gevallen bij Slydregt.NU, de lokale politieke partij. Er is volgens de partij niks democratisch aan! “Deze strategie is niet met ons besproken. Sterker nog! De strategie is ook niet in de gemeenteraad aan de orde geweest. Het is een ambtelijk product van Drechtsteden”, zegt fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU). 

Bij de totstandkoming van het product is volgens fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU) geen inwoner van Sliedrecht betrokken. Jongeneel: “Buitengewoon merkwaardig is dat ook de gemeenteraad niet is geconsulteerd in het proces van ontwikkeling van een strategie door Drechtsteden.​” (Foto gemeente Sliedrecht)

Het ligt volgens Jongeneel meer in de rede te veronderstellen dat grootschaligheid leidt tot grootschalige problemen en zeker geen  fijnmazige oplossingen. Jongeneel: “Slydregt.NU ervaart dit als een van de belangrijkste bezwaren van Drechtsteden.” Uitgangspunt van het Drechtstedenbestuur is dat in 2030 er circa 12.000 woningen aan een warmtenet moeten zijn aangesloten en daarmee aardgasvrij moeten zijn. De duurzame energie moet worden opgewekt door zon- en windenergie. Slydregt.NU heeft grote bedenkingen of RES wel de juiste oplossing is.

Kosten en monopolypositie
Slydregt.NU heeft grote bezwaren zoals het nu gaat. “Het aansluiten van woningen op het warmtenet brengt hoge kosten met zich mee voor de woningbezitters. Huurders gaan meer huur betalen en eigenaren worden voor hoge  investeringen geplaatst. Gebruikers van het warmtenet betalen tot op heden veel meer dan de gebruikers die aardgas gebruiken. Fossiele brandstoffen zijn nog altijd goedkoper. Alleen de aanschaf van de bijbehorende apparatuur heeft al een pittig kostenplaatje, terwijl de technische ontwikkelingen nog steeds doorgaan.” Dat er ook geen vrije keus is met betrekking tot de energieleverancier staat Slydregt.Nu ook tegen. Jongeneel: “In onze regio heeft HVC een monopolypositie. Zonder gezonde concurrentie kan men absurde prijzen vragen voor te leveren diensten. De eerste klachten uit de aangesloten wijken hebben Slydregt.NU reeds bereikt.” 

Aardwarmte
Merkwaardig genoeg zijn in Sliedrecht alle pijlen gericht op aardwarmte als duurzame bron. Jongeneel: “Deze bron moet het warmtenet gaan verwarmen. Het kan echter nogal wat jaren duren voordat deze beoogde bron in gebruik kan worden genomen.” Tot die tijd maakt Sliedrecht daarom gebruik van een tijdelijke warmtecentrale die zorgt voor de verwarming van de woningen. Deze centrale blijft dienst doen totdat de duurzame warmtebron beschikbaar is. Jongeneel: “Deze tijdelijke warmtecentrale kunt u zien als een collectieve Cv-ketel en deze ketel draait op gas. Afgezien van de collectieve zegeningen, die Slydregt.NU niet zo ziet zitten, rijst de vraag hoe je de individuele vraag naar energie gestalte kunt geven en nog interessanter tegen welke prijzen. Wie wil de overheid nu voor de gek houden zichzelf of de Sliedrechter? Hier gaat dan ook het volgende spreekwoord voor op ‘veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven’.

Energiewinning
“Hoe gaat men aardwarmte in Sliedrecht winnen?”, stelt Jongeneel, die meteen ook antwoordt: “Aardwarmte wordt op een vergelijkbare manier gewonnen zoals bij schaliegas. Aan het winnen van schaliegas zitten risico’s verbonden. Schaliegas moet met ingewikkelde technieken en chemische stoffen uit steenlagen worden geperst met grote risico’s op aardbevingen en drinkwatervervuiling. Nu gaan geologen onderzoeken of deze risico’s ook voor aardwarmte gelden.” We moeten volgens Slydregt.NU erop alert zijn dat ‘Sliedrecht niet verandert in een Loppersum aan de Merwede.’

Geen windmolens en zonneweiden
Als het om besluitvorming gaat, mag de gemeenteraad volgens Jongeneel bij het kruisje van het Drechtsteden product tekenen. Jongeneel: “Zoals gebruikelijk is aan de achterzijde van het proces. Slydregt.NU heeft de nodige vragen ten aanzien van de grootschalige regionale  energiestrategie. In de strategie worden grootschalige theoretische oplossingen voor de gehele regio aangegeven. De concrete en fijnmazige oplossingen gaan niet verder dan dat aangegeven wordt dat naast de A15 en A16 moet worden gezocht naar mogelijkheden voor windmolens en zonneweiden. Dan heb je tegen beter weten in jarenlang gestreden voor het groene hart en dan blijkt dat nu ineens niet zo belangrijk meer. In het groene hart mag je niet bouwen, maar nu kan het ineens wel worden volgeplempt met windmolens en zonnecollectoren.” Over de komst van windmolens en zonneweiden is Slydregt.NU erg  duidelijk. Jongeneel: “Niet op Sliedrechts grondgebied! Met een Natura 2000 gebied naast de deur lijkt ons de komst van windmolens en zonneweiden een brug te ver. Slydregt.NU gaat niet meewerken aan horizonvervuiling en het verkleinen van de leefomgeving van trekvogels.”

4 gedachten over “Slydregt.NU ziet Regionale Energie Strategie totaal niet zitten”

  1. Opnieuw schrik ik, als het allemaal waar is, van het democratisch gehalte van ons bestuur. Niet om nou overal tegen te zijn, want we zijn vaak, zo langs de kant staande, azijnpissers, maar als ik dit lees ……………denk ik:

    – Slydrecht.Nu heeft gereageerd maar waar blijven de andere partijen?
    – Is het werkelijk zo dat de Gemeenteraad hierin niets heeft te zeggen?
    – Is het bovengenoemde verhaal, met de duidelijke uitleg van Gerton van Unnik waar?
    – Welke alternatieven zijn bekeken? En waar kunnen we dat vinden?
    – Is er afgesproken dat mensen, daar waar ze starten, nooit meer zullen betalen dan met de huidige
    energierekening? Dat lijkt me toch het minste.

    De andere partijen zouden tenminste de moeite moeten nemen om te reageren, hier of op de eigen website. Dat ben je toch aan je kiezers verplicht? Of stemmen de mensen toch wel op de ‘eigen’ partij dus hoef je ze eigenlijk niet te informeren.

  2. Inderdaad ook bij een WKO installatie zoals in het Havenkwartier heb je geen keuze van leverancier, dus ze rekenen de hoogste prijs

  3. Sliedrecht, verlaat die drechtsteden toch, wordt weer zelfstandig.
    De drechtsteden bedenkt en wij zitten met de uitwerking die voor zowel hurders als huiseigenaren veel geld gaat kosten.
    Een oudere woning kan nog zo worden geisoleerd maar in de praktijk in andere gemeente heeft uitgewezen dat de woning niet warm genoeg wordt met de warmte van het warmtenet. De bewoners gaan via elektra bijverwarmen.

    Maar windmolens in Slierecht zie ik ook niet zo zitten, te veel geluidsoverlast. Maar langs de betuwelijn staat een geluidsscherm en als we daar zonnepanelen op monteren kunnen we in Sliedrecht heel veel stroom opwekken. Langs de snelweg staat ook een geluidsscherm waar prima zonnepanelen op gemonteerd kunnen worden.

    Creatief denken en in overlrg gaan met de eigenaren van de geluidsschermen.

  4. Waterstof is straks zeer interessant als energiebron, c02 (koolstofdioxide) erbij (overtollig van de centrales) en je hebt syntetisch aardgas. Het had zo mooi kunnen wezen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld