Slydregt.NU wil dat afgepakt crimineel geld in dorp blijft

door Peter Donk
SLIEDRECHT – ‘Investeren in Sliedrecht met afgepakt crimineel vermogen’ is de titel van de motie waarmee Slydregt.NU maandag 8 juli 2024 de andere raadsfracties wil overtuigen. De lokale partij vraagt om steun tijdens de algemene beschouwingen, die plaatsvinden in de tijdelijke raadzaal in partycentrum De Lockhorst. Deze bijeenkomst van 13.30 – 23.00 uur is openbaar.

Slydregt.NU vidt dat criminele activiteiten grote schade toebrengen aan de samenleving en het veiligheidsgevoel van bewoners ondermijnen. Fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU): Het herinvesteren van afgepakt crimineel vermogen in getroffen wijken draagt bij aan de bestrijding van georganiseerde misdaad en creëert sociaal-economische kansen. Het is volgens ons goed dat zichtbaar wordt dat misdaad niet loont.” (Foto gemeente Sliedrecht)

Slydregt.NU stelt dat de Rijksoverheid het project Maatschappelijk Herbestemmen (MaHer) is gestart. “In dit project wordt geld of goederen afkomstig uit criminele activiteiten afgepakt en wordt dit weer zichtbaar in de samenleving geïnvesteerd. De eerste, positieve pilot heeft plaatsgevonden in de Schiedamse wijk de Gorzen. Hier is met afgepakt crimineel geld een ontmoetingscentrum voor buurtbewoners en een leer-werkplek voor jongeren ingericht”, stelt indiener fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU).

Niet naar staatskas
Het Openbaar Ministerie (OM) en het Rijksvastgoedbedrijf zijn, samen met de ministeries van Justitie en Veiligheid, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, betrokken bij dit initiatief. Jongeneel: “De minister van Justitie en Veiligheid zich inzet voor maatschappelijke herbestemming van crimineel vermogen en wil daarvoor een structurele regeling ontwikkelen. De opbrengst van in beslag genomen panden gaat niet naar de staatskas, maar wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van de buurt. Er zijn in Europa – met name Italië, Frankrijk en Spanje – al verschillende succesvolle initiatieven voor het maatschappelijk herbestemmen van crimineel geld of goederen.”

Verzoek aan college
Slydregt.NU vraagt maandag aan het college om te onderzoeken of een vergelijkbaar project in Sliedrecht kan worden opgezet, waarbij afgepakt crimineel vermogen wordt geïnvesteerd in lokale projecten, die de leefbaarheid en veiligheid van wijken bevorderen. Ook vraagt de lokale partij de gemeente daartoe in overleg te treden met het Openbaar Ministerie, het Rijksvastgoedbedrijf en relevante ministeries om de mogelijkheden te verkennen. Ook wil Slydregt.NU dat het college rapporteert over de voortgang en haalbaarheid van een dergelijk project binnen een termijn van drie maanden.

2 gedachten over “Slydregt.NU wil dat afgepakt crimineel geld in dorp blijft”

  1. Ik zie op de site van de @gemeentesliedrecht dat Slydregt.nu de motie weer heeft ingetrokken. De reden staat niet vermeld.

  2. Volgens mij is niemand tegen het project msatschappelijk herbestemmen en de minister is bezig met een structurele regeling daarvoor. Wat maakt het urgent dat we als gemeente Sliedrecht hierop vooruit zouden moeten lopen? Volgens mij zijn er op andere gebieden momenteel grotere zorgen en uitdagingen waar de tijd en energie van het college hard voor nodig is. Gelukkig hebben we hier geen wijken met een dusdanige criminaliteit als genoemd voorbeeld en heb ik ook nog nergens gelezen dat er in onze gemeente panden of grote bedragen worden afgepakt. Wellicht heeft Slydregt.nu een ander beeld? Laten we realistisch zijn, ons gelukkig prijzen met een relatief veilige gemeente en vooral ook de kansrijkheid van dit soort projecten in de lokale context meewegen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld