Slydregt.NU wil dat daders worden gepakt en betalen

SLIEDRECHT – Een weekend met verschillende vernielingen in de openbare ruimte in Sliedrecht-West. De nieuwe lokale politieke partij Slydregt.NU, die mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, wil dat de daders van de vernielingen worden opgespoord, worden bestraft en opdraaien voor de schade.

Dit was een Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP). “Het vandalisme in de West-wijk zal ik onder de aandacht blijven brengen! Ik heb hier verder geen woorden meer voor, foto’s spreken voor zich”, schrijft een vertegenwoordiger van Buurttoezicht Sliedrecht-West op Facebook. (Foto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

Er was een vuilnisbak opgeblazen, een jonge boom geknakt en een bank gesloopt. Verder lag het vol met troep en glas. Op het Merwedeplein bij de Hema was er ook een gloednieuwe vuilnisbak met hulp van vuurwerk opgeblazen. Slydregt.NU zegt ‘genoeg is genoeg’ en ‘grijp de dader(s) en laat ze betalen!’ 

Sliedrecht-West heeft al een enige maanden last van overlast bij de speeltuin ‘In de weer’. “Afval wordt niet in de daarvoor bestemde prullenbakken gegooid, maar op de grond. Regelmatig worden er speeltoestellen gesloopt. Vuurwerk en hardrijdende scooters veroorzaken in de avond en nacht geluidsoverlast. Zondagnacht was het J.O.P.-huisje aan de beurt. Het is gesloopt net als de bijbehorende prullenbak. De natuur moest er ook aan geloven. Daarnaast vonden de vandalen het nodig om het gras te ruïneren. De bandensporen van de scooters hebben het gras ernstig beschadigd. Het wordt tijd dat de gemeente ingrijpt en de daders worden opgespoord en bestraft. Slydregt.NU wil het succesvolle kaartensysteem nieuw leven in blazen”, zegt Robbert van Dorst lid van Slydregt.NU en lid Buurtoezicht Sliedrecht-West. 

Kaartensysteem
In de jaren ’90 heeft de gemeente volgens Van Dorst een succesvol samenscholingsverbod ingesteld in Sliedrecht. Van Dorst: “Als men met meer dan drie jongeren op een openbare plaats was werd dit gezien als samenscholing. Bij de eerste overtreding kreeg men een gele kaart. Bij de tweede overtreding kreeg men een rode kaart en kon men zich eigen gaan melden bij Bureau Halt voor een taakstraf. De voordelen zijn dat de politie met het uitdelen van een gele kaart zo precies in kaart kreeg wie bij welke hangplek hoort en de namen van potentiële overtreders in kaart heeft gebracht. Dit systeem werkte goed omdat er heel erg streng gecontroleerd werd. De politie kwam iedere avond bij alle hangplekken langs. Slydregt.NU is voorstander van het kaartensysteem.”

Zero tolerance tegen straattereur
Het wordt volgens Slydregt.NU tijd voor zero-tolerance beleid betreffende straatterreur. “De overlastplaatsen moeten in kaart worden gebracht. Vervolgens moeten deze plekken onaantrekkelijk worden gemaakt voor de overlastgevers door er camera’s op te hangen en deze plekken fel te verlichten. Een paar plaatsen in het dorp zijn bij ons bekend, namelijk speeltuin ‘In de weer’, het Burgemeester Feitsmapark, het Burgemeester Winklerplein en de Schuttevaerkade bij de haven”, zegt Van Dorst. Met deze maatregelen kunnen de daders volgens hem worden gepakt. Van Dorst: “De daders draaien op voor de schade en niet de Sliedrechtse gemeenschap. De ouders worden aangesproken en zo mogelijk aansprakelijk gesteld voor het strafbare gedrag van de minderjarige daders. Slydregt.NU vindt dat de gemeenteraad niet langer hun ogen kunnen sluiten voor de toenemende overlast. Kopjes thee en goede gesprekken gaat de overlast niet doen oplossen. Het wordt tijd voor actie, genoeg is genoeg.”

14 gedachten over “Slydregt.NU wil dat daders worden gepakt en betalen

 1. Nog een punt hierin, zie nl maar een foto, ook een jonge boom, geknakt en ligt om … en de knallen die het ontploffen van de vuilnisbak geeft … je schrikt je te pletter hier als bewoner vlakbij. Meer controle en geen waarschuwing geven, maar mee, t wordt alleen maar erger.

 2. Ook ik wil het geruimd zien en wie vervuild moet betalen.
  De jeugd die zo flink is om een vuilnisbak op te blazen, moet maar eens aan de weet komen wat zo’n ding kost.
  Dus laat ze er één betalen dan weten ze de prijs.
  Opsporen die daders en gelijk laten betalen.
  In een schoon dorp is het leuker wonen, dan in een beestenboel.

 3. Ik denk dat iedereen vindt dat de daders opgespoord moeten worden en opdraaien voor de schade, dus m.i. heeft Slydregt.NU niet het monopolie op dit standpunt.
  Wat betreft bereidheid en bekwaamheid tot handhaving en de middelen, daartoe heeft het huidige systeem tot nu toe gefaald. Ik zie ook geen lichtpunten op dit punt bij onze bestuurders en handhavers.
  Hoe wil Slydegt.NU dit gaan veranderen? Als ze een concreet en haalbaar plan hebben, dan stem ik misschien op ze.

 4. Dromers met een roze bril. Er wordt een heel huis in brand gestoken en bijna mijn huis erbij. Mogelijkheden tot opsporing en vervolging zijn zeer gering. Hoe groot is dan de kans om daders op te sporen van een opgeblazen prullebak?

 5. Volgens mij wil iedereen dat, hoe denkt Slydregt.Nu dat te gaan bereiken.
  Ik vind persoonlijk dat Slydregt.Nu met een hoop gebakken lucht komt.
  Roepen, roepen, maar geen oplossing aandragen.
  En de oplossing ‘meer politie’, daar gaan we als gemeente simpelweg niet over.

  • Nou wel in een bepaald opzicht gaan ze over de politie, stuur ze in ieder geval is aan. Maar goed camera’s kan ook een optie zijn. Of laat ze gewoon is langsrijden even namen noteren. Daarbij wordt er nu niks gedaan.

 6. De kans is vrij groot dat ze gepakt worden aangezien het vaak hetzelfde groepje is dat rond de JOP en Anne de Vries school overlast en vernielingen veroorzaakt. Er wordt helaas niet veel aangedaan naar mijn mening. Maar op heterdaad betrappen is en blijft lastig.

 7. Heel erg wat daar gebeurt en het is de zoveelste keer! Dat kan en mag niet getolereerd worden! Camerabewaking is een oplossing lijkt mij. Wel hoog ophangen anders wordt ook dat gesloopt!!

 8. Volgens mij is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde. Die wordt de laatste paar jaar nog al eens verstoord. Dan moet de burgemeester wat doen. Doet die dat niet of niet voldoende, is het de taak van de gemeenteraad om de burgemeester hierop aan te spreken.

 9. De burgemeester is verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde. Dat is vooral een kwestie van de juiste prioriteiten stellen en daarin schiet hij in mijn beleving al langere tijd ernstig tekort. Cameratoezicht kan mogelijk er toe leidt dat de daders worden achterhaald. Het is vaak, zo niet altijd, dezelfde groep die de vernielingen aanricht op dezelfde plaats. Waarom zie ik die groep wel als ik langs het Burgemeester Feitsmapark loop en de politie niet? Onwil en verkeerde prioriteiten of capaciteitsgebrek?

 10. Weghalen die JOP willen ze zelf ook zo te zien.
  Kunnen wij er ook weer gewoon langs fietsen of lopen zonder na geroepen (lees scheldtirade ) te worden!

Een reactie plaatsen