SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.Nu had dinsdagavond 7 maart 2023 hun bijdrage rond wel of geen asielzoekerscentrum (azc) verdeeld in het proces, de referendumverordening, de bedenkingen en wensen. Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU) vond dat het proces een totale chaos is geweest. “De brief van de MAG bevestigde dat ook weer. Het is een constante aan paniekvoetbal geweest”, aldus Brandwijk.
Raadslid Boudewijn Brandwijk (Slydregt.NU). (Foto gemeente Sliedrecht)
Er werd volgens hem dinsdag 14 februari 2023 om 16 uur nou oké iets over 16.00 uur bekend gemaakt dat het college met het COA praat en van plan is een bod van 250 asielzoekers te gaan doen. Brandwijk: “Dat het enige moment van inspreken zou zijn op 16 februari om 20.30 uur. De besluitvorming er gelijk achteraan op 21 februari. Waar is onze gewone vergaderstructuur gebleven? B & W ik mis de O van oordeelsvormend. Het college gaf aan er is te weinig tijd het moet allemaal snel. Knap dat de het college dit voorstel opeens zo snel kan doen. Maar het is betreurenswaardig dat er na het beslissen om de vergadering naar 7 maart te verplaatsen toen nog steeds geen oordeelsvormende vergadering is toegevoegd. College waarom wijken we hier af van de BOB structuur? Burgemeester De Vries vertelde dat de raad over de agenda gaat (agendacommissie – red.). Juist de vergadering van 16 februari heeft laten zien dat dit onderwerp leeft in onze gemeente. En dat er terechte zorgen zijn. Het college lijkt elke vorm van politieke sensitiviteit te missen”, somde Brandwijk op, die zelf met het COA belde, omdat hij informatie miste. Brandwijk: “Waarom mist het college deze boot dan? En hebben die bijvoorbeeld niet een oordeelsvormende vergadering georganiseerd waarbij we dan in gesprek konden met het COA?”
Referendumverordening
Slydregt.NU begon een petitie, die volgens hen al meer dan duizend keer is ondertekend. “Natuurlijk heb ik daar goed nagekeken en dubbele ondertekeningen en nep namen er uit gehaald. Toen werd bekend dat de vergadering verplaatst zou worden naar 7 maart. Toen zijn we gaan denken wat kunnen we als Slydregt.NU nog meer doen. Hierbij deelt Slydregt.NU mee dat we een initiatiefvoorstel hebben geschreven en ingediend met als onderwerp referendumverordening. Een initiatiefvoorstel kost tijd en zal ergens eind dit jaar behandeld gaan worden. Maar zo krijgt de inwoner van Sliedrecht een middel om naast verkiezingen zijn stem te laten horen. Als het gaat om grote veranderingen zoals: Bouwen over het spoor, gemeentelijke herindelingen, DIFTAR en nog veel meer. Er is dus niet genoeg tijd om een referendum te houden over het azc. Maar voor de toekomst heeft de inwoner van Sliedrecht wel de mogelijkheid om zijn stem te laten horen”, vond Brandwijk.
Bedenkingen en wensen
Dweilen met de kraan open is nooit een goed idee stelde Brandwijk: “We voorzien in Sliedrecht op dit moment al aan opvang voor Oekraïners en asielzoekers uit Ter Apel. Het is van voor mijn tijd maar Pim Fortuyn bracht ooit het boek de puinhopen van acht jaar Paars uit. Ik ben heel benieuwd hoe we later gaan terug kijken op de puinhopen van 12 jaar Mark’’Pinokkio’’Rutte. Kan het college aangeven welke afspraken er gemaakt worden in de regio? En hoe dit zwart op wit komt? Want het klinkt heel goed wij doen iets meer asielzoekers hoeven we minder statushouders te huisvesten. Maar wat als de woningbouw niet opschiet? En er dan toch statushouders in Sliedrecht geplaatst moeten worden. Houdt de gemeente Sliedrecht dan zijn poot stijf?”
Onder druk
Er zijn volgens Brandwijk hier zoveel losse eindjes. “Er lijkt over niks echt goed nagedacht. Vooral de ambitie om het beste en braafste jongetje van de klas te zijn. Maar is het college er ook van op de hoogte dat Justitie de kosten van asielopvang al 23 jaar te laag inschat? En dat met de verwachte wijziging in het gemeentefonds de financiële positie van Sliedrecht al onder druk komt te staan. We zullen waarschijnlijk voor de verdere ontwikkeling van Sliedrecht ook nog extra ambtenaren nodig hebben. Die heel hard nodig zijn. Maar op een krappe arbeidsmarkt ook lastig te vinden te zijn. Beste college wordt met de komst van een azc de druk op de ambtenaren niet te groot?”, vroeg Brandwijk.
Ambtelijke capaciteit
Een risicoanalyse kan volgens Brandwijk helpen deze risico’s systematisch te identificeren en te beoordelen, en kan inzicht bieden in de mogelijke gevolgen van deze risico’s voor de verdere ontwikkeling van Sliedrecht. Brandwijk: “Op basis van de resultaten van de risicoanalyse kunnen passende maatregelen worden genomen om de risico’s te beperken en de verdere ontwikkeling van Sliedrecht te bevorderen. Alles bij elkaar opgeteld kunnen wij maar één oordeel vellen; de gemeente Sliedrecht heeft niet de ruimte en ambtelijke capaciteit om een azc te herbergen. Dat het college toch zijn handje durft op te steken toont het gebrek aan politieke sensitiviteit en dat men in een hoge ivoren toren bevindt aan de haven. Wij hopen dat het college na het oordeel van de raad gehoord te hebben in de eerste termijn terugkeert op zijn schreden. En terug gaat naar het COA met 0.”