Slydregt.NU uit kritiek op tal van punten gepresenteerd coalitieakkoord

SLIEDRECHT – Veel kritiek dinsdagavond 10 maart 2020 door lokale partij Slydregt.NU op het gepresenteerde coalitieakkoord 2018-2020, versie 14 februari 2020. “De aanleiding hiervoor is triest te noemen het heeft te maken met slechte communicatie en het verloren vertrouwen in elkaar. Dit heeft twee verliezers opgeleverd. Een capabele wethouder kan haar werk niet afmaken. Slydregt.NU vindt de manier hoe mevrouw Visser-Schlieker de wacht is aangezegd niet getuigen van respect en van onderling vertrouwen. Dit had chiquer gekund. Waar is de medemenselijkheid gebleven?”, stelde fractievoorzitter Mark Jongeneel (Slydregt.NU), die op punten flink inging op het akkoord. 

De tweede verliezer is volgens Mark Jongeneel de democratie. Jongeneel: “De tweede partij van Sliedrecht is buitenspel gezet. Natuurlijk zagen wij ook dat er op diverse terreinen spanningen waren bijvoorbeeld op het gebied van de zondagsrust en de ontwikkelingen omtrent de grote projecten met bijvoorbeeld de verhuizing van v.v. Sliedrecht naar Sliedrecht Buiten. Wij hopen dat de onderste steen boven komt. De Sliedrechter heeft recht op de waarheid.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Kortom een coalitieakkoord volgens Slydregt.NU met Participatie in woord, maar niet in daad. Jongeneel: “Een Bevrijdingsdag op zondag en – behoudens het op de winkel passen – weinig ambitie. Slydregt.NU wenst de coalitie succes. Als zij advies nodig heeft met participatie zal Sydregt.NU dit graag (gevraagd en ongevraagd) geven.”  

Problemen
Het geeft volgens Jongeneel wel meteen een inkijkje in de feitelijke realisatie van het coalitieakkoord. Het lijkt er volgens hem op dat er tot op heden niet veel is tot stand gekomen. Jongeneel: “Naar verwachting zal dit met de kleine politieke meerderheid van de coalitie met nogal scherpe politieke tegenstellingen ook niet veel meer opleveren. Jammer, een coalitie met voldoende draagvlak onder de bevolking zou een grotere bijdrage kunnen leveren aan de groei en bloei van Sliedrecht. Nu blijven zaken liggen en slepen problemen zich voort. Kijk naar de grote projecten, het getob met de bureaucratische samenwerking in Drechtsteden en de dreigende lastenverhogingen. Slydregt.NU ervaart het coalitieakkoord als veel van hetzelfde met een kleurloze toekomst.”

Anti-democratisch karakter
Slydregt.NU heeft met belangstelling kennisgenomen van het coalitieakkoord. “Het akkoord ademt een positieve sfeer uit. De coalitie gaat kennelijk voor een Doe-Democratie. Zij gaat haar uitdagende doelen bereiken door middel van Participatie. De burger wordt serieus genomen (ja-cultuur), mag verkennen (samen verkennen), meebeslissen (experimenteren) en met goede ideeën komen waarnaar wordt geluisterd (waarde toevoegen). Wauw.., wat een coalitie. Waarom zit Slydregt.NU hier niet bij? Alles mag als het maar niet op zondag is. De zondagopenstelling van de coalitie is volledig uit de tijd en draagt zelfs een anti-democratisch karakter. De coalitiepartners zetten de klok terug. Laat de ondernemer zelf bepalen wanneer hij open is en op welke wijze hij dit regelt. De ondernemer behoort te ondernemen en de gemeente behoort zich tot besturen te beperken. De participatie van de burger is hier door de coalitie teruggebracht naar nihil. Hier past toch weer een verbod om Bevrijdingsdag te vieren op zondag. Schande! Slydregt.NU wil geen deel uitmaken van zo’n coalitie en begrijpt niet wat de Partij van de Arbeid in deze coalitie doet”, sprak Jongeneel.

Geen enkele wijze
Het valt Slydregt.NU op dat burgerparticipatie vervolgen nergens in het programma wordt genoemd, laat staan, – volgens Jongeneel – enige vorm krijgt. Jongeneel: “Het is slechts een natte wind. Het ambitieuze principe wordt in het programma op geen enkel wijze uitgewerkt. De coalitie denkt kennelijk dat participatie vanzelf gaat. We zien dat bij het watertorenterrein. Slydregt.NU vindt dat het coalitie meer aandacht moet besteden aan burgerparticipatie. Het is uiterst belangrijk dat de burger bij de democratische besluitvorming omtrent de toekomst van het baggerdorp nauw wordt betrokken. De kwaliteit van de besluitvorming is hier sterk van afhankelijk.” 

Voldoende draagvlak
Slydregt.NU gaat op meer punten in. Sociaal zet de coalitie fors in op recreatie: Toeristisch overstappunt, mountainbike route, fiets- voetpad langs de Middenwetering en een wandelroute door de weilanden. “Toe maar! Het valt Slydregt.NU op dat de coalitie hier weer totaal geen participatie van de burger ziet. Er is in feite geen mooier onderwerp om de Sliedrechter mee te laten denken dan recreatie. De coalitie vraagt zich niet af hoe de Sliedrechter hierin staat en op welke wijze de Sliedrechter van de polder wil genieten en of de Sliedrechter ecologische aanpassingen wenst. De coalitie weet wel wat goed is voor de Sliedrechter en de Sliedrechter behoeft niet mee te denken. Watergebonden recreatie is ook volgens Slydregt.NU een speerpunt in Sliedrecht en moet zeker onderzocht worden. De Sliedrechter staat ook hier buiten spel en mag niet meedenken. Gelet op het debacle met de bootjeshelling lijkt het verstandig als de coalitie vroegtijdig de watersporter bij haar plannen betrekt. Het lijkt ook verstandig de watersportvereniging en Rijkswaterstaat voor het verkrijgen van voldoende draagvlak bij de plannen te betrekken. Een projectgroep met vertegenwoordigers uit deze groeperingen lijkt geen overbodige luxe.”

Sportfaciliteiten
De aanbesteding van De Lockhorst ziet Slydregt.NU als een mogelijkheid om deze sportfaciliteit uit de handen van de professionele exploitant met haar bureaucratische organisatie te ontrukken. “Kies niet voor opsplitsing van het complex in kleinere eenheden met specifieke kwaliteiten en gun lokale partijen eens een kans. Misschien dat het zwembad dan in de zomerperiode periode niet sluit voor noodzakelijk onderhoud. Een combinatie met andere sportfaciliteiten moet zeker onderzocht worden. De start van het leerwerkbedrijf biedt een opening naar werk voor iedereen. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Slydregt.NU staat voor een integraal beleid ter zake, waarbij sportfaciliteiten en zwembad worden betrokken. Het moet gezegd. Participatie van ondernemers, sportverenigingen, culturele verenigingen en burgers zouden wel eens kunnen leiden tot verrassende resultaten”, aldus Jongeneel, “In het verband met Participatie moet ook zeker worden genoemd een seniorenbeleid Langer thuis blijven wonen en seniorenvriendelijkheid in het dorp moet deel uitmaken van een integraal beleid. Slydregt.NU wil integrale wijkzorg in de wijken. Jongerenwerkers maken hier vanzelfsprekend deel vanuit. Slydregt.NU staat achter Jeugdzorg naar Zweeds model.”

Investeringen
Economie, arbeidsmarkt en onderwijs deelt Slydregt.NU de mening dat de winkelgebieden een impuls nodig hebben. Slydregt.NU stelt zich echter op het standpunt dat dit in de eerste plaats een zaak is en blijft van de ondernemers zelf. Voor de gemeente resulteert volgens Jongeneel slechts een faciliterende rol. “De gemeente kan om deze rol goed te vervullen plaats nemen is een projectgroep van de ondernemers en burgers. Het onnodig vervangen van pleinen draagt niets aan enige impuls bij. Het horecaplein is vernieuwend. Het Merwedeplein niet. Slydregt.NU vraagt zich ten overvloede af wat de concrete acties van de coalitie in deze nog mogen zijn. Slydregt.NU ziet geen andere functie voor het gemeentehuis. Het gemeentehuis is als gemeentehuis ontworpen en hier specifiek voor ingericht. Het gemeentehuis moet dan ook gemeentehuis blijven. Wel kunnen andere gemeentefaciliteiten worden toegevoegd. Investeren in Elektra lijkt een nieuw hoofdstuk in de serie grote projecten. Wat stelt de coalitie zich voor en wat betekent dit in financiële middelen. Het lijkt Slydregt.NU verstandig met alle belanghebbenden en potentiële gebruikers in een projectgroep eerst toe te werken naar een sluitende businesscase ter voorkoming van een wederom eindeloos project.”

Geen visie en leiderschap
Ruimte staat Slydregt.NU ook voor vergroening van de wijken en verbeterde toegankelijkheid. Volgens Slydregt.NU is de woningbehoefte van Sliedrecht reeds veelvuldig geanalyseerd en wordt nu eindelijk eens het tijd om te gaan bouwen. Jongeneel: “Plannen maken met behulp van externe bureaus kan iedereen. Slydregt.NU staat voor diversiteit in de bouw en bouwen over de spoorlijn. Slydregt.NU verwacht van het college meer ambitie dan abstracte luchtkastelen. De versnelling van de grote projecten lijkt een ijdele hoop. De coalitie heeft hier haar visitekaartje al afgegeven. Er is sprake van het ontbreken van visie en leiderschap. Als er niet beter wordt gecommuniceerd zullen de problemen nog lang voortduren en zullen de projecten handen met geld blijven kosten. Deze coalitie lijkt de problemen niet op te gaan lossen. De voetbalvereniging heeft haar knopen kennelijk geteld. De Windroos lijkt aan een pensioen toe te zijn. En de verwachte grote belangstelling voor de bedrijventerreinen zet zich voorlopig nog niet om in een toename van de bedrijfsvestigingen. De waarheid is niet leuk. In het kader van governance worden deze omstandigheden in goed Nederlands omschreven als “ not in control” zijn. Dit geldt kennelijk niet voor de coalitie.”

Overbodige emissie
Slydregt.NU vroeg zich dinsdagavond af welke maatregelen de coalitie heeft genomen die zoveel effect hebben gehad op Chemours. Jongeneel: “Er is nog steeds sprake van volstrekt overbodige emissie en risico’s betreffende de veiligheid. De coalitie staat erbij en kijkt ernaar. Participatie van de Sliedrechter is hier zeker niet aan de orde. De participatie op zaterdag stopt bij de fabriekspoort van DuPont/Chemours. De provincie en het rijk weten wel wat goed voor de Sliedrechter is. Voorlopig worden er echter in de Merwede nog kilo’s PFAS gestort. Burgers en bedrijven zijn gelijk voor de wet, sommige zijn echter meer gelijk!”

Met spoed doorvoeren
Slydregt.NU is niet voor samenwerking als samenwerken op zich kennelijk het enige doel is. “Slydregt.NU wil geen vergadercircus (Drechtraad) in standhouden met megalomane projecten. Slydregt.NU verzet zich tegen overdracht van bevoegdheden aan Drechtsteden. Slydregt.NU is van mening dat de ingezette transitie van Drechtsteden naar een netwerkorganisatie met een shared service center met spoed moet worden doorgevoerd. De volwassen bureaucratische organisatie met een complex rollenspel met als enig doel de simulatie van een Drechtstad moet stoppen. Slydregt.NU wil meervoudig lokaal samenwerken om concrete doelen te bereiken”, verkondigde Jongeneel hun standpunt.

Inzicht werkelijke kosten
In het kader van het Ondersteunend programma financiën & belastingen betoonde Slydregt.NU zich dinsdagavond ronduit bezorgd. Jongeneel: “Slydregt.NU heeft er goede nota van genomen dat de coalitie er natuurlijk voor zorgt dat het huishoudboekje in orde blijft. Slydregt.NU verwacht niet dat het college zich hieraan kan houden. Dit betekent nogal wat. De uitvoering van de grote projecten sleept zich voort. De kostenoverschrijdingen van de gemeenschappelijke regelingen zijn niet in de hand te houden. Slydregt.NU acht het een goede zaak dat burger en ondernemingen inzicht krijgen in de werkelijk kosten en dat deze kosten zullen worden doorberekend aan burgers, instellingen en ondernemingen op basis van de reële kosten. Hopelijk heeft dit een kostendrukkend effect. Subsidies kunnen slechts nog worden verstrekt als incidentele incentive om innovatieve activiteiten op te starten. Voor structurele subsidie en leuke dingen voor de mensen zal weinig ruimte meer zijn als de gemeentelijke belastingen enigszins in de pas moeten blijven lopen.”

2 gedachten over “Slydregt.NU uit kritiek op tal van punten gepresenteerd coalitieakkoord”

  1. O ,het schip is gestrand op de zondagsrust ,
    Dat is nog al wat . Toch Simon Kadijk ?

  2. Winkelopenstelling op zondag heeft meer dimensies dan alleen een religieuze! Ik onderscheid er 3.

    a. religieuze dimensie.
    Veel christenen willen niet winkelen op zondag. Dat staat hun uiteraard vrij ongeacht de openstelling van winkels. Je moet niet winkelen als de winkels open zijn! Persoonlijk denk ik dat het goed is om een rustdag te onderhouden en je die dag bezig te houden met het wezenlijke van het leven. En als winkels dan zo nodig open moeten op zondag, rooster dan die werknemers die daar moeite mee hebben niet in en leg ook geen sociale druk op hen en laat het bij sollicitaties niet mee spelen. Ook dat is een vorm van vrijheid en diversiteit waar velen de mond vol van hebben.

    b. een economische dimensie.
    Of je winkels nu 7 dagen openstelt of 6, mensen hebben niet meer te besteden. Je benadeelt dus direct het kleinbedrijf en veel familiebedrijven. Voor grote bedrijven met meer personeel is het makkelijker om langer open te zijn dan voor kleine bedrijven. heeft de overheid ook niet een taak. Ook veel vakbonden waren en zijn niet voor een openstelling op zondag. Een overheid is er ook om het recht van de sterkste wat in te dammen.

    c. een recreatieve dimensie.
    Het is goed om te rusten en je te ontspannen en ook om dat met elkaar te doen. Als winkels op zondag open zijn is dat al veel moeilijker, want je kunt niet meer zo makkelijk met je vrienden of je familie ergens naar toegaan, want er is altijd wel iemand die dan moet werken in een supermarkt of zo. En tegenwoordig krijgen veel werknemers ook nog allerlei mails en apps in hun vrije tijd. Gin ze echte rust; dat geeft minder stress, meer gezondheid en meer arbeidsvreugde.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld