SLIEDRECHT – De jarenlange emissie door chemiebedrijf DuPont / Chemours in Dordrecht met een grote PFAS-vervuiling voor Sliedrecht en omgeving tot gevolg, op land en in het water, roept bij Slydregt.NU vragen op. Het Waterschap Rivierenland deed naar de vervuiling volgens de lokale partij Slydregt.NU onderzoek naar en stelde dinsdag 3 oktober 2023 daarover vragen aan het College van B & W.
De polder van Sliedrecht-Noord. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)
Slydregt.NU vraagt of het college bekend is met dit onderzoek. “Is het college bekend met de mate van verontreiniging van de grond en het grondwater in de polder in Sliedrecht-Noord?”. wil Slydregt.NU weten, net als de gevolgen voor de planning met betrekking tot de actuele ontwikkeling van realisatie van bouwplannen in Sliedrecht-Noord.
Geen verzoek aan waterschap
De partij wil dat de exacte cijfers van PFAS-concentraties, die bij verschillende meetpunten zijn gedaan, openbaar worden. Slydregt.NU wil die van het college horen. Niet duidelijk is waarom Slydregt.NU dit verzoek niet bij het waterschap neerlegt. Volgens de Wet Open Overheid zou daar een reactie op moeten komen.
@gerrit groeneveld
Her saneren van de polder in 10 jaar zou inderdaad een zeer kwalijke zaak kunnen zijn.
Er lijkt me dan best vooraf goed te onderzoeken of zoiets eigenlijk we nodig is. De vervuiling verspreid zich via lucht, water en grond met als eindejaars de bodem van de zee.
Naar mijn mening is saneren niet nodig en niet wenselijk.
Bij huidige concentratie is er geen schade voot de gezondheid en gezien de concentraties minderen, wat ik verwacht, hypothese die op enkele maanden tijd kan onderzocht dan is er geen gevaar voor de toekomst.
Men kan hiertegen opwerpen dat pas na een paar of enkele decennia de schade zichtbaar wordt zoals bijmasbest. Tegen deze redenering kmeen ik het volgende te kunnen inbrengen: er zijn mensen die al enige decennia o.m. scharreleieren enz.. geeten hebben en ziekte nog dood erdoor is nog steeds niet bewezen. En het gaat soms over mensen met een paar 1oo ng/mL in hun bloed van PFOA alleen al waar men maar 6,9 ng mag hebben.
Even anekdotisch : Joop Littel woont dicht bij het fabriek, eet verder lustig van zijn moestuin en en hij meldt dat zijn PFOA waarden op enkele jaren tijd met de helft daalden. Voor een statisticus is het een doodzonde om uit 1 enkel geval een conclusie te trekken maar het is wel de moeite waard om hieruit een hypothese te distilleren die onderzoekswaardig is.
Zeer waarschijnlijk moet er over een tijdsbestek van 10 jaar in de polder gesaneerd worden. Dit is opzich een zeer kwalijke zaak maar het brengt een voordeel een AZC zal dan niet meer nodig zijn. Want deze mensen kun je niet op vervuilde grond laten leven.