Slydregt.NU pleit voor invoeren burgerjury na verkiezingen

SLIEDRECHT – “De burgerjury beoordeelt het beleid van de gemeente en geeft advies aan het college hoe het beter kan. De burgerjury gaat in gesprek met een of meer wethouders en/of de burgemeester over een aantal thema’s en onderwerpen. Hun oordeel en adviezen worden meegenomen in nieuw beleid of bijstelling van het bestaande beleid”, zegt Mark Jongeneel (Slydregt.NU) vrijdag 23 februari 2018. De lijsttrekker van de gloednieuwe lokale partij is ervan overtuig dat de burgerjury er moet komen. 

Lijsttrekker Mark Jongeneel (Slydregt.NU) hier voor het gemeentekantoor van Sliedrecht is erg enthousiast over de burgerjury. (Archieffoto Slydregt.NU)

Het is opgenomen in het verkiezingsprogramma van de politieke partij. Jongeneel: “De burgerjury moet Sliedrechters meer zeggenschap geven en de afstand tussen bestuurders (politiek) en burger verkleinen. Geen enkel onderwerp is taboe. Zo lang het maar gaat over het dorp Sliedrecht. En uiteraard moeten de onderwerpen wel een relatie hebben met iets waar de gemeente invloed op heeft.”

Vraagstukken
De burgerjury behandelt volgens Jongeneel onderwerpen per thema. “Zo vermijden we van de hak op de tak te springen. En kunnen we dieper op een onderwerp ingaan. Vraagstukken die aan de orde kunnen komen zijn; hoe pakken we hufterigheid in Sliedrecht aan? Hoe houden we Sliedrecht schoon en hoe kunnen de infrastructuur van Sliedrecht verbeteren? De adviezen die de Burgerjury geeft aan B&W worden waar mogelijk verwerkt in nieuw beleid of het verbeteren van het huidige beleid”, legt Jongeneel uit. Als dat niet mogelijk is, dan wordt volgens Jongeneel dit verteld met uitleg van de redenen daarbij. Een halfjaar later wordt er nog een keer teruggeblikt op de bijeenkomst van een halfjaar terug en vertelt de wethouder of Burgemeester aan de burgerjury wat er met de uitkomsten en plannen is gedaan.

Succes in Rotterdam
Ook over de opbouw van een burgerjury heeft Slydregt.NU nagedacht. Jongeneel: “Bij de keuze is een selectie gemaakt om een goede verdeling te hebben qua leeftijd, geslacht en spreiding over de verschillende buurten en wijken van Sliedrecht. Leden van de gemeenteraad zijn uitgesloten van deelname aan de burgerjury. Zij kunnen vanuit hun functie al invloed uitoefenen op het gemeentelijk beleid. Ook ambtenaren mogen geen lid worden van de burgerjury.” Jongeneel noemt als voorbeeld de burgerjury in Rotterdam. “Daar is het een succes, omdat het de afstand tussen de burger en de politiek heeft verkleind. Het beleid van het college van B & W is transparanter geworden en bepaalde beleidskeuzes worden door de Rotterdammers nu beter begrepen. Wij heben dit idee opgepikt bij Leefbaar Rotterdam en zij hebben ons er enthousiast over gemaakt”, vertelt Jongeneel. 

3 gedachten over “Slydregt.NU pleit voor invoeren burgerjury na verkiezingen”

  1. Plaatselijke politiek moet regeringsbeleid uitvoeren. Net als de landelijke politiek het volk er nooit op vooruit heeft laten gaan, zo geldt dit ook voor de plaatselijke politiek (gaat u het allemaal nog maar ’s rustig na). Overigens gaat huftergedrag aanpakken -terwijl de ‘probleemgevallen’ en masse vanuit Rotterdamse en Dordtse aso- wijken in Sliedrechtse huurwoningen worden gestopt- uiteraard niet.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld