door Peter Donk
SLIEDRECHT – De lokale politieke partij Slydregt.NU denkt dat het bouwplan op de locatie Groen van Prinsterer, zoals voorgesteld door het College van B & W, er zo niet moet komen. De partij kondigt aan dinsdagavond 15 oktober 2024 tijdens een besluitvormende vergadering van de gemeenteraad met een amendement, een aanpassing, te komen.
De locatie van de voormalige basisschool Groen van Prinsterer moet als het aan Slydregt.NU ligt een acceptabel bouwplan krijgen. Niet vijf hoog, maar drie hoog. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Voorgesteld wordt om ‘in te stemmen met de stedenbouwkundige kaders voor de ontwikkeling van de locatie Groen van Prinsterer met dien verstande dat de gestelde kaders zullen worden beperkt met betrekking tot een bouwhoogte van drie bouwlagen alsmede dat de geprojecteerde parkeerplaatsen zullen worden aangelegd direct naast het te realiseren bouwwerk’. Dat staat in het amendement, dat de redactie van online krant Sliedrecht24 heeft ingezien. Geen vijf bouwlagen dus, zoals door het college wordt voorgesteld. Ten gevolge van onvoldoende participatie, stelt Slydregt.NU, zijn zorgen en ideeën van de belanghebbende omwonenden niet in de besluitvorming betrokken. “Deze bezwaren zijn afkomstig van de bewoners van Catsstaete, Frans Halsstraat, e.o. Deze bezwaren zijn gegrond en zeer redelijk”, schrijft Slydregt.NU.
Tegen muur kijken
“In plaats van een hofje staat het college een compact woonblok voor ogen bestaande uit vijf woonlagen. Het huidige schoolgebouw staat op 23 meter van het wooncomplex en is 8,20 meter hoog. De randvoorwaarden zoals ze er nu liggen, spreken over een wooncomplex van vijf verdiepingen. In de stukken staat dat de bouwhoogte van vijf verdiepingen en het aantal van 23 appartementen is gebaseerd op de financiële haalbaarheid. De bewoners van Catsstaete zullen uitkijken op een muur van minimaal zeventien meter als deze plannen doorgaan. De noordwestelijke punt van het nieuwe gebouw komt zelfs binnen 23 meter van Catsstaete”, licht Slydregt.NU toe in het amendement. Door de VvE geraadpleegde deskundigen noemen dit een dissonant in de bestaande woon- en leefomgeving. “De VvE erkent dat woningbouw op deze locatie mogelijk is en zij hier in principe niet tegen zijn. Er moet echter wel rekening worden gehouden met een evenwichtige balans tussen de belangen van de gemeente en de omwonenden. Overleg zou juridische procedures moeten voorkomen”, vindt Slydregt.NU.
Passend bij buurt
Verder stoort het de VvE, volgens Slydregt.NU terecht, dat de parkeerruimte voor de geplande woningen direct voor hun complex is gepland. “De VvE heeft aangegeven bezwaar te zullen maken. De benodigde parkeergelegenheid is haaks op de ramen van de bewoners geprojecteerd. De VvE heeft voorgesteld de parkeerruimte direct bij het nieuwe gebouw aan te leggen met groen aan de kant van VvE Catsstaete inclusief een mooi wandelpad naar de winkels. Wij zijn van mening dat met dit amendement de gemeenteraad beter in stelling wordt gebracht om woningbouw te ontwikkelen die daadwerkelijk past bij de buurt en draagvlak heeft bij de omwonenden”, aldus Slydregt.NU in het amendement.
Tekst gaat verder onder artist-impression.
Keesmaat en Lavooi
Slydregt.NU diende eerder een plan in gemaakt door de inwoners Joop Keesmaat en Johan Lavooi. Dat werd door de gemeenteraad in meerderheid afgewezen. Voor Slydregt.NU de reden om met beide heren het voorgestelde amendement eens door te spreken en die staan daar volledig achter. “Het college luistert niet naar de inwoners en hun belangen worden genegeerd. Daardoor ontstaat een beleid gebaseerd op regels en oude besluiten, waar de inwoners zich niet in herkennen. Dit komt doordat de coalitiepartijen hun taak niet kritisch uitvoeren en het college altijd beschermen. Dat heeft geleid tot een cultuur, waarin afwijkende meningen niet worden getolereerd en discussies zinloos zijn. De bewoners van de Frans Halsstraat, Catsstaete, e.o. zijn daarvan de dupe, omdat hun belangen niet serieus worden genomen door de coalitiepartijen en sommige oppositiepartijen. Slydregt.NU dient dit amendement in om hun belangen nogmaals onder de aandacht te brengen”, stelt Slydregt.NU zaterdag.
Wat niet uit de stukken blijkt wat het verdienmodel van de gemeente is. De grond en gebouw gaan vast niet voor niets weg. De toekomstige gebruikers moeten dat dus ophoesten. Vandaar het door het college voorgestelde volume, dit om het nog enigszins betaalbaar te houden.
Waarom willen het college en de volgzame coalitiepartijen in de gemeenteraad maar blijven doordrammen? Zijn er andere afspraken gemaakt zonder de gemeenteraad daarvan in kennis te stellen?
Voor de helderheid : wij staan nog steeds achter ons eigen plan .
Dat houdt in de bouw van 29 kleine, betaalbare starterswoningen.
Dat plan is helaas door de meerderheid van de gemeenteraad afgewezen .
Daarom begrijpen we Slydrecht.NU wel dat ze nu in elk geval proberen het plan van het college te veranderen. 3 hoog op die plek is altijd beter dan 5 hoog. Maar beide plannen zijn, vrezen wij , niet of nauwelijks gericht op betaalbare starterswoningen.
Maar het is op zichzelf goed dat zij, in tegenstelling tot het college, naar de omwonenden hebben geluisterd.
Het amendement van Slydrecht.NU is in elk geval vele malen beter dan het kolossale plan van het college.
Plan van Lavooi en Keesmaat ziet er vele malen beter uit. Maar ze zullen hun eigen plan wel weer door drammen. Hier zijn ze heel erg goed in. Naar de inwoners luisteren is not done.