Sloop van wijk Staatsliedenbuurt begonnen

SLIEDRECHT –  Directeur-bestuurder van Tablis Wonen Liesbeth Marchesini en wethouder Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie) van Wonen gaven maandag 27 februari 2017 om 09.30 uur het de officiële startsein voor de sloop van de wijk Staatsliedenbuurt. 

De daadwerkelijke sloop van de wijk Staatsliedenbuurt is begonnen, fase 1. Wethouder Aldrik Dijkstra verrichtte de sloophandeling onder leiding van de kraanmachinist. (Foto Sliedrecht24)

Aan de sloop ging een korte ceremonie-bijeenkomst met genodigden in een feesttent vooraf.

Tekst gaat verder onder video.
Samenkomst gasten bij partytent. (Video Sliedrecht24)

In fase 1 gaan 102 woningen tegen de vlakte. Vermoedelijk duurt de sloop tot in mei. De oude woonwijk gaat grotendeels plaatsmaken voor nieuwe woningen, ruimer van opzet en gebouwd volgens de huidige eisen. De bouw vindt plaats in vier fasen. 

Tekst gaat verder onder video.
Liesbeth Marchesini, directeur-bestuurder Tablis Wonen. (Video Sliedrecht24)

Directeur-bestuurder Liesbeth Marchesini van woningcorporatie Tablis Wonen noemde het moment van sloop ook het moment van vernieuwing. Zij kon zich voorstellen dat het heel gek moet zijn voor oud-bewoners van de huizen om hun eigen huis gesloopt te zien worden. “Dat lijkt me toch heel gek”, aldus Maechesini. De woningen staan er sinds het einde van de oorlog. Er werd snel gebouwd, maar van een goede kwaliteit waren ze niet volgens Marchesini. Renovatie of nieuwbouw is overwogen. Uiteindelijk is vanwege de kosten gekozen voor nieuwbouw.

Tekst gaat verder onder video.
Aldrik Dijkstra (SGP-ChristenUnie), wethouder Wonen. (Video Sliedrecht24)

Wethouder Aldrik Dijkstra refereerde aan de jarenlange samenwerking tussen de gemeente en Tablis Wonen. “Dat gaat gemarkeerd worden door een sloophandeling. Ergens is het raar, maar het ook wel weer erg mooi.” De wijk is volgens Dijkstra toe aan vervanging. “Een wijk waar veel lief en leed ligt. Waar kinderen geboren zijn, mensen getrouwd zij, waar kinderen opgegroeid zijn, waar mensen overleden zijn, waar een hele familiegeschiedenis vaak ligt. En die familiegeschiedenis wordt nu gesloopt met een grote sloophamer. En aan der andere kant is het de start van iets nieuws”, sprak Dijkstra maandagmorgen. 

Tekst gaat verder onder video.
Start sloop door wethouder Aldrik Dijkstra. (Video Sliedrecht24)

Wethouder Dijkstra zette maandag 27 februari 2017 klokslag 09.30 uur de grijper van een kraan in één van de dakkapellen. Daarmee werd het startsein gegeven voor de sloop van de wijk Staatsliedenbuurt, 1e fase. In 2018 komen hier de eerste nieuwe woningen. 

Foto’s: 

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld