Slierechs Aevendjie in Griendencollege weer ouderwets gezellig

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Even lekker een avond ontspannen, even niet denken aan plaatselijke, landelijke en wereldproblemen van nu. Dat kon donderdagavond 17 november 2022 in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan. De Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) hield daar het jaarlijkse Slierechse Aevendjie. De belangstelling was weer groot, er waren iets meer dan honderd leden aanwezig.

Herinneringen, humor en herkenning tijdens het goed bezochte Slierechse Aevondjie. Op de foto lachen de bezoekers tijdens het interactieve spel ‘Ons kent ons’, waarbij verschillende bijnamen van vroegere dorpsgenoten de revue passeerden. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Bestuurslid Remco van de Ven opende de avond en heette iedereen welkom. Van de Ven begon met een presentatie over Sliedrecht in het jaar 1966. Hij deed dit aan de hand van advertenties/berichten uit De Merwestreek, een plaatselijke krant uit die tijd. Het begon met een bericht over Corry en Bas Lissenburg (voormalig bestuurslid HVS) die destijds samen voor de klas stonden. Op 2 mei werd het Crossline herdenkingsmonument onthuld door Prins Bernhard. In dat jaar werden ook verschillende jubilea gevierd: Thaliatheater (40 jaar), Scheepswerf De Klop (50 jaar), Gemeentelijk Energie Bedrijf (50 jaar). Ook de veranderingen in de Kerkbuurt kwamen aan bod.

Gratis streektaalboeken
Piet Pols – kenner en spreker van het Sliedrechts dialect bij uitstek – kwam net voor de pauze met een verrassing voor alle aanwezige leden. Stichting Streektaal Alblasserwaard en Vijfheerenlanden had gratis dozenvol met zes verschillende streektaalboeken ter beschikking gesteld om uit te delen aan leden van de HVS. Titels waren onder andere ‘Brôôd op de plank’, ’n Urgel van Fluitekruid’ en ‘Gêên fuuchie’ (van Sliedrechter Jacques Kraaijeveld). Veel leden gingen tevreden met een stapeltje boeken naar huis.

Tekst gaat verder onder foto.

Bijnamenspel
Na de pauze werd er een interactief spel gespeeld met raadpleging van het boek ‘De Brijhappers’, een verzameling van Sliedrechtse bijnamen. Remco van de Ven en Arie van den Herik (waarnemend voorzitter HVS) waren de spelleiders. Hilariteit alom toen de aanwezigen bijnamen moesten raden. Namen als Joost de Puts, Krijn de Leugenaar, Schorre Mien en Jan de Plakscheet werden hierbij genoemd. Ook zochten de spelleiders voor hen onbekende bijnamen door de echte naam van personen te noemen. Dit was succesvol want het boekje kon weer met een aantal bijnamen worden aangevuld.

1 gedachte over “Slierechs Aevendjie in Griendencollege weer ouderwets gezellig”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld