Sliedrechtse jongeren op reis in Rwanda

SLIEDRECHT – Een groep Sliedrechtse jongeren is t/m vrijdag 19 augustus 2016 in Rwanda. Af en toe hebben we contact met hen en sturen zij een bericht aan Sliedrecht24 over hun belevenissen in Afrika. Het artikel wordt door de redactie bewerkt en vervolgens gepubliceerd onder ‘Sliedrechtse jongeren op reis in Rwanda’. Vandaag: geen water uit de kraan, spelletjes en eten.

Met de groep op de foto. De Sliedrechtse jongeren hebben het in Rwanda uitstekend naar hun zin. Zaterdag werd de AMU-vestiging in Kigali bezocht.

Water uit de kraan lijkt het grootste probleem waar de Sliedrechtse Rwandagangers tegenaan lopen. Neem nu zaterdagmorgen 6 augustus 2016. “Een nieuwe dag in Rwanda begint. Vol goede moed wordt de kraan opengedraaid, maar helaas. De leidingen staan weer kurkdroog. Maar hé, daar zijn we inmiddels aan gewend dus wassen we ons met water uit de jerrycan (van drie dagen oud)”, schrijven Saskia en Roel. In menig verslag uit Rwanda duikt het waterprobleem op, want zoals in Nederland even snel een douche nemen, is er niet bij. Dat gaat er in Afrika anders aan toe. En is er water, dan heeft de nieuwe watertank weer vertraging. “Gelukkig hoeven we niet lang te wachten en nadat iedereen z’n flesje heeft bijgevuld kunnen we vertrekken.”

Kinderen besmet
Zaterdag zijn spelletjes gespeeld met de kinderen in de AMU-vestiging in Kigali. Deze ligt tot verbazing van de Sliedrechtse jongeren in een soort villawijk, waar volop nieuwe huizen worden gebouwd. AMU bereikt 50.000 scholieren door een netwerk van kerken en samenwerkende scholen die de boodschap verder brengen. “De AMU-vestiging in Kigali ziet er veel beter, verzorgder en groter uit dan de vestiging waar we gisteren waren. 90 procent van de kinderen die hier naar toe gaan zijn hiv/aids besmet, blijkt uit het verhaal wat we te horen krijgen. In heel Rwanda ligt dit percentage op 10 tot 13 procent. Het beschikt over een basketbalveld, een kleine speeltuin met schommel en draaimolen geschilderd in de kleuren van de Rwandese vlag en meerdere grasvelden waarop gespeeld kan worden.” Na een uitleg over de vestiging staan er oud-Hollandse-spelletjes op het programma, zoals zaklopen, stoelendans en Chinese muur. Ook wordt er gevoetbald. Voor de kinderen zijn er uit Holland meegebrachte cadeautjes.

Eten en behoefte doen
Het eten is ook een dingetje. De afwisseling en keuzes die de jongeren in Nederland gewend zijn, die is in Rwanda een stuk minder. “Na de spellen staat het eten klaar en krijgen wij als gasten als eerste te eten. Rijst is er vanzelfsprekend in overvloed, maar dit wordt ons na vijf dagen wat teveel. Wij zijn dan ook blij dat we zelf de portiegrootte mogen bepalen.” De supermarkt in Rwanda heeft een klein assortiment, maar er staan wel producten, zoals Pringles, Sprite en Cola. En dan naar de wc. Ook een punt, want een wc-pot is niet overal aanwezig bij de gastgezinnen. Zondag 7 augustus 2016 gaan de Sliedrechtse Rwandareizigers naar een kerkdienst in een groot stadion in Kigali. Reisverslagen van de groep zijn te lezen op de speciale website Rwandareis.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld