door Peter Donk
HATAY (T) / SLIEDRECHT – De Sliedrechters Robert Noteboom en David Brandhorst zijn samen met de andere 63 leden van het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR) team dinsdag 7 februari 2023 rond 13.30 uur aangekomen in Hatay, gelegen in het uiterste zuidoostelijke deel van Turkije, niet ver van de Syrische grens (op de hoogte van de Syrische stad Aleppo. Het gebied is zwaar getroffen door de aardbeving. Noteboom en Brandhorst maken deel uit van de Reddingsgroep Zuid-Holland Zuid.
In Hatay is een basiskamp opgezet en hier verblijven de Nederlandse reddingswerkers de komende dagen en reddingsoperaties inzetten. (Foto USAR NL)
USAR.NL zet 65 mensen in, met vier reddingsgroepen en acht honden.
Tekst gaat verder onder tweet.
Het team is onderweg van Adana naar de plaats van bestemming: Hatay en omgeving in het zuidoosten Turkije. pic.twitter.com/RIUGpZ8Qkf
— USAR.NL (@USARNL) February 7, 2023
Dag en nacht
Deze locatie, het rampgebied rond de plaats Hatay, is bepaald door de Turkse autoriteiten en USAR NL stemt af met de andere reddingsteams in het gebied. Een verkenningsploeg verkent de situatie in de omgeving, zodat de reddingsgroepen snel aan de slag kunnen. Het team is ingericht om 24/7 te kunnen werken. USAR.NL is een multidisciplinair team, bemenst vanuit de partnerorganisaties zoals politie, veiligheidsregio’s, ambulancediensten en defensie. De organisatie bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden.
Reis
Maandagavond vertrok het team na een snelle voorbereiding vanaf Vliegbasis Eindhoven naar vliegveld Adana in Turkije. Wat later, dinsdagmorgen vroeg, landde ook een Nederlands legervliegtuig met ruim vijftien ton aan spullen. Het gaat daarbij om o.a. voedsel, water en tenten voor eigen gebruik. Maar ook hulpmiddelen voor het zoeken en bevrijden van mensen die zijn bedolven onder het puin. In Turkije geldt sinds dinsdagmiddag voor drie maanden een noodtoestand in dertien provincies. Duizenden mensen zijn sinds de aardbeving in de nacht van zondag 5 op maandag 6 februari 2023 omgekomen, vele duizenden raakten gewond en worden medisch verzorgd. Een groot deel van de bevolking is dakloos. Waarschijnlijk liggen er nog veel mensen in en onder ingestorte gebouwen. Hoelang het USAR NL team in Turkije blijft, is niet bekend.
Giro 555
De Samenwerkende Hulporganisaties hebbe dinsdagmiddag giro 555 opengesteld om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië te helpen. Eerder opende het Nederlandse Rode Kruis een rekeningnummer waar in een dag tijd al meer dan twee miljoen euro is opgehaald.