Sliedrecht24 mist persvrijheid en verlaat gemeenteraad

SLIEDRECHT – Sliedrecht24 is dinsdagavond 15 oktober 2019 vertrokken bij de gemeenteraadsvergadering. Reden was dat de persvrijheid in het geding was. “Ik kon niet fatsoenlijk meer werken in de raadzaal. Afspraak is dat niemand achter mijn rug gaat zitten. Op die bank liggen ook papieren ‘gereserveerd’. Dat is de afspraak met griffier Rumo van Aalst. Hoe wisselvallig de griffie is, zagen we dinsdagavond. Er was niets in ‘goed overleg’ vanuit de griffie. Ik ben daarna vertrokken”, vertelt journalist Peter Donk van Sliedrecht24. 

Voor journalist Peter Donk was de maat vol. Geen persvrijheid, dan ook geen verslag meer. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Er is vaker discussie geweest over de hopeloze plaats waar de media moeten werken in het Sliedrechtse raadhuis. Niets is er arbo-ingericht en bovendien geheel volgens de jaren ’70. Met verlengsnoertjes kan worden ingeplugd voor stroom. Donk: “Dat maakt het werken al niet éénvoudig, maar het zal het college en de raad worst zijn. Dan toch maar geen verslagen meer. Je voelt je allerminst veilig om te werken. Ik wil gewoon niet dat anderen meekijken in mijn laptop. We beloven mensen ook bronbescherming en een ander hoeft niet mee te lezen.” Thuiswerken wordt een directe optie om vergaderingen te volgen. 

Griffier en bode
De griffier vond dat Donk zich maar moest aanpassen. Ook een bode trok onverwacht fel van leer. Dat was voldoende om te vertrekken. Sliedrecht24-fotograaf Hans van der Aa was getuige van de situatie. “Er lagen aanvankelijk vier pamfletten met ‘gereserveerd’. Toen het wat drukker werd, kwam de bode naar boven om deze pamfletten weg te halen met de mededeling: ‘Dit is mijn opdracht van vanmiddag en als het je niet aanstaat, dan ga je maar naar beneden…’. Dit op een heel aanmatigende toon! Vervolgens gaf hij inwoners alle gelegenheid om plaats te nemen”, zegt Van der Aa. Donk betreurt de situatie en heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) geïnformeerd over de situatie. Hij wil op korte termijn een gesprek met burgemeester Bram van Hemmen (CDA) over het niet meer kunnen werken als journalist in het raadhuis. Sliedrecht24 was de enige media die elke week nog bij de gemeenteraad aanwezig was.

11 gedachten over “Sliedrecht24 mist persvrijheid en verlaat gemeenteraad”

 1. Graag gedaan Peter, Sliedrecht 24 is de verbinding tussen het nieuws in Sliedrecht en de inwoners. De politiek kan op deze manier ook dichterbij de inwoners komen. Laten we er zuinig op zijn! Heel veel succes om de tafel vandaag!

 2. Het is natuurlijk wel héél erg jammer dat het zo gegaan is!
  Ook de gemeente heeft belang bij de berichtgevingen van Sliedrecht 24. Wij allemaal hebben de kans om op de hoogte te blijven van het nieuws in Sliedrecht. Hopelijk komt er een oplossing.

 3. Peter, als meelezen op je laptop het grootste struikelblok is, kijk eens naar privacy folie voor op je scherm. Het beperkt de kijkhoek en het wordt lastig meelezen over je schouder.

 4. Als het aan de PvdA had gelegen hadden we allang een fatsoenlijke zaal met dito faciliteiten gehad.

  (En de legerleiding dat is de raad als hoogste orgaan.)

 5. Beste Anton,

  Je had ook kunnen zeggen ‘we zitten vol’ of ga naar de raadsinformatieruimte (die was leeg).
  Het is jammer hoe je tegen de komst van media aankijkt.

  Als ik zou weggaan, kwamen er plaatsen vrij. Was dat het doel?
  Je hoort gewoon een fatsoenlijke plaats voor de media te hebben.
  Helaas kan Sliedrecht dat niet bieden en komt er dus geen journalist meer.

  PvdA Sliedrecht had daar al lang vragen over kunnen stellen, maar deed dat nooit.

  Voor de rest voer ik de discussie liever met de hogere legerleiding.

 6. De persvrijheid staat volgens mij niet ter discussie. Het is een keuze om berichten wel of niet zichtbaar voor anderen te openen.

  Een plek met de rug tegen de muur is wellicht een optie. Maar dan heeft u natuurlijk geen of onvoldoende zicht op de raadsleden en hun beeldschermen.

  Over het algemeen wordt prima rekening gehouden met de werkplek van sliedrecht24 maar verwachten dat belangstellenden worden geweerd gaat mij toch te ver.

  En ja het raadhuis is een volstrekt verouderende ruimte waarin het ook voor de raadsleden soms slecht toeven is.

  Toen een aantal jaren terug gekeken werd naar een alternatieve locatie was het dorp te klein want geheel onterecht ontstond de beeldvorming, waar Sliedrecht24 overigens ook aan bijgedragen heeft, dat het raadhuis verminkt zou worden.

  Nu zitten u en ik dus in een arbo onwaardig gebouw.

  Althans ik, want u bent vertrokken. En ik kan u mededelen dat van uw plaats dankbaar gebruik is gemaakt door belangstellende bezoekers.

 7. Soms heb je geen keuze, Leonard. Helaas. Tijdens een vergadering ontvang ik voortdurend post op alle mogelijk werkwijzen uit de gemeenteraad. Dat gaat om stukken, die nog moeten worden uitgesproken tot andere post die voor onze redactie is bestemd.

 8. Een normaal denkend mens zou denk ik ingenomen zijn met verslaggeving van Sliedrecht 24. Duidelijk, onpartijdig en vooral actueel. Helaas Peter, niet iedereen is dezelfde mening toegedaan…

 9. Blijft interessant om te lezen dat je jezelf citeert in een nieuwsbericht. Vervelend dat je werkomstandigheden niet optimaal zijn. Een voor de hand liggende vraag: Waarom ga je tijdens het maken van notities en doen van verslaglegging van de vergadering zitten e-mailen, Peter? Dat kun je toch ook veilig, zonder pottenkijkers, thuis of op kantoor doen? Je kunt wellicht beginnen met het kijken naar aanpassingen die jezelf in de hand hebt, om zodoende je “bronnen” te beschermen. Zomaar een idee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld