Sliedrecht stuurt factuur kosten bloedprikken naar Chemours

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht wil dat chemiebedrijf Chemours opdraait voor de kosten van het bloedprikken naar PFOA. Ruim 680 mensen maakten daarvan gebruik. Kosten zo’n € 80.000,–. “De rekening is naar Chemours gestuurd”, zegt wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) met het dossier Chemours in portefeuille vrijdag 16 februari 2018 in een interview met AD De Dordtenaar. 

“Wij vinden dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. We gaan met Chemours het gesprek aan.”, zegt wethouder Visser in een gesprek met de krant. Op de foto mevrouw Visser afgelopen dinsdag in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Visser in AD De Dordtenaar: “In eerste instantie dacht ik zelfs: ‘Ik ga de rekening persoonlijk naar de fabriek in Dordrecht brengen’, maar toen dacht ik: ‘dat doe ik niet’. Het zou te veel een publiek gebaar lijken, een stunt: ‘Kijk mij eens aan de poort kloppen hoe goed ik bezig ben.’ Maar voor mezelf is het veel meer dan symboliek. Ik ben elke dag aan het verzinnen ‘hoe kan ik de bevolking de gezondheid geven waar ze recht op heeft?’ En ik vind dat de vervuiler zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Onze mensen hebben C8 in hun bloed. Daar hoort een schadeloosstelling tegenover te staan.”

5 gedachten over “Sliedrecht stuurt factuur kosten bloedprikken naar Chemours”

  1. Dat Dupont/Chemours vooralsnog niets strafbaars heeft gedaan, weet ik zo net nog niet.
    Lozingen (ongelukjes), zoekraken van bewijsmateriaal, slechte herinneringen lijken mij geen toevalligheden en ze passen prima in de verdediging. De nota verdwijnt waarschijnlijk zeker in de prullenbak. Betalen zou er immers op neerkomen dat ze toegeven wat er aan de hand is. Wanneer je zelf een rekening krijgt voor iets waarvoor je geen opdracht hebt gegeven of afspraken over hebt gemaakt dan zou je de rekening ook niet betalen. Jammer dat de provinciale en landelijke overheid nog steeds geen vuist durven te maken door Dupont/Chemours aan te pakken. Ligt waarschijnlijk hier en daar financieel gevoelig.

  2. Er is toch ook nog zoiets als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? DuPont Chemours heeft nu de kans om te bewijzen dat zij dat willen. Een nieuwe koers inslaan. Een betere band met de omgeving. Als ze wijs zijn betalen ze die gewoon. Of zou er nog steeds niets veranderd zijn aan de overkant?

  3. Chemours heeft vooralsnog niets strafbaars gedaan, dus er is geen enkele reden dat zij die nota gaan betalen.

  4. Het gesprek hierover moet nog plaatsvinden. Dit lijkt me de omgekeerde weg!
    Of is dit reeds besproken met Chemours?
    Op deze manier zal het niet tot het beoogde resultaat leiden.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld