Sliedrecht Sport Dames 1 pakt voor zesde keer Nationale Beker

door Peter Donk
EDE / SLIEDRECHT – Sliedrecht Sport Dames1 hebben maandagavond 18 april 2022 in de Van der Knaaphal in Ede de Nationale Beker gewonnen. Het eerste vrouwenteam nam het in de finale op tegen Volleybal Vereniging Utrecht (die met de spelersbus van voetbalclub FC Utrecht naar Cees van der Knaapweg was gekomen). Het was knokken voor Sliedrecht en uiteindelijk werd er wel gewonnen met 3-1.

Het was Sliedrecht Sport, die favoriet was. Dames 1 speelde hun negende finale om de beker, die ze maandagavond voor de zesde keer wonnen. (Beeld uit stream NOS)

Tekst gaat verder onder tweet.

De wedstrijd begon ruim een half uur later dan gepland. Om even over half vijf pakte Utrecht de eerste punt, maar Sliedrecht sloeg meteen terug na. De partijen vierden elke punt. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en de eerste time-out werd na tien minuten spelen door Utrecht aangevraagd. Steeds was er de voorsprong voor Sliedrecht. De eerste set werd nog spannend gemaakt. Na 23-23 en enkele time-outs ging de dames verder bouwen. Het werd set-point voor Utrecht. Sliedrecht zorgde voor een prima blok 24-24 na vijfentwintig minuten spelen. Vervolgens 25-24 en de eerste set ging na een blok van Sliedrecht-kant met 26-24 naar Sliedrecht Sport. “Goed gedaan”, sprak coach Vera Koenen haar dames toe. Volgend seizoen is Koenen na vier jaar weer de hoofdtrainer van Sneek, waar ze eerder actief was.

Spannende tweede set
In de tweede set raakte Sliedrecht Sport achter na winnende punten van Utrecht. In de tweede set kwam het op 0-4, daarna 1-5… Utrecht toonde zich sterk in het begin van de set met prima aanvallen. Ondertussen stond Sliedrecht op achterstand. In een time-out roept Koenen op ‘handen naar voren en blokkeren’ en probeerde de motivatie terug te brengen. Utrecht bleef lange tijd op voorsprong met drie punten verschil (10-13) en dat liep uit tot vijf punten verschil (10-15). Komt het moment van ommekeer? Ja, Sliedrecht pakte weer punten en dat leidde al snel tot een time-out bij de coach van Utrecht. Ondertussen stond de stand in de tweede set wel op 13-17, 14-18… Sliedrecht moest knokken voor de punten, maar de dames gaven zich niet verloren tegen het sterk spelende Utrecht. De stand 18-22. Vier punten verschil. “We moeten doen, wat we kunnen doen. We hebben het vaker gedaan”, fluisterde Koenen in een time-out haar ploeg toe. Het hielp. Sliedrecht liep wat in, maar hikte nog altijd aan tegen de voorsprong van Utrecht en toen werd het 23-23. Een spannende finale van de tweede set, waarbij Sliedrecht terug kwam, 24-23, en dan 24-24…setpoint voor Utrecht 24-25 en dan speelt Utrecht de bal uit 25-25… en weer pakt Utrecht de voorsprong 25-26 en dan speelt Sliedrecht op rand van het net en het wordt 25-27 én wint Utrecht de spannende slotfase, 1-1 in setpunten.

Niet cadeau
In de derde set pakt Sliedrecht Sport de eerste punt. Maar Utrecht pakt de tweede punt. Het is duidelijk dat de dames van Sliedrecht Sport het eventueel winnen van de beker niet cadeau krijgen. Het is 2-1 voor Sliedrecht en loopt verder uit – al gaat het ook gelijk op – naar 7-4, 8-4, 11-4… Puntje voor puntje probeerde Utrecht in de buurt te komen, 14-13. Met 18-13 is Sliedrecht de baas in de derde set. Maar dan is het niet bij de pakken neerzitten, want anders houd je Utrecht in de race (18-14). Sliedrecht staat op een gegeven moment op 22-17 en kan de set pakken. Dan wordt het 23-17 en Sliedrecht Sport maakt set-point 24-17. Utrecht komt terug, 24-18, 24-19… en een netfout en daarmee wordt het 25-19. Sliedrecht komt op voorsprong in setpunten: 2-1.

Voor winst gaan
Sliedrecht weet ook in de vierde set de eerste punten te pakken. De club uit het Baggerdorp houdt de bal in het spel en weet te scoren. Maar Utrecht blijkt niet te onderschatten. Ze vechten voor de punten. Maar Sliedrecht wil voor winst gaan en knokt, soms languit liggend op de grond. Maar ondertussen laat de teller een puntje voorsprong voor Utrecht zien en komen de teams weer gelijk vervolgens 6-6. En dan gaat Sliedrecht weer aan kop en het lijkt dat Utrecht even uit het ritme is. In een time-out sprak de Utrecht-coach Ali Moghadassian zijn spelers bij. Even de boel wakker houden, zeg maar! Aangemoedigd door een tribune met vooral Utrecht-supporters. Sliedrecht bouwt wel uit naar 11-8. Het ritme zit erin, de beleving, punt na punt. Soms was daar ook het geluk, dat de bal net over het net viel. Sliedrecht gaat duidelijk voor winst, maar ondervindt wel tegenstand van de spelers uit de Domstad. De Utrechters willen zich niet gewonnen geven. Even hoopt Utrecht, maar dan blijkt even later de kwaliteit van Sliedrecht, 20-14. De overwinning komt dichterbij, 21-14, 22-14…, dan toch nog 22-15, 22-16… Dan slaat Utrecht de bal uit, 23-16 en daarmee is het aftellen geblazen voor Sliedrecht Sport. Het wordt matchpoint voor Sliedrecht, 24-16. Dan maakt Sliedrecht nog een netfout, 24-17. Utrecht serveert als laatste en dan is het gebeurd, 25-17. Tegen Sliedrecht moet je nu eenmaal op je tenen lopen. Sliedrecht Sport Dames 1 gaat nu voor het landskampioenschap.