Sliedrecht moeizaam naar zesde overwinning op rij

LEUSDEN / SLIEDRECHT – In de zware uitwedstrijd tegen Roda’46, de nummer drie op de ranglijst, moest Sliedrecht zaterdag 17 oktober 2015 tot het laatste fluitsignaal diep gaan om de overwinning veilig te stellen. Uiteindelijk werd de wedstrijd in de laatste 7 minuten omgebogen van een 2-1 achterstand naar een 2-3 overwinning.

De start van Sliedrecht was veelbelovend. Met snel combinatievoetbal hield het de volledige controle en kwam de tegenstander nauwelijks aan de bal. (Foto Joop Hartog)

Veel kansen leverde het begin van de wedstrijd nog niet op, behalve een mogelijkheid voor Jordy de Jong, die door goed uitlopen van de keeper werd verijdeld. Al binnen het kwartier namen de gastheren het initiatief over en moest Sliedrecht alle zeilen bijzetten om de tegenstander van het lijf te houden. “We wisten dat dit één van de beter voetballende teams in deze competitie is, dus dit kwam niet als een verrassing”, analyseert trainer Kees van Loon na afloop.

Problemen
Het vroege storen bracht Sliedrecht regelmatig in problemen wanneer werd geprobeerd voorzichtig schuivend naar voren te komen. Daardoor verzandde de ploeg weer in ‘tikkie breed en tikkie terug’, tot ongenoegen van het meegereisde publiek. Na een klein half uur spelen kwam er weer een moment van onzuivere opbouw vanuit de achterhoede, waarbij knullig balverlies Cedrick Sangwa in de gelegenheid stelde om de 1-0 binnen te schieten. Binnen drie minuten was de stand echter weer gelijk, toen een lange bal vanuit de Sliedrecht defensie verkeerd werd beoordeeld door keeper Thijs Janssen, die onder de bal doorliep, zodat Luciano van Harlingen eenvoudig 1-1 kon binnenschuiven. Direct daarna had Jordy de Jong de 1-2 op zijn schoen, maar in plaats van zelf af te ronden, legde hij de bal breed en was de kans verkeken. Nog diezelfde minuut opnieuw de Jong die met de bal aan de voet richting doel ging en door de uitlopende keeper op de rand van het 16-metergebied werd gevloerd. Een vrije trap voor Sliedrecht en een rode kaart voor doelman Janssen. Tegen 10 man moest Sliedrecht in de laatste 5 minuten nog ver terug om het fanatiek aanvallende Roda’46 van het lijf te houden.

Tegenaanvallen
Na de pauze kwam Allan Dobbe voor Danny Struijk in de verdediging en moest Sliedrecht direct alles op alles zetten om overeind te blijven Een schot van Cerdrick Sangwa dat door keeper Munten werd gestopt en een geweldige knal op de lat van de haast ongrijpbare Jermain Cikic, lieten Sliedrecht sidderen. Als neutrale toeschouwer kon je jezelf afvragen “welke ploeg speelt er nu met 10 man?” Na een dik uur herpakte Sliedrecht zich enigszins en kon wat tegenaanvallen plaatsen. Zo had de ingevallen keeper Claassen met hulp van de paal een miraculeuze redding op een inzet van Dennis Verhoef en werd diezelfde Verhoef bij een uitbraak gevloerd binnen het strafschopgebied. In plaats van een strafschop werd Verhoef getrakteerd op een gele kaart omdat hij verbaal zijn gelijk wilde halen. Toch kwam Roda’46 opnieuw op voorsprong. Na 70 minuten werd de bal weer eens slecht weggewerkt en kon invaller Sedan Ozan dit cadeautje simpelweg verzilveren (2-1).

Wissel
Kees van Loon paste een dubbele wissel toe. De lichtgeblesseerde van Stek en aanvoerder van Dam werden gewisseld voor Paul Scheurwater en Roy Leeuwestein. Het slotoffensief van Sliedrecht kon beginnen. Met nog 7 minuten op de klok leek een ongevaarlijke bal van de linkervleugel een prooi te worden voor de verdediging, maar de bal stoot over een verdediger heen en daarvan profiteerde Jordy de Jong optimaal door de bal in te koppen (2-2). Roda’46 knakte en vijf minuten later werd een corner door Paul Scheurwater achter de beduusde keeper Claassen geknikt (2-3). Dat het in blessuretijd nog zelfs 2-4 had moeten worden weet Dennis Verhoef inmiddels ook wel. Verdediging uitgespeeld, keeper uitgespeeld en voor open doel overschieten. Dit moment was karakteristiek voor de hele wedstrijd.

‘Kampioen’
Al met al een slechte wedstrijd (als kijkspel), waarbij Sliedrecht alleen de eerste 10 minuten en het laatste kwartier het niveau haalde wat verwacht mag worden van een lijstaanvoerder in de 1e klasse. Aan de andere kant zit dan ook alles weer mee, want de nummers twee, drie en vier in de 1e klasse A verloren allemaal en daardoor is Sliedrecht met nog 2 wedstrijden voor de boeg al kampioen van de eerste periode die over 8 wedstrijden gaat.

Zaterdag 24 oktober 2015 speelt Sliedrecht een inhaalwedstrijd in Soest tegen VVZ’49. Aanvang 14.30 uur.