SGP-jongeren houden avond over actuele defensiethema’s

SLIEDRECHT – SGP-jongeren afd. Merwestreek organiseerde vrijdagavond 5 oktober 2018 een politieke avond in de Johannes Calvijnschool aan de Scheldelaan. De avond was met sponsoring door een aantal lokale bedrijven tot stand gekomen. Het thema was: ‘Defensie in de moderne tijd. Computers of kogels?’ Op de avond werd vooral duidelijk dat er nog veel anders moet en moet verbeteren bij defensie. Voorzitter Koen Schouten (SGP Jongeren afd. Merwestreek) opende de avond, die werd geleid door Sjon van der Ree Doolaard. 

Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) en Mark Brouwer, stafofficier Mariniers Trainings Commando waren te gast. Rechts gespreksleider Sjon van der Ree Doolaard. (Foto Peter  Donk / Sliedrecht24)

Te gast waren Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP), portefeuillehouder o.a. Defensie én Mark Brouwer, stafofficier Mariniers Trainings Commando. Verschillende college- en raadsleden van (andere) politieke partijen woonden de avond bij. Zo’n 45 mensen -onder wie meer ouderen dan jongeren – zaten op een stoel als toehoorder. Iedereen was welkom! Zij mochten later op de avond met een groene en een rode kaart reageren op stellingen en een enkeling mocht zijn of haar standpunt onderbouwen.

Kogels en computers
De avond begon over ‘soldaatje spelen’. Deden jullie dat vroeger? Het gaf een beeld dat iedereen dat heeft gedaan. “Ik vind het uitstekend dat kinderen soldaatje spelen. Het heeft mij niet geschaad”, sprak Stoffer. Al snel kwam Brouwer op het thema. “Deze tijd is van kogels en computers en niet ‘of'”, verklapte Brouwer al aan het begin van de avond, waarop later vooral een uiteenzetting zou komen hoe slecht het gesteld is met het defensieapparaat.

Tekst gaat verder onder tweet.

Tegen Europees leger
De discussie ging bij de inleiding vooral over actuele zaken als de Russen bij het gebouw van OPCW tot de beperkte kleding voor militairen. En de stelling moeten we een Europees leger? Stoffer: “Wij vinden van niet. We doen missies en die keuze moet je als land kunnen maken. Wil je meedoen en zijn we goed geoutilleerd. Dat zijn redenen, waarom we als SGP zeggen, liever niet. Samenwerking in Europa is goed, maar een beslissing moet je daar niet neerleggen.” Ook Brouwer is voor intensieve samenwerking, maar vindt het uitbesteden ‘van de macht’ aan een ander land niet verstandig.

Sterke defensie
Volgens Stoffer is er maar één defensiepartij en dat is volgens hem de SGP. “Het leven van de mens is waardevol. We zijn voor een sterke defensie. Als je kwaad doet, vreest dan. De overheid heeft dan een zwaard dat het op zorgvuldige wijze hanteert. Als je naar Nederland kijkt, dan is het belangrijk dat we een sterke krijgsmacht hebben. Vrede is niet vanzelfsprekend”, aldus Stoffer, die het spits met een speech mocht afbijten. Hij sprak ook over de geopolitieke spanningen in de wereld. Stoffer: “Kijk maar eens naar Rusland, wat die gedaan heeft. Maar ook in Afrika en het Midden-Oosten.” Het benadrukte ook de belangrijkheid van de politieke stabiliteit. Stoffer: “Anders raakt dat onze welvaart en ons welzijn.”

Militair materieel
De stand van zaken van dit moment? Stoffer: “Je ziet dat het Nederlandse leger is verzwakt. Onderdelen zijn afgeschaft. Toch zie je ondertussen dat we sterk meedoen aan missies in Afghanistan en Mali. We sturen hen op missie met slecht materiaal. Van een F-16 worden onderdelen afgehaald om de andere F-16 te laten vliegen. Ook gaf hij als voorbeeld dat een defenisiehelikopter niet kon opstijgen uit Den Helder. Stoffer: “De situatie is soms echt slecht. We hebben ook alle tanks eruit gegooid.” In NAVO-verband moet twee procent van het bruto nationaalproduct aan defensie worden besteed. Nederland zit daaronder. Volgens Stoffer moet er veel meer geld bij om een vitaal leger te hebben. “Er zijn mensen die problemen hebben gekregen met hun ledematen door slechte kleding”, aldus Stoffer. Hij vindt het jammer dat veel is ‘afgebroken’, en dat is volgens Stoffer niet zo maar terug. “De internationale positie van Nederland wordt sterker, als we een sterke defensie hebben, ontwikkelingssamenwerking en diplomatie”, vulde Stoffer aan, die nog maar een half jaar kamerlid is (werkte eerder bij Rijkswaterstaat).

Munitie tekort
Mark Brouwer:”Wat hebben we nog? Veel vacatures.” Hij noemde de schaarste aan fregatten, vliegtuigen… die kunnen worden ingezet. “Materieel ligt stil voor onderhoud. We kunnen niet alles meer wat we willen. Dat we dingen tekort komen… inderdaad, munitie is weleens op. Ook als we beperkt bestellingen doen, dan gaan andere landen voor met een grotere bestelling”, maakte Brouwer duidelijk. Stoffer: “Als bij Mali het anders was, dan waren zaken anders gelopen.” Soms kan volgens hem de veiligheid niet worden gegarandeerd. Stoffer noemde een hogere legerleiding die dat uitsprak. Stoffer kon niet zeggen waar defensie inkoopt. “Daar bemoeien wij ons niet mee als politici”, aldus Stoffer. Een zwak leger kan leiden tot een vijand die over je heen loopt. “Ik heb Rusland al genoemd. Kijk eens bij de eigen grenzen van Rusland. Je moet als Nederland stevig staan. Je moet zelf als land sterk staan in samenwerking met de bondgenoten. We zullen er voor gaan net zo lang tot defensie weer goed in de spullen zit. Computers en kogels zijn allebei goed”, vertelde Stoffer.

Tot op bot uitgemergeld
Na een korte pauze nam Mark Brouwer, stafofficier Mariniers Trainings Commando, het woord. Brouwer. “We willen meespelen in de Eredivisie, maar we missen spelers en verzorgers. We zien bij defensie dingen die we niet meer kunnen. Militairen lopen het vuur uit de sloffen, omdat veel is wegbezuinigd. Ik heb in de afgelopen zeventien jaar bij defensie alleen maar bezuinigen meegemaakt. Nu komt er wat geld bij. Je ziet een organisatie die tot het bot uitgemergeld is. Zelfs ‘botontkaliking’ is aanwezig”, stelde Brouwer vrijdagavond. Hij vertelde waar de Nederlandse defensie in actie is. Brouwer: “Grenzen bewaken doen we, aanhouden van terreurverdachten. Wat er voorkomen is? Een Parijs, Brussel of Madrid. Er zijn mensen om in te kunnen grijpen waar nodig. Dat doet ook defensie, zoals politieondersteuning.”

Leegloop defensie
Er is nu anderhalf miljard euro aan defensie beloofd. Brouwer: “We moeten er weer aan wennen dat we geld mogen uitgeven, dat we weer spullen kunnen gaan kopen. Ik zie mijn baan bij defensie als een roeping, niet om rijk te worden. Ik zie veel collega’s bij defensie weggaan. De uitstroom is nu al hoger dan in andere jaren. Straks hebben we misschien veel middelen, maar niet de mensen”, sprak Brouwer zijn vrees uit, “Ik heb ook graag tanks er bij, want pantser is de ruggegraad van de landmacht.” Een loopbaanperspectief en een goede CAO ontbreken volgens Brouwer. “De aantrekkende economie en goede spullen ontbreken. Ik kan geen lijstje maken met dingen die verbeteren. We zijn eigenlijk een soort windvaantje”, was ‘de klaagzang’ van stafofficier Brouwer (in uniform) en lid van de SGP, al ziet hij zijn ‘glas meer dan half vol’. Brouwer: “De uitstroom is zorgelijk!” Toch nog een lichtpuntje. De opleidingen van defensie zijn goed, maar het P & O – beleid moet volgens Brouwer beter. Brouwer kleurt de laatste tijd bewust ‘buiten de lijntjes’. Hij deed geen politieke uitspraken. “Kogels, computers en samenwerking gaat hand in hand”, refereerde Brouwer nog aan het thema van de avond. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld