SGP-ChristenUnie wil met motie verplaatsing van bushaltes voorkomen

SLIEDRECHT – Als het aan de SGP-ChristenUnie ligt, worden de bushaltes op de Thorbeckelaan niet verplaatst. De politieke fractie werkt onder leiding van raadslid Matthijs Ippel (SGP-ChristenUnie) aan een motie ‘bus beperkt business’. Hij wil die namens zijn fractie, hij hoopt dat meer partijen die steunen, inbrengen tijdens een besluitvormende vergadering van de gemeenteraad dinsdag 28 mei 2024.

De SGP-ChristenUnie komt met een motie, die het plan van de provincie Zuid-Holland en Rnet voor verplaatsing van de bushaltes moet tegenhouden. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In de motie komt Ippel met een aantal argumenten waarom verplaatsing moet worden tegengehouden. “Het niet wenselijk en bevorderlijk is voor de doorstroming dat de bus de rijbaan van de Thorbeckelaan gebruikt om passagiers in en uit te laten stappen. Het niet wenselijk is dat een bus op de rijbaan stopt op een belangrijke route voor hulpverleningsvoertuigen. Gezien de planvorming de Thorbeckelaan een nog belangrijker verkeersader gaat worden. Het niet wenselijk is gezien de soort winkels dat parkeerplaatsen voor deze winkels verplaatst worden voor een bushalte”, aldus Ippel.

Gevolgen plan
De Provincie Zuid-Holland heeft gezamenlijk met Rnet het voornemen om de bushalte aan de Thorbeckelaan met 25/35 meter te verplaatsen tot een locatie vlak voor winkels en woningen aan de Thorbeckelaan. “Door deze verplaatsing van 25/35 meter moeten de voor de winkels gelegen parkeerplaatsen verplaatst worden naar een andere plek. De bus zal gaan stoppen op de rijbaan van de Thorbeckelaan wat mogelijk tot regelmatige verkeersopstoppingen kan leiden. De Thorbeckelaan is een belangrijke route voor hulpverleningsvoertuigen en door de middenberm is er geen mogelijkheid tot inhalen van de bus door een hulpverleningsvoertuig. Omwonenden en betrokken ondernemers kunnen zich niet vinden in deze planvorming. De bus zal niet meer stoppen op het Burgemeester Winklerplein, hetgeen ook kapitaalvernietiging lijkt van de recent aangelegde bushalte aldaar. De door de provincie en Rnet gewenste snelheid van de busroute leidt /heeft geleid ook tot het vervallen van altijd bestaande haltes, zoals bij de Prikwaert/Elzenhof, waardoor omwonenden van deze grote wijken, waaronder ook bewoners uit de naastliggende Seniorenflat, nu veel grotere afstanden naar een bushalte moeten afleggen. Snelheid kan hier ook leiden tot het minder aantrekkelijk maken van openbaar vervoer”, voert Ippel als argumenten aan.

Verzoek aan college
Raadslid Matthijs Ippel vraagt het college om zich actief in te zetten tegen de voorgenomen verplaatsing van de bushalte Thorbeckelaan door de Provincie Zuid-Holland en Rnet; alsmede tegen het vervallen van andere bushalten in Sliedrecht. In overleg te treden met de Provincie Zuid-Holland en Rnet om alternatieve oplossingen te zoeken die de huidige locatie van de bushalte behouden. De betrokken ondernemers en omwonenden en de gemeenteraad te informeren over de voortgang van de genomen maatregelen.

6 gedachten over “SGP-ChristenUnie wil met motie verplaatsing van bushaltes voorkomen”

 1. Adrie Hamburg mee eens ze maken het steeds moelijker om met het openbaar vervoer te gaan.
  Neem de taxi Drechtsteden komen niet toptijd of te laat is ook geen optie hoe gaan ze het dan oplossen voor mensen die slecht te been zijn. Daar denken ze niet aan, alleen aan mensen met veel geld die zo snel mogelijk naar Rotterdam Zuidplein kunnen komen.

 2. Dit is inderdaad een slecht plan. Het lijkt er op dat de provincie en Rnet dit op een een vrijdagmiddagborrel hebben besloten zonder de situatie te kennen. @Gert-jan Lanser ga eens met het OV van de Middeldiepstraat naar het Burg. Winklerplein omdat je slecht ter been bent, zie de site 9292.nl moet je nog veel lopen en eerst met de waterbus naar Papendrecht, dus eigenlijk geen optie.

 3. Heel goed van de SGP-ChristenUnie dat zij met deze motie komen.
  Maar wat ik niet begrijp dat zij de doorstroming en belemmering van hulpdiensten als argument gebruiken ?
  De SGP-ChristenUnie is namelijk ook sterk voorstander van de noord-zuid verbinding welke een veel grotere impact op de doorstroming heeft als een bus die af en toe voor 2 minuten oponthoud zorgt.
  De noord-zuid verbinding gaat er voor zorgen dat tijdens de avondspits de Thorbeckelaan op slot komt te staan.

 4. Uiteraard zullen alle partijen dit steunen. Steunden jullie ook maar het zwembad, het Partycentrum, de voetbal, de moestuin etc etc.
  Dit is een makkelijke iedereen is tegen dit zotte plan

 5. Helemaal mee eens er zijn al bijna geen bushaltes meer. Je zal maar in de Kerkbuurt wonen. Je moet al ruim 15 minuten lopen om bij een bushalte te komen. Leve het openbaar vervoer! Ga eens met het openbaar vervoer van Sliedrecht naar Stadspolders in Dordrecht. Ben je 47 minuten onderweg. Op Baanhoek zit je soms 20 minuten op de bus te wachten. Met de fiets ben je sneller doe je er 20 minuten over en is nog flink duur ook! Nog ruim 8 euro heen en weer. Laten ze maar eens zorgen dat trein en bus beter op elkaar aansluiten, zodat er geen 20 minuten wachttijd meer tussen zit. Je bent met de bus nog sneller in Rotterdam-Zuidplein dan in Dordrecht Stadspolders.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld