SGP-ChristenUnie wil meetsysteem gevaarlijke stoffen

SLIEDRECHT – De SGP-ChristenUnie-fractie heeft opnieuw vragen gesteld aan het college over de status van een meetsysteem voor gevaarlijke stoffen. Al in oktober 2016 werd gevraagd naar de status van een proef met zogenaamde E-noses. Het college gaf toen aan dat er een proef werd gedaan, waarvan de resultaten medio 2017 bekend zouden zijn. De fractie vindt het jammer dat er nog geen concrete resultaten zijn.

Dit is een e-nose. Er is een aantal in de omgeving geplaatst. Maar de apparaten blijken niet aan de verwachting te voldoen. (Archieffoto DCMR)

Om die reden zegt de fractie SGP-ChristenUnie opnieuw vragen te hebben gesteld in december 2017, met het verzoek om duidelijkheid over de resultaten. Uit de reactie van het college daarop bleek dat de proef niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. “Met de zogenaamde E-noses kan wel de verandering in samenstelling van de luchtkwaliteit worden gemeten, maar kunnen geen specifieke stoffen worden gemeten. Om die reden is er niet voor gekozen om op meer plaatsen in Sliedrecht E-noses te plaatsen. De hoop was dat met de E-noses specifieke industriegerelateerde stoffen van Chemours en DuPont, maar bijvoorbeeld ook HVAC gemeten zouden kunnen worden. Bij een eventuele calamiteit waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, zou Sliedrecht niet meer afhankelijk zijn van de melding van de veroorzaker of derden, maar zelf direct op de hoogte zijn. Dit blijkt dus niet mogelijk te zijn met behulp van de E-noses”, legt de fractie uit.

Online beschikbaar
De fractie SGP-ChristenUnie heeft de wens dat de gemeten luchtkwaliteit en de constatering van gevaarlijke stoffen voor alle inwoners online beschikbaar komt. Het college heeft aangegeven dat er momenteel al wel verschillende mogelijkheden zijn om verkeersgerelateerde stoffen te meten en online beschikbaar te maken. Niet duidelijk is volgens de fractie of er door het college nu voortgaand onderzoek gedaan is, nadat uit de eerdere proef is gebleken dat E-noses niet de oplossing zijn. Dat wil de SGP-ChristenUnie alsnog weten. De fractie zegt het college daarom op korte termijn te vragen met een voorstel te komen.

3 gedachten over “SGP-ChristenUnie wil meetsysteem gevaarlijke stoffen

 1. Jarenlang hoor of zie je niets van deze partij maar nu.. Vlak voor de verkiezingen moeten ze zich toch wel even laten horen. Anders zou je op het idee kunnen komen dat ze zichzelf in volledige stilte hebben opgeheven. Jammer dat velen ze door hebben.

 2. Als er geen uitstoot is, dan hoef je het ook niet te meten.
  Nul uitstoot dat is het uitgangpunt.
  Scheelt ook veel geld voor niet werkende apparatuur.

  D66 Sliedrecht

 3. Hoe is het mogelijk? Ook deze partij wordt wakker.
  Maar ja, de verkiezingen komen eraan.
  Wij wisten al lang dat de meetapparaten onbetrouwbaar waren.
  Zo ziet u maar weer hoe er met ons wordt omgegaan.
  Sliedrecht, gezondheid nummer 1.
  Wij zijn benieuwd hoe uw partij hier mee aan de slag gaat.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld