SGP-ChristenUnie vindt dat het op punten best wat soberder mag

SLIEDRECHT – De SGP-ChristenUnie staat achter het idee om het raadhuis in samenhang met het gemeentekantoor beter en meer in het midden van de samenleving te zetten. Dat bleek dinsdagavond 25 januari 2022 tijdens de oordeelsvormende vergadering. De fractie sprak van ‘de publieke waarde in ere herstellen’. Raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie) kwam wel met wat vragen en opmerkingen onder meer over de invulling van de plannen.

Raadslid Arnoud Spruyt (SGP-ChristenUnie) vindt dat de aanpassingen / verbouwing op punten best wat soberder en ingetogen kan. (Foto gemeente Sliedrecht)

De SGP-ChristenUnie Goed en logisch dat de huisvesting wordt aangepast naar actuele technische, klimatologische en ARBO eisen. Spruyt: “Ook goed dat de huisvesting moet gaan passen bij de ontwikkeling van de organisatie: opgavegericht werken, en meer ruimte voor ontmoeting, zodat dat de beleidsontwikkeling en uitvoer ten goede komt. De basis op orde krijgen, zouden we dat als SGP-ChristenUnie willen noemen. Maar hoe nuttig en noodzakelijk zijn de extra’s, de zogenaamde nice to haves, vragen wij ons af. In de ontwerpen en de uitgangspunten wordt gesproken over één grote kantoortuin, verschillende lichtaccenten en hippe kleurstellingen. Hoe hoog wordt hier de lat gelegd boven doelmatig?”

Niet voor beleving
Het gemeentekantoor is volgens Spruyt gericht op het leveren van diensten aan inwoners op een prettige en doelmatige manier. “Je komt als inwoner naar het gemeentekantoor voor een product of dienst, bijvoorbeeld een paspoort, en je verlangt dat je daarin goed en doelmatig geholpen wordt. Ik kom als inwoner niet voor een beleving naar de Industrieweg. De SGP-ChristenUnie zet daarom vraagtekens bij het nut en noodzaak van een rondlopende gastheer of dame, de gespreksplekken en de ambitie om een huiskamergevoel te scheppen. Allemaal prachtig, maar volgens ons niet benodigd in een gemeentekantoor”, aldus Spruyt. 

Duurzaamheidseisen
Het raadhuis mag van de SGP-ChristenUnie meer een plek in de samenleving laten zijn. Spruyt: “Tegelijkertijd worstelen we er wel mee, het programma van eisen suggereert een zeer levendig vernieuwd raadhuis in 2024. Het klinkt fantastisch, maar in hoeverre is het reëel en maakbaar? Goed dat de historische elementen en kleuren terug gaan komen. Het is immers een prachtig oud gebouw, waarin de stijl van de jaren 20 zoveel mogelijk tot uitdrukking komt. Echter en dat wil ik met een knipoog benadrukken, betekent dat historische element wat ons betreft niet dat er een printerruimte hoeft te komen of dat verouderde technische normen gelden. In het raadsvoorstel staat dat duurzaamheid een centraal uitgangspunt is. Wellicht dat we er nog wat vragen over indienen, maar we missen klip en klare, smart geformuleerde duurzaamheidseisen voor het raadhuis en overigens ook voor het gemeentekantoor.” Spruyt vroeg zich ook af of wordt toegekomen met het voorbereidingskrediet met betrekking tot een eerder voorstel rond ambtelijke huisvesting. Spruyt: “Naar nu blijkt is er fors meer krediet benodigd voor de planvoorbereiding.” 

1 gedachte over “SGP-ChristenUnie vindt dat het op punten best wat soberder mag”

  1. Als buitenstaander zie ik dit ontzettend dure plan meer als een brainstorming met wat ramingen. Op basis van wat nu bekend is lijkt inderdaad hetzelfde als bij vele onderwerpen. In dit geval bijvoorbeeld Elektra. Beschouw het dan ook zo zou ik zeggen en beslis niet even over 7 miljoen.

    Maar wat mij echt erg stoort is dat men blijkbaar niet beseft dat men wordt gefilmd. Je ziet, terwijl anderen aan het woord zijn, dat men ongeïnteresseerd op het mobieltje aan het lezen en het tikken is. Dat is niet alleen uiterst vervelend voor de spreker die wellicht iets zinnigs probeert te zeggen maar ook voor de kijkers die denken ‘blijf dan maar thuis’.

    Misschien goed plan om mobieltjes te verbieden tijdens een vergadering?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld