SGP-ChristenUnie, CDA en VVD krijgen steun voor motie energietoeslag

SLIEDRECHT – In Sliedrecht zijn er van de 1500 huishoudens die recht hebben op energietoeslag, echter 25% heeft dat nog niet gedaan. SGP-ChristenUnie, CDA en VVD kwamen daarom dinsdagavond 5 juli 2022 met een motie en riepen de huishoudens op om de aanvraag alsnog in te dienen. De partijen willen huishoudens erop attenderen en vroegen om meer bekendheid voor de energietoeslag. Aanvragen kan nog tot en met maandag 31 oktober 2022.

Raadslid Ria de Mul-Donker (SGP-ChristenUnie) diende dinsdagavond de motie in. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De lasten van veel inwoners zijn gestegen mede als gevolg van hogere energieprijzen. Er is daarom een landelijke regeling in het leven geroepen om inwoners met een inkomen tot 120% van het Wettelijk Sociaal Minimum te ondersteunen met een eenmalige energietoeslag. De regio doet er nog een schepje bovenop. Inwoners in de Drechtsteden met een inkomen tot 130% van het Wettelijk Sociaal Minimum kunnen een aanvraag indienen voor een eenmalige toeslag. De energietoeslag wordt uitgekeerd via de Sociale Dienst Drechtsteden. 

Informeren
SGP-ChristenUnie, CDA en VVD denken dat de regeling onder de aandacht van inwoners kan worden gebracht via werkgevers die werknemers kunnen informeren (o.a. via de VSO, de bedrijfscontactfunctionaris), geloofsgemeenschappen die hun leden kunnen informeren, kinderopvangvoorzieningen die ouders kunnen informeren, woningcorporatie Tablis Wonen en meer fysieke plaatsen waar de formulieren kunnen worden opgehaald, zoals Het Bonkelaarhuis, Sociale Moestuin Sliedrecht en bibliotheek AanZet. PRO Sliedrecht vond het jammer dat er vooraf niet over is nagedacht. “Het is een pijnlijke constatering en het ontbreken van creativiteit”, constateerde raadslid Timo Pauw (PRO Sliedrecht). 

Kosten
Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein en Financiën vond het een mooie en sympathieke motie. “Een momentje van aandacht hiervoor. De vraag die wel naar boven komt hoever moet dit gaan en hoeveel moet dit kosten. We zullen doen wat kan om het bereik te vergroten. Ik laat het oordeel aan de raad, maar besef dat u geen limieten stelt aan de begroting en wij een beperkte capaciteit hebben”, sprak Paas, die over het bereik vertelde dat gedaan is ‘wat we konden’. In promotie van de regeling zag lokale partij Slydregt.NU niets en daarom stemden de twee leden van de fractie tegen. Van de 19 stemmen waren er 17 stemmen voor.

3 gedachten over “SGP-ChristenUnie, CDA en VVD krijgen steun voor motie energietoeslag”

  1. Het probleem is ook dat men digitaal echt niet iedereen kan bereiken.

  2. Vele denken dat ze de toeslag al hebben ontvangen via hun energie maatschappij! Dit is niet zo. Dussss aanvragen als je denkt er recht op te hebben.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld