Schrappen regels APV maakt overtreders ‘vogelvrij’

SLIEDRECHT – De gemeenteraad van Sliedrecht neemt eind februari 2016 een besluit over het wel of niet aanpassing van de APV. Het college wil de verantwoordelijkheid meer bij de inwoners en bedrijven leggen. Maar niet alle inwoners zullen die verantwoordelijkheid nemen.

Dinsdag 9 februari 2016 wordt er al over de deregulering van de APV gesproken in de beeldvormende raadsvergadering. (Archieffoto Sliedrecht24)

Toch gaat het – als het aan het college ligt – gebeuren. “Het verwijderen van artikelen legt meer verantwoordelijkheid bij inwoners en bedrijven om rekening met elkaar te houden en elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Hiermee doorbreek je dat inwoners en bedrijven steeds bij de gemeente aankloppen. Mogelijk zullen niet alle inwoners en bedrijven deze verantwoordelijkheid willen nemen”, schrijft het college van B & W. 

Geen basis meer
De regels in de APV zijn de basis voor politieoptreden. Er gaat een preventieve werking uit van de regels van de APV. Indien zoals voorgesteld regels worden geschrapt, kan hier volgens het college niet op worden teruggevallen en is er voor de politie en Boa’s geen grond meer om bepaalde zaken aan te pakken.

Communicatie
Over de gewijzigde verantwoordelijkheidsverdeling tussen de gemeente en de inwoners moet volgens het college structureel worden gecommuniceerd. Het college stelt dat het een succes moet worden. “In het ‘Actieplan Verminderen Regeldruk’ wordt niet voor niets gesproken over een maatschappelijke discussie. We starten deze discussie nu al op, zodat de gemeenteraad dit in 2016 mee kan wegen in haar oordeel. Via verschillende communicatiekanalen gaan wij het gesprek aan met inwoners en bedrijven over de te schrappen regels en de verantwoordelijkheid die zij hierin willen nemen”, aldus het college in stukken aan de raad.

1 gedachte over “Schrappen regels APV maakt overtreders ‘vogelvrij’”

  1. Laten we dan ook maar direct stoppen met het college?
    Als het toch zakelijker moet ontgaat mij dan ook de meerwaarde van een bestuurslaag boven deze zelfsturende burgers. 😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld