‘Samenwerken met inwoners aan gedragen stedenbouwkundig kader’

SLIEDRECHT – Binnen het project Binnenstedelijke Herstructurering gaan de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen samen met inwoners werken aan een gedragen stedenbouwkundig kader. Deze belofte doet de gemeente Sliedrecht woensdag 13 december 2023. Met diverse participatiemomenten neemt de gemeente meer tijd om met inwoners in gesprek te gaan over de plannen.

Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen, Beheer en Openbare Ruimte: “We zien dat de plannen leven in de samenleving en wij willen eerst input ophalen om tot een stedenbouwkundig kader te komen, voordat we aan de slag gaan met ruimtelijke planprocedure. Met deze aanpak hopen wij daarmee tegemoet komen aan de suggesties, ideeën en zorgen van omwonenden.” (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Oorspronkelijk was het plan om in oktober/november tijdens bewonersavonden het concept ontwerpbestemmingsplan te presenteren en input op te halen voor de eerste 3D-tekeningen. Het concept ontwerpbestemmingsplan kon dan dit jaar ter inzage worden gelegd.

Uitgesteld
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van begin oktober 2023 heeft de gemeenteraad van Sliedrecht de Stedenbouwkundige Visie aangenomen. Oorspronkelijk was het plan om voor 1 januari 2024 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen. Deze zou dan nog kunnen worden behandeld onder de huidige wetgeving. Het college heeft – in samenspraak met Tablis Wonen – besloten om het proces uit te stellen. Dat betekent dat de gemeente dit jaar geen ontwerpbestemmingsplan gaat indienen, maar gaat werken aan de ruimtelijke procedures volgens de Omgevingswet.

Participatie
De gemeente gaat vanaf januari 2024 meerdere participatiebijeenkomsten organiseren. Inwoners worden per brief, via de website Sliedrecht Bouwt en de gemeentelijke kanalen hierover geïnformeerd. De participatie gaat begeleid worden door een onafhankelijke procesbegeleider (Sander Jansen, associate partner bij het communicatiebureau Dietz en heeft veel ervaring met participatieprocessen bij diverse gebiedsontwikkelingen – red.), waar inwoners mee kunnen dan meedenken en werken aan het stedenbouwkundig kader. Als de bijeenkomsten goed verlopen, is het plan dat het stedenbouwkundig kader in de zomer van 2024 klaarligt voor vaststelling door de gemeenteraad. 

6 gedachten over “‘Samenwerken met inwoners aan gedragen stedenbouwkundig kader’”

  1. Als het glas half leeg is, is het een kluitje in het riet.

    Als het glas halfvol is is het een eerste stap naar daadwerkelijk overleg.
    Als een partij om moverende reden geen gelijk krijgt is dat dan ook zo.

    Ik vind zelf een mooi appartementen complex in naast het park een prima idee. Alleen waar de 100 parkeerplekken te laten.

  2. Luisteren naar ons…geloof je dat zelf. Stom gelul. Is allemaal al bekokstoofd. Drukken hun plannen er toch wel door…(…).

  3. wees loyaal, koop …. bij een communicatie bureau uit Utrecht. Niet bedankt weer gemeente dat we ook een kans maakte op een opdracht.

  4. Heeft de heer Spek – gezien zijn eerdere acties – alvast in het achterkamertje eigen besluiten genomen en overeenkomsten aangegaan met bevriende partijen, zonder buiten zijn bevoegdheden te handelen? Wordt straks de gemeenteraad niet genegeerd?

    Of gaat de heer Spek met de overige leden van het college eindelijk echt luisteren naar de mening en visie van de inwoners van Sliedrecht? Met luisteren bedoel ik niet uitsluitend aanhoren voor de vorm.

    Ik zie dat gebruik wordt gemaakt van de diensten van communicatiebureau Dietz uit Utrecht. Heeft dat wellicht nog iets te maken met mevrouw Marchesini van Tablis of is dat “toevallig”?

    Een ander goed en realistisch voorstel – ik doel op het idee van de heren Keesmaat en Lavooi inzake de Groen van Prinsterer – lijkt te worden genegeerd. Ik ben benieuwd of en zo ja hoe dat alsnog wordt opgepakt.

    De tijd zal leren of de inwoners opnieuw voor de gek worden gehouden of niet. Ik blijf gezien eerdere ervaringen sceptisch maar geef de heer Spek en het college voor nu het voordeel van de twijfel.

  5. De eerste regel al…”de gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen met de inwoners samen werken aan…enz”
    Het samenwerken lukt tot op de dag van vandaag totaal niet.
    Als er echt een wil zou zijn, dan waren problemen allang opgelost.
    Dan gingen we met elkaar kijken naar de prestatieafspraken. En dan lagen we dit naast de werkelijkheid. Dan gingen we daarover in gesprek en stelden we doelen bij.
    Maar zo mag het helaas niet werken. En dat klopt gewoon niet.
    Nu gaat dit over “gedragen stedenbouwkundig kader”.
    Tablis Wonen betrekt zijn huurders er echt niet in.
    Het zal echt buiten de huurders omgaan. Dat gebeurd met alles.
    Keuze in het warmtenet was er ook echt niet. Wethouders wonen zelf niet in een huurhuis van Tablis Wonen. Teveel wordt Tablis Wonen gezien als zakenpartner. Met deze “samenwerking” worden veel inwoners in de steek gelaten.
    Dus gaat als gemeente en woningcorporatie nu eens een positieve stap maken richting de huurders. Nog vele stappen zijn te gaan.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld