KEULEN (D) / SLIEDRECHT – Zeven van de 150 begin mei 2019 in Duitsland uitgezette zalmen zijn Sliedrecht gepasseerd. Dat bericht Rijkswaterstaat op hun Facebookpagina. Bij Sliedrecht staat een detectiepunt.
De zalmen zijn vrijdag 10 mei 2019 uitgezet. (Foto Rijkswaterstaat)
Tekst gaat verder onder video.
Drie weken geleden zetten we 150 zalmen uit in Duitsland. Ze zwemmen via de Rijn naar de Noordzee. Geen ongevaarlijke tocht voor ze. Onderweg wachten roofvissen en vogels die zalm op het menu hebben staan. ???? ???? De tussenstand op basis van de zenders die de zalmen bij hadden is nu als volgt: 59 passeerden bij Xanten (Duitse grens), 21 haalden de Waal bij Brakel en 7 bereikten Sliedrecht. Bij het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg hebben we ze nog niet gespot.
Geplaatst door Rijkswaterstaat op Vrijdag 31 mei 2019
De vissen zijn met zenders uitgerust en uitgezet in de Sieg bij Keulen, een natuurlijk meanderende rivier met her en der sterke stroomversnellingen waar de bodem is bezaaid met grind en stenen bij Keulen. Dit is het paaigebied van de zalm.
Niet gespot
De trekvissen zwemmen via de Rijn stroomafwaarts richting de Noordzee. Een afstand van zo’n 400 kilometer. “Geen ongevaarlijke tocht voor ze. Onderweg wachten roofvissen en vogels die zalm op het menu hebben staan. De tussenstand op basis van de zenders die de zalmen bij hadden is nu als volgt: 59 passeerden bij Xanten (Duitse grens), 21 haalden de Waal bij Brakel en 7 bereikten Sliedrecht. Bij het Haringvliet en de Nieuwe Waterweg hebben we ze nog niet gespot”, schrijft Rijkswaterstaat. De eerste zalmen zouden binnen één tot drie weken in het Haringvliet zijn en dat is niet gelukt.
Tekst gaat verder onder tweet.
Doordat ze voorzien zijn van een zender kunnen ze worden gevolgd. Op strategische locaties liggen detectiestations (rode punten) waarmee de zalmen worden gevolgd. Onder meer bij Sliedrecht. (Kaart: bronnen Esri Nederland & Community Maps Contributions) pic.twitter.com/WFiQpJP5lI
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 2, 2019
Route
De zalmen met zender zijn uitgezet om te leren over hun trekgedrag. “Door de zenders kan de route van de vissen worden gevolgd. Op strategische locaties in de Rijn in zowel Nederland als Duitsland zijn er detectiestations. Passeert de vis zo’n locatie, dan wordt zijn aanwezigheid geregistreerd. Belangrijke vragen zijn: Welke route kiezen ze? Zijn er obstakels onderweg? En hoe passeren ze de Haringvlietsluizen? Doordat de Haringvlietsluizen sinds dit jaar regelmatig op een kier staan kunnen de zalmen, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts, gemakkelijker tussen de zee en hun paaigebieden trekken”, aldus Rijkswaterstaat, die daarmee zegt bij te dragen aan gezonde rivieren met bijzondere vissen.
Tekst gaat verder onder tweet.
De zalmen worden hier uitgezet in Duitsland. (Foto Rijkswaterstaat) pic.twitter.com/RexIVdtYvz
— Sliedrecht24 (@Sliedrecht24) June 2, 2019
Zalm populatie
In de rivier de Rijn is de zalm in 1950 uitgestorven. Omdat de populatie zich volgens Rijkswaterstaat niet op eigen kracht in stand kan houden, zetten de Duitsers ieder jaar tussen de 1.000.000 tot 1.500.000 jonge zalmen uit.