Renovatie De Lockhorst gaat gemeente bijna anderhalf miljoen euro kosten

SLIEDRECHT – Eind deze maand beslist de gemeenteraad over het collegevoorstel om te investeren in groot-onderhoud in gebouw De Lockhorst. De accommodatie aan Sportlaan 1 bestaat uit het bronbad, de sporthal en het zalencentrum. Er wordt de raad dinsdag 28 september 2021 een krediet gevraagd van € 1.470.000,–. De aanbesteding en start staat gepland in het vroege voorjaar / begin zomer 2022. Medio 2023 moet het werk klaar zijn. 

De kosten zitten in het voldoen aan wet- en regelgeving, een inhaalslag voor groot-onderhoud en forse verduurzaming van het gebouwencomplex. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

In de Kadernota 2021 is de ambitie uitgesproken om te komen tot ‘een uitgebalanceerde, duurzame en energie-neutrale inzet van maatschappelijk vastgoed’. Bij de accommodatie De Lockhorst is sprake van een matige tot slechte onderhoudssituatie, als gevolg van het uitstellen van veel groot onderhoud in de afgelopen vijftien jaar.

Grote onderhoudsopgave
De accommodatie voldoet niet meer aan wet- en regelgeving, onder meer wat betreft de geldende verduurzamingseisen conform de erkende maatregelenlijst (EML). Ook de onderhoudskwaliteit van het bronbad is dusdanig slecht, dat in potentie sluiting dreigt, door het niet langer voldoen aan wettelijke vereisten. De beweegbare bodem, de coating en het voegwerk moet vervangen worden om er zeker van te zijn dat het bronbad voor zwemlessen en doelgroep-zwemmen en recreatief zwemmen open kan blijven. Als gevolg van het sobere onderhoudsbeleid in het verleden is een grote
onderhoudsopgave ontstaan. Die is in kaart gebracht met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP ).

Gefaseerd opknappen
Door het cluster vastgoed is samen met de exploitant van het zwembad en adviesbureau Cinergie een concreet onderhoudsplan uitgewerkt op basis van het MJOP en de EML. De drie bouwdelen (bronbad, sporthal en zalencentrum) worden daarbij gefaseerd opgeknapt. Daardoor gaat de accommodatie weer voldoen aan de huidige wet- en regelgeving en wordt het gewenste onderhoudsniveau gehaald. Na oplevering kan voor de gehele accommodatie de functionaliteit en veiligheid weer worden gegarandeerd, voor het zwembad, het zalencentrum en de sporthal. Het plan is zo opgesteld dat rekening wordt gehouden met een nog op te stellen advies ‘Toekomstvisie sportaccommodaties’ waar nog een opdracht voor moet worden verstrekt. Zodra dat advies klaar is, kunnen de resultaten worden meegenomen bij de definitieve uitwerking van het sporthal-gedeelte.

Zwembad en sporthal
Geadviseerd wordt ook een advies op te laten stellen over het gebruik van het zwembad. Daarbij wordt opgemerkt dat het functionele gebruik een goede bezetting kent en met name het recreatieve gebruik onder druk staat qua bezetting en exploitatie.Het recreatieve gebruik van het bad staat onder druk, door het niet voldoenaan wet- en regelgeving (waardoor sluiting dreigt) en door een gedateerde uitstraling die waarschijnlijk ook een lage bezetting tot gevolg heeft. Om dit op te lossen zal  moeten worden geïnvesteerd in de recreatieve functie. Het functioneel gebruik, bijvoorbeeld voor zwemlessen en doelgroep zwemmen, staat minder onder druk, ook al is de onderhoudskwaliteit van dat gedeelte van het zwembad matig tot slecht. Sec investeren in functioneel gebruik is een optie en leidt tot lagere kosten, waarbij voor de recreatieve functie wellicht een andere invulling kan worden gezocht of in het uiterste geval sluiting zou kunnen worden overwogen. Het zwembad vervult onder meer met de zwemlessen, het doelgroep zwemmen en als onderdak voor de zwemvereniging ‘Door Water Fit’ een belangrijke maatschappelijke functie binnen Sliedrecht. Door het plaatsen van een luie trap wordt het doelgroepenbad beter toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De sporthal biedt ruimte aan diverse sportverenigingen en bijeenkomsten van postzegelbeurzen tot kattenshows. Uitvoering van het onderhoudsplan maakt dat zwembad en sporthal weer aan alle veiligheidseisen voldoen. Rekening houdend met de  uitkomsten van de ‘Toekomstvisie’ zou de sportvloer weer voldoende stroef gemaakt en de beweegbare scheidingswand vervangen kunnen worden. In het zwembad worden verouderde voegen en de coating in de baden vervangen. Om het zwembad weer goed recreatief te laten functioneren zou de glijbaan binnen vervangen moeten worden.

Duurzaamheid
Bij de uitvoering worden zoveel mogelijk werkzaamheden gecombineerd met de overige werkzaamheden voor het groot onderhoud en met de natuurlijke vervangingsmomenten van de technische installaties. Het moet leiden tot een lager energiegebruik, lagere aanschaf- en onderhoudskosten voor nieuwe installaties, geen comfortverlies voor de gebruikers en inachtneming van de geldende wettelijke bepalingen. Er is ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Gezien de constructie van de daken is het niet mogelijk zonnepanelen op de daken te plaatsen. Een aantal van deze werkzaamheden zijn energiebesparend, zoals het vervangen/grootonderhoud aan luchtbehandelingskasten, het vervangen van TL-verlichting door led verlichting, het vervangen van de oude beglazing door HR+++ glas en het deels vervangen van dakbedekking. Door adviesbureau Cinergie is een energiescan uitgevoerd. Hierin worden energiebesparende maatregelen voorgesteld met een terugverdientijd van maximaal 20 jaar. Deze maatregelen zijn in het plan meegenomen.

2 gedachten over “Renovatie De Lockhorst gaat gemeente bijna anderhalf miljoen euro kosten”

  1. Als de gemeente denkt dat de lagere bezetting voornamelijk komt door de uitstraling, dan zou ik ze willen aanraden een enquête te doen onder de recreatieve gebruikers. Het probleem is niet een plantje of een krasje. Het probleem dat al vele jaren speelt en nu door corona definitief bevestigd wordt is dat de recreatieve klant voornamelijk voor de sauna, stoomhutten en bubbelbad komt. Voor corona zijn er veel klanten verloren gegaan omdat er niets met klachten hieromtrent gedaan werd. Sauna, stoomhutten en bubbelbad was heel vaak defect. Soms allen tegelijkertijd. Soms maanden lang. Er werd niet gecompenseerd op prijs. Terwijl dit wel gedaan werd bij een defect op de glijbaan. Ik zeg het nogmaals als dit zwembad de sauna, stoomhutten en bubbelbad niet behoudt danwel verbeterd zal de bezetting altijd lager blijven dan de gouden jaren. Nogmaals doe een enquête, ik steek mijn hand in het vuur dat dit de meest gehoorde klacht is van de recreatieve klant. Tijdens corona zijn deze faciliteiten logischerwijs dicht en je ziet het resultaat er zijn bijna geen recreatieve klanten meer. De dag dat de aankondiging is dat deze faciliteiten wel weer open gaan zal direct merkbaar zijn.

  2. Dit wordt door al jaren gezegd door wij als klanten. Comfort is alleen maar slechter geworden, maar de prijzen zijn sterk verhoogd en de openingstijden verkort. Per jaar zijn de sauna’s, stoomcabines en bubbelbad maanden dicht zonder prijs reductie en zonder enig plan om dit dan ook tijdig op te lossen. Ook in dit artikel wordt alles weer besproken, maar met geen woord over de sauna’s, stoomcabines en bubbelbad. Terwijl de klandizie die ze hadden zeker in de avond hoofdzakelijk daar voor komt. Ze hebben al mega veel klanten verloren. Als ik het woord verduurzaming lees ben ik er al bang voor dat ze de sauna’s en stoomhutten gaan weghalen. Maar ze zullen zien dat dat een groot effect zal hebben op de aanloop. Dat is nu namelijk al zo.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld