Regiobijeenkomst Smart Delta Drechtsteden in ‘tropische’ tent

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In een tropisch aanvoelende tent in het weiland langs de Kweldamweg heeft vrijdag 9 juni 2023 een regiobijeenkomst plaatsgevonden van het samenwerkingsverband Smart Delta Drechtsteden (SDD). Hierbij was een delegatie van leden van de nieuwe Provinciale Staten in Zuid-Holland uitgenodigd. In een amicale sfeer deelden de zeven aangesloten gemeentes hun woningbouwambities in samenhang met economie, mobiliteit en leefbaarheid.

Voorzitter van Smart Delta Drechtsteden Wouter Kolff – in het dagelijks leven burgemeester van Dordrecht – spreekt de aanwezigen toe. SDD gaat en staat voor meer woningen, betere bereikbaarheid, extra banen en nieuwe energie. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Voorzitter van de bijeenkomst was Olga Arandjelovic, manager SDD. Openings- en welkomstwoorden kwamen van respectievelijk burgemeesters Jan de Vries (CDA) en Wouter Kolff (VVD). Als keynote spreker Bouwen trad Jaap Paans – kwartiermaker Regionale Bouwtafel – naar voren. Hierna volgden korte pitches van de zeven aangesloten gemeenten (Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam) over hun eigen woningbouwopgaves in relatie tot de regio. Verschillende wethouders Wonen waren aanwezig en enkele Sliedrechtse gemeenteraadsleden van PRO Sliedrecht en PvdA.

Tekst gaat verder onder foto.

Woningbouwopgave
Als Statenleden waren aanwezig: Robert Kaijser (BBB), Gerard van de Breevaart (SGP), Axel Broekhuizen (VVD), Arjen Veerman (CDA), Vinesh Lalta (D66), Lisanne van Damme (D66) en Tessa van Doorn (PVV). Burgemeester Jan de Vries sprak iedereen toe: “Vandaag laten we u graag zien waar de ambities liggen in de Drechtsteden gemeenten. Als gemeente Sliedrecht willen wij zo ook bijdragen aan de nationale woningbouwopgave. Dat doen we wel door direct te investeren in de ruimtelijke kwaliteit, zodat er een mooie overgang ontstaat tussen Sliedrecht en het landelijk gebied. Overigens bouwen wij niet alleen door stenen te stapelen maar ook aan sterke gemeenschappen door zaken in samenhang op te pakken. Zowel binnenstedelijk als buitenstedelijk in Sliedrecht-Noord. Met een nieuwe brug over de A15, mede mogelijk gemaakt door een forse rijkssubsidie, zal dit nieuwe deel van Sliedrecht direct verbonden zijn met het huidige Sliedrecht. Nabijheid van het station, werkgelegenheid en voorzieningen zijn cruciaal bij het bouwen aan de toekomst van Sliedrecht.”

Ambitie in samenhang
De zeven SDD-gemeenten hebben de gezamenlijke ambitie om tot 2030 25.000 nieuwe woningen te realiseren voor verschillende doelgroepen. Starters- en seniorenwoningen, maar ook huisvesting voor nieuw talent, dat het bedrijfsleven nodig heeft. Om het doel van een robuuste en evenwichtige groei te bereiken, moeten provincie en regio in samenhang investeren. Bijvoorbeeld door direct te investeren in het openbaar vervoer via de MerwedeLingelijn, zodat woonwijken in verbinding staan met bereikbare bedrijventerreinen en maatschappelijke voorzieningen. Om het belang van samenwerken te benadrukken waren ook de gemeenten Gorinchem en Molenlanden aanwezig.

Tekst gaat verder onder tweet.

Bussafari
Na het plenaire gedeelte stapte een deel van het gezelschap in een bus voor een ‘safari’ door de regio. Drie locaties werden hierbij bezocht: bedrijventerrein ’t Oog in gemeente Hardinxveld-Giessendam, het Drierivierenpunt (GKN Fokker) in Papendrecht en de Duurzaamheidsfabriek (Smart Campus Leerpark) in Dordrecht.

Zaterdag
Tussen 10.00 – 14.00 uur zijn zaterdag 10 juni 2023 inwoners welkom in de tent aan de Kweldamweg.

2 gedachten over “Regiobijeenkomst Smart Delta Drechtsteden in ‘tropische’ tent”

 1. Beste inwoners en gemeente
  Fijn dat er huizen komen..hrel goed plan.
  Maar komt rr nu een nieuwe brug?? Waar komt deze…blijven de sportverenigingen ehouden in de thorbeckelaan zoals abc schaatsclub korfbal etc…dat zou iig heel fijnzijn. Ook de geplande sluipweg vanuit Bleskensgraaf gaat dus niet door?? Waar komt de brug dan?? Ipv Ecoviaduct….graag duidelijkheid..heel belangrijk verschil. Zie reactie sliedrecht 24 dd 25 mei jl.

 2. Goede morgenHet is 10 Juni 2023
  Na 10.00 uur word ik bijgepraat over Sliedrecht-Noord
  Bouw van Woningen Voorzieningen Coa plannen
  Verhuizing Verenigingen.
  Advies aan alle Belanghebbenden inwoners Bestuurders neem ook contact op met de Provincie Bestuurders uit de Delta Drechtsteden nu en in de toekomst
  In de tijdslijn naar 2030 is om te beginnen 2026 belangrijk verkiezingen Gemeente bestuur en wat zijn de gevolgen?
  Politieke Partijen besteed exstra aandacht aan de aller grootste Stroming in Sliedrecht de ZWM

Plaats een reactie

*=Verplicht veld